Raport zilnic
4 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Piata bursiera a evoluat bine si astazi, dupa un scenariu similar zilei de ieri. In prima parte a sedintei am asistat la cresteri semnificative pentru principalii emitenti, cumparatorii revenind din nou mai puternic in piata. In a doua parte cresterile s-au mai stopat, cotatiile plafonandu-se pentru majoritatea actiunilor, cu exceptia segmentului SIF, unde au inceput sa apara vanzatorii. Asadar, indicii BET si BET-C au depasit variatii pozitive de 2,5%, in timp ce BET-FI a crescut cu doar 1,1%. S-a facut simtita o activitate ceva mai intensa in piata, ce a dus si la cresterea lichiditatii generale, astfel incat valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 200 miliarde lei.
Dupa o serie de evolutii negative, determinate atat de scaderea generala a bursei cat si de rezultatele mai modesta raportate de societate pe primul trimestru al acestui an, Turbomecanica Bucuresti (TBM) a cunoscut astazi o revenire importanta la nivelul cursului. Pe o lichiditate buna, titlurile TBM au atins la jumatatea sedintei pragul de 100.000 lei/actiune, inchizand la 102.000 lei (-9,7%) si avand astfel cea mai buna evolutie de la prima categorie.
Insa cea mai buna evolutie din intreaga piata apartine titlurilor Compa Sibiu (CMP), si acestea iesite dintr-o perioada puternic descendenta. La preturile reduse la care ajunsese, CMP a devenit interesanta pentru investitori, mai ales in conditiile raportarii unor rezultate foarte bune pe primul trimestru al acestui an (20,5 miliarde lei). Achizitiile succesive realizate direct la preturile de vanzare au determinat cresterea treptata a cursului, pana la inchidere ajungand la un maxim de 16.800 lei/actiune (+13,5%).
Cel mai tranzactionat emitent din intreaga piata a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care a realizat aproape un sfert din rulajul total de la BVB. Asta si in conditiile unei evolutii bune a cursului. Titlurile RRC au deschis direct la 900 lei/actiune, evoluand in intreaga sedinta deasupra acestui prag. Comparativ cu alte zile, astazi cumparatorii au dominat sedinta, concomitent cu o prezenta mai slaba la vanzare, iar in a doua parte a sedintei cresterile de curs s-au accentuat, pana la un maxim de 948 lei/actiune. A urmat o usoara corectie, in urma careia pretul a coborat sub nivelul de 940 lei, insa la final un cumparator a achizitionat circa un milion de actiuni, pana la cursul de 947 lei/actiune (+7,7%).
Piata SIF a evoluat similar cu restul emitentilor in prima parte a sedintei, adica a crescut semnificativ, insa in a doua parte, in timp ce ceilalti emitenti lichizi s-au mai stabilizat aici au inceput sa apara scaderi, ce au facut ca indicele BET-FI sa inchida la cea mai mica variatie fata de sedinta de ieri. SIF Banat Crisana (SIF1) a fost cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de 25,3 miliarde lei, putin mai mare decat ieri. Cursul a crescut pana la maximul de 12.800 lei/actiune, dupa care au aparut corectiile, astfel incat SIF1 a inchis la 12.500 lei, in crestere cu doar 1,6% fata de sedinta precedenta.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Rulaj in crestere fata de sedinta de marti, insa in continuare releva o lichditate modesta a pietei. De cele mai multe ori mare parte a rulajului este facuta pe un numar mic de emitenti.
Si in aceasta sedinta, ca in multe alte in acest an, cel mai tranzactionat emitent este Braiconf Braila (BRCR). Pretul la care au fost tranzactionate actiunile acestei societati a variat pe palierul 60.000-63.500 lei, primele transferuri ale zilei fiind efectuate la 61.500, dupa care a urmat o crestere pana la 63.500, nivel la care, din punct de vedere valoric, s-au efectuat cele mai multe tranzactii. In final, pretul zilei s-a stabilizat la 62.000 lei/actiune in crestere cu 0,8% comparativ cu ziua precedenta.
In cazul societatii Bega Minerale Industriale S.A. Aghiresu (BMIA) avem de-a face cu o tranzactie speciala totalizand 77.381 actiuni, acest pachet reprezentand 1,79% din capitalul social al emitentului. In conditiile in care in aceasta operatiune o actiune BMIA a fost evaluata la 25.000 lei/actiune, valoarea acestei tranzactii este de 1,93 miliarde lei.
Rompetrol SA Bucuresti (VEGA) a fost influentata pozitiv de evolutia buna a titlurilor RRC, astfel ca in aceasta zi aceste titluri au inregistrat o crestere de 5,3%, dar pe o lichiditate scazuta, rulajul fiind de doar 487 milioane lei.
Unul dintre cei mai tranzactionati emitenti din cadrul categoriei baza, a fost Prodlacta S.A. Brasov (PRAE), rulajul depasind cu putin 210 milioane lei. In conditiile acestei lichiditati scazute, cursul a scazut cu 5,3% pana la 16.100 lei/actiune, cursul fluctuand astazi pe palierul 16.000 – 17.800 lei.