Raport zilnic
6 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
In lipsa unor emitenti importanti de la tranzactionare, suspendati pentru informare continua de la inceputul seditei sau pe parcursul acesteia, piata bursiera a inregistrat o lichiditate foarte mica astazi. Astfel, valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 105 miliarde lei, intr-o sedinta in care nici vanzatorii si nici cumparatorii nu au avut o influenta decisiva. Cu toate acestea, tendinta generala a pietei a fost de usoara scadere, mai accentuata spre final in randul actiunilor SIF, fapt ce a facut ca indicele BET-FI sa inregistreze cea mai mare depreciere, de 2,9%.
La prima categorie, in lipsa actiunilor SNP de la tranzactionare, Banca Transilvania (TLV) s-a detasat categoric sub aspectul rulajului, cu 20,6 miliarde lei. In prima parte a sedintei cursul a crescut, la un maxim de 14.100 lei/actiune, dupa care, la fel ca in intreaga piata, vanzatorii au preluat initiativa si, pe fondul unei sustineri mai slabe la cumparare, cotatiile au scazut. Titlurile TLV au inchis insa la acelasi nivel ca in sedinta de ieri, de 13.900 lei/actiune.
Contrar tendintei generale din piata si, mai mult, evolutiilor din sector, Azomures Tg. Mures (AZO) s-a bucurat de interesul cumparatorilor in sesiunea de astazi, ceea ce a asigurat cursului o crestere puternica la inceput si mentinerea la un nivel superior fata de inchiderea de ieri, pana la finalul sedintei. In prima ora cursul a urcat la un maxim de 3100 lei/actiune, dar corectia nu s-a lasat mult asteptata si, pana la final, pretul actiunilor AZO a oscilat putin in jurul valorii de 3000 lei/actiune inchizand la 2900 lei (+3,6%).
Cel mai tranzactionat emitent din intreaga piata a fost astazi SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), cu o valoare totala de tranzactionare de 21,9 miliarde lei. Titlurile BRK au evoluat de asemenea contra tendintei generale, insa aici cresterea cea mai mare s-a produs spre finalul sedintei, atunci cand presiunea in crestere a cumparare a dus cursul pana la un maxim de 42.800 lei/actiune (+2,4%). Dinamica buna de la finalul sesiunii a fost insotita de o lichiditate pe masura, aproximativ 20% din volum fiind tranzactionat in ultimul sfert de ora, pe fondul unor cumparari efectuate direct la preturile vanzatorilor.
Scaderi si in randul titlurilor SIF, accentuate spre finalul sedintei. SIF Oltenia (SIF5) a fost cel mai tranzactionat, cu un rulaj de 20,5 miliarde lei. Cursul SIF5 a avut o tentativa de crestere la inceputul sedintei, insa presiunea aparuta la vanzare a determinat scaderea pana la minimul de 11.700 lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere, de 12.000 lei, inregistram o scadere de 2,4%.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Trendul sedintelor cu lichiditate scazuta continua, in aceasta zi realizandu-se la Bursa Electronica Rasdaq tranzactii in valoare totala de 16,35 miliarde lei. Se remarca, zi de zi, interesul investitorilor pentru anumiti emitenti, sau pentru anumite transferuri de pachete reprezentand procente mari din capitalul social al emitentilor, rezultand astfel o concentrare foarte mare la nivelul rulajului total zilnic la un numar mic de emitenti. In sedinta de astazi, fiecare dintre primele 4 companii au realizat un volum valoric de tranzactionare de peste 1 miliard lei, in total aceste societati realizand transferuri de 12,15 miliarde lei, adica aproximativ 75% din piata.
La Categoria I, Braila, Braiconf (BRCR) este emitentul care, cu un volum de tranzactionare de 305.388 actiuni a realizat un rulaj de 5,02 miliarde lei, acesta actiune fiind cea mai tranzactionata azi la BER din punctul de vedere al rulajului. Pretul de inchidere al zilei a fost de 71.000 lei/actiune, in scadere cu 14,12% fata de inchiderea de ieri. Sedinta a inceputul la un nivel de pret putin inferior celui la care s-a inchis ieri, adica 80.000 lei/actiune, dupa care a urmat o scadere accelerata a cursului, astfel ca in numai 2 ore s-a ajuns ca o actiune BRCR sa fie cotata la 70.000 lei/actiune, acesta fiind pretul minim al zilei, corespunzand unei deprecieri de 12,5%. In a doua parte a sedintei cotatiile s-au stabilizat pe palierul 70.000-72.500 lei/actiune, in final, ultima tranzactie fiind facuta la cursul de 71.000 lei/actiune. Aceasta fluctuatie pe parcursul zilei a condus la stabilirea unui pretul mediu al sedintei 72.051 lei/actiune.
O alta evolutie buna la nivelul volumului de tranzactionare, corelata din nou cu o evolutie negativa a cursului (-3,49%) a avut-o societatea de servicii portuare Socep Constanta (SOCP). Si pentru acest emitent cursul din deschiderea sedintei reprezinta maximul atins de acest emitent pe parcusul zilei, cursul de tranzactionare scazand constant, de la 3.450 lei/actiune pana la 3.320 lei/actiune, acesta fiind totodata minimul si ultimul pret la care s-au realizat astazi transferuri. Scaderea cursul de astazi corespunde unei deprecieri procentuale de 3,49%.
In cadrul Categoriei a II-a cea mai importanta crestere a zilei le-au inregistrat titlurile Inox S.A. Bucuresti (INOX), care s-au apreciat cu 10,82% pana la 21.500 lei/actiune, acesta fiind de altfel chiar maximul zilei. Cursul in cadrul acestei sedinte s-a situat pe palierul 20.500-21.500 lei/actiune, pe suportul unui numar de doar 7 tranzactii. Valoarea totala corespunzatoare acestor tranzactii se ridica la 552,49 milioane lei.
Cel mai lichid emitent din aceasta sedinta, din punctul de vedere al numarului de tranzactii realizate, este Confectii S.A. Vaslui (COVB), care pe suportul a 119 tranzactii a realizat un rulaj de 3,82 miliarde lei. Cursul a inchis cu 3,56% mai sus decat ieri, la 3.200 lei/actiune, desi pe parcursul sedintei s-au efectuat tranzactii si la 3.600 lei/actiune, in a doua parte a sedintei asistand la vanzari mari. Societatea a convocat recent adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru data de 7 mai, propunand majorarea capitalului social, prin inglobarea profitului net obtinut in 2004.