08.10.2003
-
Privatizarea Petrom si (ne)acordarea dreptului de preferinta investitorilor minoritar
Ziua SNP
___
In 26 septembrie a.c., Biroul de presa al Ministerului Economiei si Comertului aducea la cunostinta investitorilor de pe piata de capital faptul ca, in cazul societatii SNP Petrom, 'declaratiile facute au fost probabil scoase din context sau in necunostinta de cauza, avand in vedere ca in privinta majorarilor de capital social la societatile deschise aflate in proces de privatizare se aplica exclusiv legea privind accelerarea privatizarii (Legea 137/2002), coroborata cu prevederile din Legea societatilor comerciale (Legea 31/1990)'. Acest comunicat a fost raspunsul institutiei mai sus amintite fata de reactiile investitorilor in titlurile SNP Petrom care doresc sa participe la majorarea capitalului social al societatii, in virtutea dreptului de preferinta pe care il au in calitate de actionari la aceasta societate. Dupa afirmatiile si reactiile oficiale, nu cred ca in cadrul strategiei de privatizare a SNP Petrom va fi acordat acest drept actionarilor minoritari. Precizez ca societatea este o societate deschisa, listata la Bursa de Valori Bucuresti din 3 septembrie 2001, statul avand in prezent 93% din capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de investitorii minoritari.
Conform strategiei de privatizare adoptata de Guvern in cazul acestei societati, s-a preferat majorarea capitalului social prin aport in numerar de catre un investitor strategic, care va achizitiona in prima etapa 33% din societate. Prin neacordarea dreptului de preferinta, participatia minoritarilor, care in prezent este de 7%, se va diminua la 5,41%.
La prima vedere, reactia ministerului pare indreptatita - are de incheiat un dosar de privatizare cu miza foarte mare - practic este cea mai importanta societate pe care o mai are de privatizat, aceasta avand un rol strategic atat intern (prin taxele pe care le plateste si puterea pe care o va reprezenta) cat si regional. in consecinta, este nevoie de cat mai multe instrumente pentru o negociere cat mai avantajoasa pentru statul roman. Din aceasta perspectiva, 'pretentiile' minoritarilor par nesemnificative.
Sa ne amintim totusi ce ne-au invatat 'marile privatizari' deja realizate:
Societatea AZOMURES (tranzactionata la BVB din 16.01.1996) - a fost privatizata in anul 1998 investitorul strategic (care a devenit ulterior actionarul majoritar) a achizitionat initial 32% din actiuni de la FPS. Pana in momentul de fata au avut loc doua majorari de capital prin aport in numerar si acordarea dreptului de preferinta (in octombrie 1999 si ianuarie 2002). In urma acestor majorari, investitorul strategic a ajuns sa detina 50,41% din societate. Conform informatiilor bursiere, in data de 10 octombrie 2003 va avea loc o noua adunare a actionarilor care va hotari majorarea capitalului social prin aport in natura cu acordarea dreptului de preferinta. Avand in vedere faptul ca in cazul unei astfel de operatiuni, fiecare actionar subscrie in limita procentului de actiuni pe care il detine anterior majorarii, dupa exercitarea dreptului de preferinta de catre actionari in termenul legal, actiunile care nu au fost subscrise vor fi anulate, astfel incat in cadrul acestor majorari de capital creste procentul actiunilor detinute de catre actionarii care au subscris. Emisiunea de actiuni se face la valoarea nominala de 1000 de lei (valoarea de piata pentru acest titlu este de 2050). Facem precizarea ca si pentru aceasta societate, conform clauzelor din contractul de privatizare, operatiunea majorarii capitalului social nu se supune legilor pietei de capital. De fapt, prin aceste operatiuni de marire a capitalului social majoritarul isi mareste participatia in societate cu niste procente. Daca el s-ar supune legii pietei de capital, ar trebui sa faca oferta publica de preluare, iar costul obtinerii acestor actiuni ar fi mult mai mare.
Societatea DACIA RENAULT (se tranzactioneaza la BVB din 15.09.1997) - a fost privatizata in iulie 1999, investitorul strategic achizitionand la vremea respectiva 51% din capitalul societatii de la FPS. Prin trei majorari de capital (iulie 2000, ianuarie 2001, iunie 2001) prin aport in numerar prin emiterea de actiuni noi si acordarea dreptului de preferinta, actionarul majoritar a ajuns sa detina peste 90% din capitalul social. La inceputul anului 2003, o data cu intrarea in vigoare a noilor prevederi privind ofertele publice obligatorii, actionarul majoritar a fost obligat sa initieze oferta publica pentru achizitionarea actiunilor din piata. Au trebuit sa rascumpere mai putin de 10% din actiuni la un pret mult mai mare decat au platit pentru obtinerea procentelor obtinute in cadrul majorarilor succesive de capital.
Societatea ALRO (se tranzactioneaza la BVB din 16.10.1997) - a fost privatizata in octombrie 2002. In acest caz, investitorul strategic dupa ce a achizitionat 41,7% din actiuni din piata (pe parcursul a 5 ani de tranzactionare) a cumparat 10% din actiuni de la APAPS obtinand astfel pozitia majoritara de 51,7%. In februarie 2003 a avut loc o majorare de capital prin aport in numerar cu acordarea dreptului de preferinta, iar in data de 19 septembrie 2003 s-a adoptat o noua majorare de capital prin aport in numerar cu acordarea dreptului de preferinta. In cadrul ultimei majorari s-au oferit spre subscriere 36.936.232 de actiuni la pretul de 7940 lei (valoarea nominala este de 5.000 lei la care se adauga o prima de emisiune de 2940 lei). Pretul in piata al acestui titlu este de 15.500 lei. Precizam ca anunturile bursiere pentru aceasta operatiune au aparut foarte tarziu, nedand posibilitatea investitorilor interesati sa participe la aceasta majorare decat o singura zi. Consider ca pentru aceasta ultima majorare investitorii minoritari nu au fost informati corespunzator.
In toate cele trei cazuri, in momentul privatizarii, statul (reprezentat de FPS, respectiv de APAPS) nu a acordat dreptul de preferinta investitorilor minoritari. Ca si Petrom si celelalte trei erau societati deschise in momentul privatizarii, lucru care nu a contat nici atunci, in momentul adoptarii strategiei de privatizare.
Fiind printre titlurile cele mai valoroase cotate la BVB, cum era si normal, s-au gasit destul de multi investitori care sa achizitioneze aceste titluri. Dupa privatizare nu numai ca indicatorii respectivelor societati s-au modificat simtitor (vezi cazul Dacia Renault), dar nu au fost folosite mecanismele pietei de capital pentru concentrarea actiunilor, ci mecanismul majorarii capitalului social prin aport in numerar, cu acordarea dreptului de preferinta de data aceasta, fapt ce a condus la dilutia investitiei actionarilor minoritari (inclusiv cea a statului, unde a fost cazul). Reamintesc ca, in cazul cand nu toti actionarii subscriu la majorarea de capital, diferenta de actiuni se anuleaza. Astfel, actionarul majoritar care a subscris in limita procentului pe care il detinea, dupa finalizarea majorarii are, un procent mai mare (datorita actiunilor anulate). In felul acesta, in timp, aceste titluri devin neinteresante pentru piata bursiera si exista pentru fiecare titlu investitori minoritari captivi (care au avut incredere in regulile si functionabilitatea pietei de capital in Romania). Pentru acesti investitori, singura solutie pentru protejarea investitiei este gasirea unei modalitati de a-si pastra cota (sa nu se dilueze prin prima vanzare catre investitorul strategic). Ulterior, asa cum am vazut, este in interesul investitorului strategic de a se acorda dreptul de preferinta. Iar in timp, cand va ajunge sa detina peste 90% si va trebui sa se inchida (sa ajunga in sfarsit si sub incidenta legilor pietei de capital, dupa multe derogari), acesti actionari minoritari sa-si poata valorifica investitia la un pret relativ corect.
Avand in vedere aceste experiente triste de pe piata de capital romaneasca, cred ca investitorii minoritari in SNP Petrom nu doresc sa 'scoata din context sau in necunostinta de cauza', asa cum afirma comunicatul Ministerului Economiei si Comertului demersurile Guvernului, ci pur si simplu sa-si protejeze investitiile facute tot in Romania, tot dupa niste legi romanesti, in speranta ca vor avea parte de o soarta mai buna decat investitorii proiectului Dracula Park.
Sursa: Ziua, 8 octombrie 2003.' -
ConocoPhillips este interesata de benzinariile SNP
Evenimentul Zilei SNP
___
ConocoPhillips este interesata sa formeze un consortiu pentru participarea la procesul de privatizare a SNP Petrom, a declarat, marti, la Bucuresti, John Davidson, director in cadrul companiei americane. Compania este interesata de cele 690 de benzinarii ale SNP Petrom si, posibil, de cele doua rafinarii, Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti, a adaugat John Davidson. Pentru partea de up-stream (exploatare) a Petrom, Conoco intentioneaza sa incheie un parteneriat cu alte companii petroliere, principalele puncte de interes fiind cele 10 companii aflate in cursa pentru privatizarea SNP. “Pentru a fi un important jucator pe piata regionala (n.r. - Europa centrala si de est), nu se poate ignora Romania”, a adaugat Davidson.
ConocoPhillips desfasoara deja activitati in Cehia, Slovacia si Turcia. Companiile Conoco si Phillips au fuzionat in luna august 2002.
Grupul ConocoPhillips, a treia companie din sectorul de petrol si gaze din SUA, se afla printre cele 11 companii selectate de Ministerul Economiei si Comertului pentru a participa la privatizarea SNP Petrom.
Sursa: Evenimentul Zilei, 8 octombrie 2003. -
Privatizarea BCR va fi finalizata in cel mult doi ani
___
Estimam ca o prima faza din privatizarea BCR va fi finalizata in prima decada a lunii noiembrie, atunci c?nd consiliile de administratie ale Bancii Mondiale si BERD vor fi aprobat aceasta tranzactie, asa cum Guvernul Rom?niei a aprobat-o in sedinta din 25 septembrie, declara Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS, intr-un interviu acordat postului public de televiziune. Dupa aceasta, va incepe probabil un program accelerat de restructurare a bancii, o reprofilare a acestei mari societati bancare din Rom?nia spre profilul unei banci regionale. „Cred ca BCR are aceasta capacitate. Este importanta prezenta celor doi investitori. Acest lucru va creste valoarea bancii si peste un an si jumatate sau doi, atunci cand vom gasi investitorul strategic potrivit, probabil ca vom finaliza privatizarea', a spus Musetescu.
Sursa: Azi, 8 octombrie 2003.'
07.10.2003
-
AND va fi scoasa la vanzare
Gardianul
___
Administratia Nationala a Drumurilor (AND) va fi transformata, pana la sfarsitul acestui an, in Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), ale carei actiuni vor putea fi listate la bursa sau vandute direct unui investitor, potrivit unei ordonante de Guvern, informeaza Mediafax. Capitalul social initial al noii companii va fi de 163,7 miliarde de lei, impartit in 1.637.022 actiuni nominative cu o valoare unitara de 100.000 de lei. Scopul companiei il constituie 'gestionarea pe principii comerciale a infrastructurii rutiere si de drumuri de interes national, in vederea desfasurarii traficului rutier in conditii de siguranta a circulatiei, de fluenta si continuitate'. In perioada in care statul, prin Ministerul Transporturilor, este actionar majoritar, Consiliul de Administratie si presedintele acestuia sunt numiti prin ordin al ministrului de resort.
Bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea publica a statului, reprezentand partea carosabila, podurile, tunelurile, trotuarele, locurile de parcare si alte dotari pentru siguranta circulatiei, precum si bunurile rezultate din investitii, inclusiv cele aflate in curs de executie la data infiintarii companiei, vor fi atribuite in concesiune catre CNADNR, pe o perioada de 49 ani, fara plata redeventei, pe baza unui contract incheiat cu Ministerul Transporturilor.
Sursa: Gardianul, 7 octombrie 2003.' -
Carpatica isi extinde reteaua
Gardianul BCC
___
Fondurile necesare lucrarilor de constructie a noului sediu central al Bancii Comerciale Carpatica Sibiu, care va fi finalizat la 1 mai 2004, vor depasi doua milioane de euro. 'Constructia noului sediu, care va fi amplasat in orasul Sibiu, reprezinta o consecinta a extinderii teritoriale a bancii si a cresterii complexitatii activitatii sale', se precizeaza intr-un comunicat al bancii. Suprafata totala utila a cladirii va fi de 3.050 metri patrati, la parterul constructiei urmand sa functioneze o sucursala a bancii.
Astfel, banca va avea in orasul Sibiu trei sucursale, doua reprezentante, un punct de lucru si doua puncte de schimb valutar. Infiintata in 1999, Carpatica are in prezent un capital social de 405,7 miliarde lei si o retea teritoriala formata din 35 de sucursale. Pana la sfarsitul anului, banca va inaugura cate o sucursala in Piatra Neamt si Suceava, precum si cea de-a doua unitate operativa din Craiova. Principalii actionari ai bancii sunt Carabulea Ilie, cu 35,65% din capital, Olivo Lucio - 7,8%, Albu Aurel - 9,97%, Euroconf - 6,7%, Olivio Gian Antonio - 6,46% si Tanase Corneliu - 9,98%. In primele opt luni ale acestui an, banca a raportat un profit net de 71,5 miliarde lei.
Sursa: Gardianul, 7 octombrie 2003.' -
Halliburton a depus ieri contestatie la MEC
Evenimentul Zilei SNP
___
Avocatii consortiului Halliburton&Regal Petroleum&Tender SA, scos din cursa pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului, au contestat ieri oficial excluderea din competitie. “Contestatia a fost depusa atit la cabinetul ministrului economiei, Dan Ioan Popescu, cit si la Oficiul Participatiilor Statului. De asemenea, au fost trimise, in format electronic, consultantilor angajati pentru privatizare”, a spus ieri Ovidiu Tender, presedintele Tender SA.
Oficialii Halliburton s-au declarat nemultumiti ca, desi era cunoscut faptul ca participarea in consortiu a fost decisa la cel mai inalt nivel, responsabilii din Romania au cerut informatii unor persoane neautorizate sa discute despre participarea la privatizarea Petrom. Consortiul condus de compania americana Halliburton este una dintre cele patru companii descalificate, la sfirsitul saptaminii trecute, de comisia de privatizare a SNP.
Intr-o scrisoare trimisa ieri responsabililor cu privatizarea SNP, oficialii Halliburton se declara “socati si surprinsi de descalificare” in conditiile in care au primit asigurari permanent ca documentele depuse sint in regula. In replica, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca cele 11 companii ramase in cursa asigura concurenta reala in procesul de privatizare a SNP Petrom.
Sursa: Evenimentul Zilei, 7 octombrie 2003. -
Privatizarea uzinei Rulmentul - rezolvata printr-o suveica APAPS-Landini-SIF Transilvania
Adevarul
___
Cumpararea societatii Tractorul de catre concernul Landini ar putea rezolva si privatizarea societatii brasovene Rulmentul, a anuntat, saptamana trecuta, la Brasov, seful APAPS, Ovidiu Musetescu. Acest lucru ar urma sa fie facut printr-un schimb de actiuni in 'suveica' intre APAPS, Landini si SIF Transilvania. 'Suntem in negocieri cu SIF-ul ca sa cedeze italienilor cele 17% din actiuni pe care le are la Tractorul, in schimbul unei parti din actiunile pe care APAPS le detine la Rulmentul', a declarat Ovidiu Musetescu, fara a oferi insa alte detalii.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a confirmat afacerea, declarand in exclusivitate pentru Adevarul: 'Landini a cerut APAPS-ului sa gaseasca o solutie pentru a putea prelua si cele 17% din actiunile de la Tractorul detinute de SIF Transilvania. Noi le-am propus italienilor sa le cumpere, la acelasi pret pe actiune ca al APAPS-ului, dar oferta a fost refuzata de Landini. Si atunci dl. Musetescu a venit cu ideea asta, ca SIF-ul sa cedeze italienilor pachetul sau de actiuni de la Tractorul, urmand sa primim in schimb o parte din actiunile APAPS-ului de la Rulmentul'.
Pentru perfectarea tranzactiei, SIF Transilvania pune insa cateva conditii atat de ordin financiar, cat si privitoare la societatea Rulmentul. 'Pe evaluarile noastre, pachetul de 17% pe care il avem la Tractorul valoreaza circa 170 miliarde lei, asa ca actiunile pe care ni le da APAPS la Rulmentul trebuie sa acopere aceasta suma. Asta inseamna cam 50% din actiunile societatii, care, cu cele 3% pe care SIF Transilvania le mai are acolo, ne-ar aduce in postura de actionar majoritar la Rulmentul, cu vreo 53% din actiuni', a spus presedintele Fercala. Cealalta conditie pusa de SIF se refera la restructurarea prealabila de catre APAPS a uzinei de rulmenti 'atat in vederea dimensionarii optime a productiei, cat si pentru reducerea drastica a costurilor de fabricatie, enorme in acest moment, inclusiv printr-o scadere cu circa 300 a numarului angajatilor, potrivit calculelor noastre', dupa cum a mai precizat Mihai Fercala.
Sursa: Adevarul, 7 octombrie 2003.'
06.10.2003
-
Sindicatele Petrotub, Roman si Siderurgica negociaza cu LNM Holdings
Ziua SIDG
___
Sindicatele din societatile Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara vor incheia acorduri sociale cu LNM Holdings, investitorul interesat de preluarea pachetelor majoritare de actiuni ale acestor societati, acestea urmand sa constituie anexe la contractele de vanzare-cumparare. In cadrul unei intalniri care a avut loc recent la sediul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, sindicatele au informat autoritatea asupra clauzelor sociale dorite, cum ar fi numarul de personal pe care sindicalistii l-ar dori sa fie mentinut in societati, dupa trecerea in proprietate privata, la masurile de asistenta sociala ce ar trebui luate in cazul angajatilor care vor fi disponibilizati. Calendarul privatizarii prevede o prezentare a solicitarilor liderilor sindicali catre Guvern, in urmatoarea sedinta a Executivului. Dupa informarea pe care o va face presedintele Ovidiu Musetescu, va avea loc o noua intalnire in vederea finalizarii acordului social si a prezentarii formei definitive a clauzelor sociale.
Sursa: Ziua, 6 octombrie 2003. -
Antibiotice vrea sa-si compenseze datoriile cu statul
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a solicitat Ministerului Finantelor sa emita un act normativ privind compensarea datoriilor acumulate la bugetul de stat cu contravaloarea medicamentelor livrate de companie spitalelor in anul 2002. Compensarea ar urma sa fie realizata prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ar viza o suma de 287 miliarde de lei.
La sfarsitul anului trecut Antibiotice inregistra datorii totale de 567,5 miliarde lei, care au crescut pana la 656,4 miliarde lei, la sfarsitul primelor sase luni din 2003. De asemenea, nivelul creantelor s-a majorat la 882 miliarde de lei, in comparatie cu 621 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.
Potrivit conducerii Antibiotice, situatia precara a fluxurilor de lichiditati a fost determinata, in principal, de creantele aferente livrarilor catre spitale in anul 2002, in valoare de 287 miliarde de lei, a caror vechime medie a depasit un an de zile.
Pentru acest an, Antibiotice estimeaza o cifra de afaceri de 1.250 miliarde lei, din care 25% reprezinta livrarile la export, si un profitul net de 140 miliarde lei. Titlurile societatii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.150 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 6 octombrie 2003. -
Tender vrea sa conteste in justitie excluderea de pe lista scurta
Curierul National SNP
___
Controversatul om de afaceri se face ca nu stie de ce a ratat Halliburton „lista scurta“: marea societate americana nu se califica in lupta pentru SNP, conform raspunsului MEC, din cauza ca nu are experienta tehnica si manageriala pentru ultimii trei ani, obiectul sau de activitate fiind axat pe servicii si echipamente petroliere si nu pe extragerea si prelucrarea petrolului. Ovidiu Tender foloseste numele vicepresedintelui american Dick Cheney pe post de „sperietoare“.
Consortiul format din firma Halliburton - SUA, Tender Timisoara si Royal Petroleum - Marea Britanie ar putea contesta, chiar in justitie, decizia Ministerului Economiei si Comertului de a-l exclude din cursa pentru privatizarea Petrom, a declarat pentru Mediafax Ovidiu Tender, preseditele Tender SA.
„O sa facem o adresa pentru a vedea motivele repingerii ofertei. Vom inainta o contestatie, iar daca nu ne lamuresc mergem in instanta. Aici nu e vorba de firma Tender, ci de o companie cu renume mondial, cu 14 miliarde de dolari pe an, al carei presedinte a fost Dick Cheney, actualul vicepresedinte al SUA“, a spus Tender. Omul de afaceri ignora, in declaratiile sale, faptul ca Halliburton este o societate axata preponderent pe servicii si echipamente petroliere, iar pentru Petrom este nevoie de experienta in domeniul extractiei si prelucrarii petrolului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care MEC a decis excluderea consortiului de pe lista scurta.
Cele patru oferte pentru trecerea in proprietate privata a SNP Petrom care au fost respinse pentru faza urmatoare a procesului nu au respectat conditiile impuse de anuntul de privatizare a companiei, conform ministerului. „Consortiul format din firmele Halliburton - SUA, Regal Petroleum Plc - Marea Britanie si Tender Romania nu are experienta tehnica si manageriala, pentru ultimii trei ani, adecvata cu dimensiunile si profilul tranzactiei privind privatizarea Petrom, aceasta fiind una dintre cerintele anuntului“, au explicat sursele citate.
Sursa: Curierul National, 6 octombrie 2003.
Pagina