Raport zilnic
1 iunie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Piata bursiera a cunoscut din nou cresteri, la fel ca in sedinta de ieri. Similar a fost si modul in care a evoluat pe parcursul sedintei, cu o crestere sustinuta in prima jumatate, urmata de o stabilizare in jurul noilor cotatii in cea de-a doua parte. Pe ansamblu, indicii au mai castigat inca 2%, iar BET-FI chiar 3%, insa in conditiile unei lichiditati ceva mai mica decat in sedinta de ieri. Cumparatorii au fost mai dominanti in piata, insa fara a crea o presiune mare, iar in a doua parte a zilei in piata au inceput sa apara si vanzatorii, aducand un echilibru, iar inainte de inchidere a mai fost un usor val de cumparari.
La prima categorie, Petrom (SNP) a fost de aceasta data cel mai tranzactionat emitent, avand un rulaj de 13,4 miliarde lei gratie unui volum de 3,7 milioane actiuni tranzactionate. Prima parte a sedintei a apartinut cumparatorilor in mod evident, cursul urcand in doua ore de la 3490 lei/actiune, minimul zilei si curs de deschidere, la 3660 lei/actiune, maximul zilei. Dupa atingerea acestui nivel piata actiunilor SNP s-a mai stabilizat, cursul nu a cunoscut corectii mari insa nici nu a depasit maximul, inchizand la 3650 lei/actiune, in crestere cu 4,3%.
Nu s-a lasat mai prejos nici celalalt mare operator din industria petroliera, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care a fost si astazi cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie, desi lichiditatea sa a fost mai redusa fata de sedinta de ieri, volumul total fiind la jumatate. Aici insa presiunea la cumparare a durat mai putin, cumparatorii insistand doar in prima ora a sedintei, cand cursul a ajuns la un maxim de 797 lei/actiune. Ulterior, titlurile RRC au evoluat intr-un tunel de 780-790 lei/actiune, iesind rar din acest interval. La finalul sedintei a fost intrerupt mai mult acest interval, o vanzare mai mare ducand cursul la 770 lei/actiune, insa revenirea a avut loc rapid, iar inchiderea a avut loc la 790 lei (+5,9%).
Cea mai mare crestere de curs au inregistrat-o actiunile Electroaparataj Bucuresti (ELJ), care au ajuns la 3990 lei/actiune (+14%), insa pe fondul unei lichiditati foarte reduse, doar 4500 de actiuni fiind tranzactionate. O evolutie buna si pe o lichiditate notabila au avut actiunile Oil Terminal Constanta (OIL). Aici a aparut un cumparator mai mare la jumatatea sedintei, ce a achizitionat actiuni pana la 2400 lei, maximul zilei. La nivelul ultimului pret al zilei, de 2390 lei, inregistram o apreciere de 6,7%.
Actiunile SIF au crescut semnificativ de la deschiderea sedintei, dupa prima ora fiind atinse nivelurile maxime de astazi. A urmat o corectie negativa, o stabilizare (evolutie modesta, calma, pe aproape tot parcursul sedintei), pentru ca la final sa mai aiba loc un val de cumparari, ce a dus cotatiile din nou la varfurile atinse la inceputul sedintei. Dupa cum ne-a obisnuit deja prin volatilitatea mai mare a cursului, cea mai mare crestere de astazi apartine lui SIF Banat Crisana (SIF1), care a urcat cu 4,9% inchizand la maximul zilei, de 12.800 lei/actiune.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Lichiditate extrem de mica in prima zi a lunii iunie, rulajul aferent tranzactiilor comune cifrandu-se la 2 miliarde lei, fiind evidenta absenta din piata a celor peste 1000 de titluri care urmeaza sa se transfere pe platforma Arena de tranzactionare, pana in 7 iunie. Astazi au fost tranzactionate 77 de societati, dintre acestea 26 au incheiat ziua pe cresteri, 31 au scazut, in timp ce 20 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor. Lichiditatea acestei sedinte este cea mai mica din acest an si chiar una din cele mai mici din toate sedintele ultimelor 12 luni.
Pentru a doua sedinta la rand, cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost Argus S.A. Constanta (UARG), societate listata la categoria Baza, in contul acestui emitent s-au efectuat 9 tranzactii, transferandu-se 10.036 actiuni la un pret mediu de 37.364 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei a fost realizata la 37.000 lei/actiune, la acest pret variatia fata de sedinta precedenta fiind zero.
Pe locul al doilea in ceea ce priveste volumul valoric de tranzationare se situeaza Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), actiunile acestei societati fiind marcate, in ultimele saptamani, de o volatilitate ridicata. Astazi cursul de tranzactionare a crescut cu 5%, inchizand pe 700 lei. Rulajul in cazul acestui emitent a fost de 203 milioane lei fiind transferate 293.100 actiuni la un pret mediu de 693 lei/actiune.
Cea mai intens tranzactionata societate astazi la Bursa Electronica Rasdaq a fost Decebal S.A. Deva (DECE), in cazul acestui emitent fiind realizate 38 de tranzactii totalizand 144 milioane lei, cu un numar de 293.100 actiuni. Pretul de tranzactionare al acestui emitent a marcat o variatie negativa de 17,3%, ultima tranzactie a zilei fiind executata la 110 lei/actiune, acest nivel de pret fiind minimul ultimelor 10 luni.
Operatorul portuar Socep S.A Constanta (SOCP), societate listata la categoria I a BER, a fost unul dintre emitentii care au avut un rulaj mai mare de tranzactionare, societatea situandu-se pe locul patru in acest clasament. In ceea ce priveste pretul in piata al actiunilor SOCP, astazi, comparativ cu sedinta precedenta, variatia a fost zero, cursul ramanand la 2.660 lei/actiune. Palierul de evolutie a pretului in sedinta de azi a fost, la fel ca si volumul, foarte mic, o actiune SOCP variind intre 2.640 si 2.660 lei/actiune, minimul zilei fiind atins in primele minute ale sedintei.