Raport zilnic
3 iunie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Ultima sedinta din aceasta saptamana a avut o lichiditate redusa, un minim al ultimei perioade la nivelul valorii totale de tranzactionare, care a depasit cu putin 84 miliarde lei. Nici cotatiile nu au mers mai bine, in conditiile unei activitati slabe in piata. Partea a doua a sedintei a fost mai mult dominata de vanzatori, astfel incat multe din actiunile cu o lichiditate mai buna au trecut la variatii negative ale cursurilor. In special SIF-urile s-au remarcat prin lichiditatea slaba, dar si alte societati de talie mare.
La prima categorie, Petrom (SNP) a realizat cel mai mare rulaj, de 10,5 miliarde lei. S-au tranzactionat 2,86 milioane actiuni in toata sedinta, iar agitatia a fost ceva mai mare la inceput, cand un val de cumparari a dus rapid cursul pana in maximul de 3730 lei/actiune. Vanzatorii nu au intarziat sa apara la aceste preturi, astfel incat o corectie negativa a avut loc. Pana la finalul sedintei titlurile SNP au avut o volatilitate foarte mica a cursului, care a evoluat in jurul palierului de 3700 lei si a inchis la 3670 lei/actiune, cu 0,3% mai jos decat in sedinta de joi.
Cea mai buna evolutie de curs din intreaga piata apartine tot unui emitent din prima categorie. Este vorba de colosul din industria metalurgica Alro Slatina (ALR), care a urcat direct la maximul posibil al zilei, de 43.700 lei/actiune (+15%) dupa care a ramas fara oferta afisata in piata. S-au tranzactionat putin peste 15.000 actiuni, in valoare de 661 milioane lei. Compania a anuntat recent convocatorul de AGA in care se va propune majorarea capitalului social cu circa 87%, prin aporturi in numerar la pretul de 5000 lei/actiune, astfel incat o crestere maximala a cursului era asteptata astazi, titlurile ALR fiind si unele cu lichiditate redusa in piata.
Dupa un inceput bun de sedinta, in care cursul a urcat la un maxim de 820 lei/actiune, titlul Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a intrat de asemenea pe o panta de scadere. Astfel, in a doua parte a zilei cursul nu a mai rezistat deasupra pragului de 800 lei, inchizand la 783 lei/actiune (-1,4%). Este destul de greu ca, in contextul ultimelor evenimente, titlurile RRC sa cunoasca o tendinta puternic ascendenta. Insa nici vanzatori prea multi nu au mai aparut, cursul incercand in ultimele doua zile o tenta de stabilizare.
Piata titlurilor SIF nu s-a remarcat astazi prin nimic. O prima jumatate a sedintei a fost ceva mai buna, mai echilibrata, in timp ce in a doua parte cotatiile au mai scazut, la final toate cele 5 SIF-uri avand variatii negative. Cel mai tranzactionat a fost SIF Banat Crisana (SIF1), cu un rulaj de 10,45 miliarde lei.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Ultima zi de tranzactionare a saptamanii poate sa fie caracterizata ca fiind o sedinta cu o lichiditate scazuta, la fel ca la BVB, rulajul aferent actiunilor comune ridicandu-se la 5,10 miliarde lei. Din totalul de 85 de societati tranzactionate astazi, 36 au incheiat ziua pe cresteri, 27 au scazut, in timp ce 22 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor. Doi din cei trei indici ai bursei au inregistrat cresteri, este vorba despre Rasdaq-C (+0,13%) si RAQ-I (+1,32%), in timp ce RAQ-II a scazut cu 0,65%.
Argus S.A. Constanta (UARG) a fost in aceasta sedinta cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de 1,47 miliarde lei, aceasta societate fiind singura care a depasit pragul de 1 miliard de lei. Spre deosebire de sedinta de ieri, cand cursul mediu a scazut, astazi UARG a inregistrat o crestere a cursului mediu de 7,6%, inchizand pe 39.700 lei/actiune, pret care a fost chiar maximul zilei. Au fost transferate 37.419 actiuni in 14 tranzactii, majoritatea tranzactiilor fiind efectuate in prima parte a sedintei
La Categoria I s-au inregistrat transferuri totalizand 1,52 miliarde lei, din care 799,9 milioane lei au fost realizate cu titluri Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), pe suportul acestor actiuni efectuandu-se 42 de tranzactii (maximul sedintei). Azi, cotatiile VEGA au crescut inca din primele minute ale sedintei, atingandu-se maximul zilei de 740 lei/actiune, la acest nivel de pret fiind facute o mare parte a tranzactiilor, astfel ca, la finalul zilei, pretul mediu a fost de 736 lei/actiune. Tot din prima categorie face parte si Petrotub Roman (PTRO), aceasta societate avand o prezenta relativ buna in sedinta de astazi, realizand un rulaj de 422,7 milioane lei. La finalul zilei, cursul PTRO a crescut pana la 45.000 lei/actiune, acest nivel de pret fiind cu 4,7% mai mare decat pretul de inchidere din sedinta precedenta.
Categoria a II-a continua sa fie categoria cea mai putin tranzactionata la BER, doar titlurile Elpreco S.A. Craiova (ELPS) atragand investitori intr-un numar mai mare. Pe suportul acestei societati au fost executate astazi 12 tranzactii ce au avut ca obiect transferul a 407 actiuni la un pret mediu de 482.000 lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere al zilei, de 480.000 lei/actiune se observa o scadere de 5% comparativ cu sedinta de joi.