Raport zilnic
5 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Dupa o deschidere buna, ce anunta o sedinta similara cu ultimele doua, piata bursiera a intrat intr-o faza de scadere, nu de foarte mare amploare insa cu o evidenta sustinere mai slaba la cumparare. Indicii BET si BET-C au inchis la valori mai mari decat ieri, insa la variatii reduse ca amploare, de sub 1%, in timp ce BET-FI a scazut cu 1,6%. In segmentul SIF au dominat pe tot parcursul sedintei vanzatorii, situatia inversandu-se putin doar la final. Intreaga evolutie de astazi a fost insotita de o lichiditate medie, la fel ca ieri, valoarea totala de tranzactionare apropiindu-se de 200 miliarde lei.

Una din evolutiile cele mai bune de astazi, tinand cont atat de lichiditate cat si de dinamica pretului, apartine actiunilor Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD). Cursul nu a avut o evolutie foarte volatila pe parcursul sedintei, a crescut la inceput, cand a fost atins si maximul de 48.500 lei/actiune, dupa care a intrat pe o panta usor descendenta, pana la final. La nivelul pretului de inchidere, BRD inregistreaza o apreciere de 5,6%, la 46.500 lei/actiune, iar valoarea totala de tranzactionare s-a apropiat de 18 miliarde lei.

Insa cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu un rulaj de peste 35 miliarde lei. Cursul a urcat la inceputul sedintei pana la un maxim de 963 lei/actiune, parand ca se continua trendul din ultimele zile. A aparut insa o corectie negativa imediat dupa aceea, care a declansat neasteptat de mult aparitia unor pozitii de vanzare. Investitorii au dat astfel dovada de o prudenta ridicata in ceea ce priveste actiunile RRC, actiuni foarte lichide si care in ultima perioada au avut oi volatilitate destul de mare, astfel incat piata reactioneaza acum in lant la variatiile semnificative ale cursului. La final, un ordin mai mare de vanzare a dus cursul pana la minimul de 894 lei/actiune (-5,6%), pret de inchidere.

Absenta de la tranzactionare in ultimele sedinte, Oltchim Rm. Valcea (OLT) a realizat cea mai buna performanta astazi. Combinatul chimic Borsodchem din Ungaria si-a manifestat interesul pentru Oltchim la o eventuala lansare la privatizare a acesteia, in plus societatea a raportat un profit net bun pentru anul 2004, de peste 800 miliarde lei si a aprobat demararea procedurilor de vabzare a unor active importante, cum sunt fabrica de conserve Raureni sau cele 3 ferme. Toate aceste elemente au constituit suficiente motive pentru ca pretul sa urce direct la maximul posibil al zilei, de 3160 lei/actiune (+14,9%). La acest pret s-au derulat toate tranzactiile de astazi, pana la jumatatea sedintei, dupa care nu au mai fost efectuate tranzactii cu actiunile OLT, iar rulajul total s-a ridicat la aproape 825 milioane lei.

Segmentul SIF a cunoscut un regres astazi, toate cele 5 titluri au scazut, cel mai mult SIF Banat Crisana (SIF1), cu 3,2% pana la 12.100 lei/actiune. In mod teoretic, maine ar trebui ca SIF-urile sa scada aproximativ cu valoarea dividendului net pe care il acorda, astazi fiind ultima zi cum-dividend. SIF1 a fost si cel mai tranzactionat titlu SIF, cu un rulaj de 26 miliarde lei.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Din nou, rulajul zilei marcheaza o crestere comparativ cu sedinta precedenta, astfel ca volumul valoric al tranzactiilor efectuate astazi la Bursa Electronica Rasdaq se ridica la 17,73 milirde lei. Dupa patru zile de cresteri ale indicelui general Rasdaq-C, astazi acesta a inregistrat astazi usoara scadere (-0,05), cu toate acestea, o serie de patru sedinte de cresteri consecutive nu a mai fost intalnita de la sfarsitul lunii ianuarie.

In sedinta de azi, cel mai lichid emitent a fost Grosil Slobozia (GROS), valoarea totala a tranzactiilor efectuate pe suportul acestuia ridicandu-se la 3,27 miliarde lei. Cu aceste titluri s-au efectuat 10 tranzactii numarand 38.444 actiuni, reprezentand un pachet de 24,94% din capitalul social al emitentului. Conform ultimelor date existente la Registrul Roman al Actionarilor (RRA), cu acest pachet este raportata societatea de investitii financiare SIF Transilvania (SIF3).

In cazul societatii Bega Minerale Industriale S.A. Aghiresu (BMIA) intalnim pentru a doua zi a rand o tranzactie speciala totalizand 75.795 actiuni, acest pachet reprezentand 1,76% din capitalul social al emitentului. La fel ca in ziua precedenta, o actiune BMIA a fost evaluata la in aceasta transfer la 25.000 lei, valoarea acestei tranzactii fiind de 1,89 miliarde lei.

Pentru a treia zi la rand, in topul lichiditatii gasim producatorul de lactate Albalact S.A. Alba-Iulia, valoarea tranzactiilor cu acest emitent depasind 1,2 miliarde lei. Primele tranzactii ale zilei au fost facute la 16.000 lei/actiune, dupa care cotatiile au fluctuat intre 15.500 si 16.000 lei/actiune. La finalul sedintei o tranzactie, cea mai mare tranzactie a zilei a fost facuta la 15.300 lei/actiune, fapt care a determinat stabilirea cursului mediu la 15.396 lei/actiune.

Valoarea tranzactionata realizata astazi pe suportul actiunilor emise de fabricantul din industria textila Braiconf Braila (BRCR) s-a apropiat de 1 miliard de lei, cursul cunoscand o scadere de 1,6%. Palierul de variatie zilnica a fost 60.000 – 62.000 lei mai mic decat in zilele precedente, acest fapt aratand o usoara stabilizare a cotatiilor dupa o perioada in care cursul acestor actiuni a fost foarte volatil.
inchide