Raport zilnic
2 iunie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

O sedinta ceva mai linistita, la fel de putin lichida ca cea de ieri insa cu variatii mai mici la nivelul cursurilor. Dupa deschidere au aparut scaderi in piata, nu de mare amploare, situatie care s-a inversat undeva la jumatatea sedintei, cand cumparatorii au revenit in piata. Ultima parte a sedintei a fost una de stabilizare, fara oscilatii semnificative si fara volume mari tranzactionate. In aceste conditii, indicii bursieri au inchis la variatii mici fata de sedinta de ieri, singurul pe scadere fiind BET-FI (-0,13%), in timp ce valoarea tranzactionata a depasit cu putin 100 miliarde lei.

Petrom (SNP) a fost si astazi emitentul cel mai tranzactionat de la prima categorie, cu un rulaj de 9,6 miliarde lei. Fara a evolua intr-un interval mare, cursul SNP si-a mentinut o tendinta ascendenta aproape pe tot parcursul sedintei. Astfel, dupa scaderea de la deschiderea sedintei, in minimul de 3580 lei/actiune, cursul SNP a inceput sa urce iar la jumatatea sedintei a depasit inchiderea de ieri. La nivelul ultimului pret, de 3680 lei/actiune, titlurile SNP inregistreaza o apreciere de 0,8%.

Pentru Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), al doilea mare operator petrolier si cel mai tranzactionat emitent din intreaga piata, sedinta de astazi nu a fost la fel de linistita. Cursul a scazut semnificativ la inceput, cu un minim la 760 lei/actiune, dupa care a inceput din nou sa se cumpere actiuni, intrand pe o panta ascendenta ce a culminat la jumatatea sedintei cu un maxim de 819 lei/actiune. Spre final situatia s-a mai calmat, iar titlurile RRC pareau ca se stabilizeaza in jurul unui palier de 800 lei, insa chiar inainte de inchidere a inceput sa se vanda masiv, ultima tranzactie fiind efectuata la 794 lei/actiune, in crestere cu 0,5% fata de sedinta de ieri.

Cea mai mare scadere din piata a inregistrat-o astazi Amonil Slobozia (AMO), care s-a stabilizat in prima parte a sedintei in jurul palierului de 500 lei/actiune, pentru ca la final sa mai aiba loc o serie de vanzari, ceea ce a dus cursul pana intr-un minim de 470 lei/actiune. A avut loc o revenire chiar inainte de inchidere, un cumparator achizitionand pana la 493 lei/actiune, nivel la care titlurile AMO inregistreaza o depreciere de 6,6% fata de ieri. Sectorul ingrasamintelor chimice se confrunta in continuare cu problema pretului gazului metan, insa recent compania ialomiteana a anuntat ca va continua productia atata timp cat aceasta ramane una profitabila.

Actiunile SIF au avut evolutii foarte linistite astazi, fara a cunoaste variatii notabile de curs. Unele au scazut, altele au crescut sau au stagnat. Cel mai mult a scazut SIF Oltenia (SIF5), insa cu doar 0,8% la un curs de inchidere de 12.500 lei/actiune, fiind totodata si cel mai tranzactionat SIF, cu un rulaj de peste 15 miliarde lei.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Lichiditate redusa in aceasta sedinta la BER, rulajul aferent tranzactiilor comune cifrandu-se la 7,24 miliarde lei. Din totalul de 72 de societati tranzactionate astazi, 35 au incheiat ziua pe cresteri, 17 au scazut, in timp ce 19 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor. Doi din cei trei indici ai bursei au inregistrat cresteri, este vorba despre Rasdaq-C (+0,24%) si RAQ-II (+0,89%), in timp ce RAQ-I a scazut cu 0,18%.

Cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost Cemacon S.A. Zalau (CEON), fabricant de materiale de constructii (caramizi, tigle). Pretul mediu al actiunilor CEON s-a apreciat cu 17,3%, pretul de inchidere al zilei a fost de 300.000 lei/actiune, acesta fiind si maximul zilei. Mare parte din aceasta crestere fiind asigurata in finalul sedintei, dupa ce la inceputul sedintei s-au realizat tranzactii si la 270.000 lei/actiune.

Cea de-a doua societate a acestei sedintei din punctul de vedere al lichiditatii este Spirt S.A. Ghidigeni (SPIR), emitent apartinand, ca si CEON, Categoriei Baza a BER. Pachetul transferat astazi de 296.000 actiuni reprezinta 1,91% din capitalul social al emitentului; pretul de 3.600 lei/actiune obtinut in piata pentru acest transfer a facut ca tranzactia sa valoreze 1,07 miliarde lei. La fel ca si in cazul societatii mentionate anterior se observa o crestere spectaculoasa a pretului de tranzactionare, de peste 24%, pretul de inchidere de azi fiind maximul istoric pe care l-a atins cotatia acestei societati.

La Categoria I s-au inregistrat transferuri totalizand 881 milioane lei din care 674,2 milioane lei au fost realizate cu titluri Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), pe suportul acestor actiuni efectuandu-se 53 de tranzactii (maximul sedintei). Actiunile societatii s-au apreciat cu 1,4%, inchizand la 710 lei/actiune, cotatie sub pretul mediu al zilei care a fost de 714 lei/actiune. Ca si in sedinta precedenta palierul pe care a variat astazi pretul a fost foarte mare, diferenta intre maximul si minimul zilei fiind de 12,1%.

Argus S.A. Constanta (UARG) face si ea parte din randul societatilor cu o lichiditate buna astazi, cu un rulaj de 307,9 milioane lei. Cursul a inchis pe o scadere de 0,3% fata de sedinta precedenta, la 36.900 lei/actiune, aceeasi variatie observandu-se si in cazul pretului mediu.
inchide