Raport zilnic
31 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Ultima zi a lunii mai a adus din nou cresterile la bursa de valori, dupa o scaderea semnificativa de ieri piata inregistrand o revenire importanta. Indicele BET a crescut cel mai mult, cu 3,1%, BET-C a revenit peste pragul de 3000 de puncte, iar lichiditatea pietei, mai buna in prima parte a sedintei, pe ansamblu a fost la media ultimelor zile. Piata a crescut in prima jumatate a sesiunii de astazi, de fapt a scazut imediat dupa deschidere dupa care cumparatorii au revenit in ringul bursier, ducand cotatiile celor mai importante titluri pe o panta ascendenta. In a doua parte a sedintei a avut loc o echilibrare, cresterile de curs au incetat iar cumparatorii au sustinut actualele niveluri.
Banca Transilvania (TLV) a fost si astazi cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 28,8 miliarde lei, prin care s-a detasat categoric de restul societatilor din aceeasi categorie. Peste 4,1 milioane de actiuni s-au tranzactionat, din care 1 milion intr-o tranzactie Deal, efectuata la 7150 lei/actiune, maximul din piata principala. Pe piata principala cursul a urcat pana la acest nivel la jumatatea sedintei, dupa care a urmat o perioada modesta, cu fluctuatii reduse. La nivelul de inchidere, de 7050 lei, TLV inregistreaza o apreciere de 5,2%.
Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a produs o surpriza placuta astazi. Odata trecuta inertia vestilor proaste venite din zona anchetei Parchetului General si dupa scaderile puternice de curs din ultima perioada, cumparatorii au revenit in piata actriunilor RRC. Nu de la inceputul sedintei insa, primele minute apartinand in mod categoric vanzatorilor, a caror presiune a facut ca in doar cateva minute cursul sa ajunga la un minim de 661 lei/actiune. Situatia s-a reglat ulterior, astfel ca la jumatatea sedintei, in perioada de varf a pietei, cursul RRC se situa la un maxim de 763 lei. In a doua jumatate a zilei, odata cu linistirea apelor in intreaga piata, actiunile RRC nu au mai inregistrat aceeasi volatilitate, iar cursul a inchis la 746 lei/actiune (+2,9%), nivel la care inregistreaza o depreciere de 17% fata de saptamana anterioara. Si lichiditatea a fost ridicata astazi, in total fiind tranzactionate 54,6 milioane de actiuni, in valoare de aproape 40 miliarde lei.
Din punctul de vedere al dinamici cursului, performera sedintei a fost Compa Sibiu (CMP), care a crescut cu 13,1% pana la 16.400 lei/actiune. Pe intreaga durata a sedintei titlurile CMP au evoluat pe o panta crescatoare, fiind efectuate achizitii mai mult la preturile vanzatorilor, iar ascensiunea rapida a fost favorizata si de lichiditatea redusa, volumul total fiind de circa 35.000 actiuni.
Titlurile SIF au evoluat si ele bine, cumparatorii fiind dominanti si pe aceasta piata. Au existat si aici scaderi chiar dupa deschiderea sedintei, insa de scurta durata. Primul care a trecute pe crestere a fost SIF Oltenia (SIF5), care de altfel inregistreaza cea mai mare apreciere la nivelul cursului de inchidere, de 12.300 lei/actiune (+3,4%), la care se adauga performanta celei mai mari lichiditati.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Lichiditate in crestere in aceasta a doua sedinta a saptamanii, rulajul aferent tranzactiilor comune cifrandu-se la 18,42 miliarde lei. Din totalul emitentilor tranzactionati azi, 24 au incheiat ziua pe cresteri, 44 au scazut, in timp ce 21 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor.
Emitenti inclusi in Categoria Baza la BER au fost cei mai tranzactionati si in aceasta sedinta, realizandu-se transferuri in valoare de 17,21 miliarde lei (93,5% din rulajul zilnic). Pentru a doua sedinta la rand, societatea cu cel mai mare rulaj al zilei este Foraj Sonde S.A. (FOSB), pentru care valoarea tranzactionata este de aproximativ 7,69 miliarde lei. Acest fapt se datoreaza unui transfer de 4.527.445 actiuni, reprezentand 23,00% din capitalul social, la pretul de 1.700 lei/actiune, tranzactiile efectandu-se la acelasi pret ca in sedinta precedenta.
Pe locul al doilea in ceea ce priveste volumul valoric de tranzationare se situeaza Electrotimis S.A. (ELET), pe suportul acestui emitent realizandu-se doua tranzactii in valoare de 5,9 miliarde lei, fiind transferate 208.585 actiuni la un pret de 28.300 lei/actiune, acest nivel de pret fiind mai cu 20,4% decat ultimul pret din ultima sedinta in care au fost realizate tranzactii cu acest emitent. Pachetul transferat astazi reprezinta 33,19% din capitalul social al emitentului.
Netinand seama de aceste tranzactii speciale, cel mai lichid emitent al sedintei a fost Argus S.A. Constanta (UARG), societate listata tot la categoria Baza, in contul acestui emitent s-au efectuat 10 tranzactii, cu 23.845 actiuni, la un pret mediu de 37.315 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei a fost realizata la 37.000 lei/actiune, la acest pret variatia fata de sedinta precedenta fiind zero.
La Categoria I s-au inregistrat transferuri totalizand 765,4 milioane lei, din care 321,2 milioane lei cu titlurile operatorului portuar Socep S.A Constanta (SOCP). Palierul de evolutie a pretului in sedinta de azi a fost 2.600-2.730 lei, minimul zilei fiind atins in primele minute ale sedintei, dupa care cotatiile au crescut constant, astfel ca la mijlocul sedintei de tranzactionare se realizau tranzactii la 2.730 lei/actiune (maximul zilei). In a doua parte a sedintei cotatiile au revenit in partea inferioara a palierului de variatie; pretul de inchidere de 2.660 lei/actiune fiind cu 1,1% mai mic decat nivelul de referinta din sedinta de luni.