Raport zilnic
6 iunie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Nici sedinta de astazi nu a adus investitorii in piata, acestia fiind mai mult simpli spectatori, cel putin asa ne arata valoarea tranzactionata ce a deopasit cu putin 80 miliarde lei si valorile indicilor, toti pe scadere. A fost o zi ce ne aminteste de perioada de vacanta, cand investitorii sunt mai mult absenti din piata sau cand adopta de regula o atitudine de pasivitate. Aproape toti emitentii de talie mare au avut astazi o lichiditate foarte modesta comparativ cu ce se realiza inainte. Piata a inceput sa scada de la deschidere, insa deprecieri mai mari au avut loc doar in ultima ora de tranzactionare.
Mai mult de un sfert din rulajul total apartine actiunilor emise de Banca Transilvania (TLV), adica 23,7 miliarde lei. In a doua parte a sedintei, cand piata a scazut mai mult, au avut loc vanzari mai mari de actiuni TLV astfel incat cursul a cazut sub palierul de 7000 lei/actiune, inchizand la 6900 lei (-2,8%). Un vanzator mai mare a declansat aceasta scadere, dupa un volum important vandut direct la pretul de cumparare avand loc miscari asemanatoare in piata.
Singura actiune ce a crescut, la prima categorie, a fost Alro Slatina (ALR). Desi a inchis la un curs superior celui de vineri, de 44.000 lei/actiune (+0,7%), ALR a avut o tendinta descendenta pe parcursul sedintei. A scazut in prima ora la minimul de 43.700 lei, dupa care si-a revenit si s-a mai stabilizat. Lichiditatea buna de astazi se datoreaza si unor transferuri pe piata Deal, totalizand 106.000 lei/actiune efectuate la pretul de 44.000 lei.
Impact Bucuresti (IMP) a fost unul din emitentii cei mai tranzactionati ai zilei, cu un volum de peste 1 milion actiuni in valoare de aproape 5 miliarde lei. In afara de aceasta, remarcabila a fost si scaderea puternica a cursului din ultima parte a sedintei. Dupa o lunga stagnare la palierul de 4700 lei, pe piata titlurilor IMP au inceput sa aparala final vanzatorii, astfel incat cursul a scazut la 4560 lei/actiune unde inregistreaza o depreciere de 5%. A fost vorba de aparitia brusca a unei presiuni la vanzare ce a scos titlurile IMP din amorteala de la inceputul sedintei.
Actiunile SIF nu s-au remarcat nici astazi prin lichiditate, evoluand modest si in general pe scadere. Aceasta stare poate fi pusa pe seama unei sustineri slabe la cumparare, insa in conditiile in care nici vanzatorii nu sunt prea grabiti. SIF Oltenia (SIF5) a fost din nou cel mai tranzactionat SIF, cu un rulaj de aproape 7,5 miliarde lei. Un ordin de cumparare de la finalul sedintei a facut ca pretul sa se inchide la 12.200 lei/actiune, unde SIF5 inregistreaza o scadere de 0,8%, cea mai mica scadere dintre titlurile SIF.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Prima sedinta a saptamanii este marcata de o lichiditate extrem de redusa, rulajul aferent tranzactiilor realizate astazi fiind cel mai mic din ultimele 12 luni.
La prima categorie s-au efectuat tranzactii in valoare de 281 milioane lei, cel mai tranzactionat emitent al categoriei fiind operatorul de servicii portuare Socep S.A. Constanta (SOCP), pe suportul actiunilor acestui emitent efectuandu-se tranzactii in valoare de 125,9 milioane lei. Cursul de tranzactionare al titlurilor SOCP a inregistrat o scadere de 3,6%, in aceeasi situatie aflandu-se 7 din cei 8 emitenti ai categoriei, cea mai mare scadere (-14,8%) inregistrandu-se in cazul Santierului Naval Aker. Ca urmare, indicele RAQ-I a scazut astazi cu 4,1%, acest indice avand cea mai nefasta evolutie dintre toti indicii Bursei Electronice Rasdaq.
La categoria a II-a s-a observat ca nici o societate nu a reusit sa depaseasca din punctul de vedere al valorii tranzactionate 100 milioane lei, cel mai intens tranzactionat emitent fiind, asa cum ne-a obisnuit in ultimele saptamanii Elpreco S.A. Craiova (ELPS), care de altfel a si scazut cu 4,2%.
Emitenti Categoriei Baza au fost cei mai tranzactionati ai sedintei, rulajul aferent societatiilor incluse in aceasta categorie ridicandu-se la 921,7 milioane lei. Cel mai tranzactionat emitent al sedintei face parte din Categoria Baza, este vorba in acest caz de o singura tranzactie de 183,5 milioane lei, cu 158 actiuni Metalica S.A. Oradea (MEOR), la un curs cu 6,7% mai mic decat cel din sedinta precedenta.