19.11.2004
-
Fondul de Investitii Yale investeste in Romania
Curierul National
___
Sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti a fost deschisa, ieri, de Dean Takahashi, Senior Investments Director in cadrul Fondului de Investitii al Universitatii Yale, cu ocazia vizitei sale in Romania in scopul identificarii de noi oportunitati de investitii pe piata romaneasca. Yale University Investments Office a investit deja in Romania prin intermediul NCH Romania, fond privat de investitii, circa 20 de milioane de dolari in actiuni si in sectorul imobiliar si intentioneaza, ca in anii urmatori, sa dubleze aceasta suma. Unul dintre cele mai mari fonduri de investitii private equity (actiuni ale societatilor nelistate), Yale University Investments Office detine participatii in diverse companii in valoare de peste 12 miliarde USD.
Investitiile alternative, de tip private equity au jucat un rol-cheie in obtinerea rezultatelor sale. Aceasta clasa distincta de active contabilizeaza astazi mai mult de 20 la suta din activele Universitatii. Stere Farmache, directorul general al BVB, a aratat ca prin achizitionarea de actiuni la societati nelistate, un investitor detine un control mai direct in activitatea societatii in care a investit si in care sesizeaza un potential de dezvoltare si randament. Fondul de Investitii al Universitatii Yale a inregistrat o rata de rentabilitate de 19,4 la suta pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2004, activele sale totalizand 12,7 miliarde de dolari. Performantele Fondului au adus Universitatii Yale profituri in valoare de circa 2,1 miliarde de dolari.
Sursa: Curierul national, 19 noiembrie 2004. -
Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile BCR, BRD, UniCredit si BancPost
Adevarul BRD
___
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit, ieri, in sens pozitiv, calificativele pe termen lung ale bancilor BRD si UniCredit Romania la 'BBB minus' de la 'BB' si pe cele pe termen scurt la 'F3' de la 'B', se arata intr-un comunicat al institutiei. Totodata, ratingurile de sprijin ale celor doua banci au fost schimbate la '2' de la '3', iar perspectiva este acum stabila. Fitch a reafirmat la 'D' ratingul individual al UniCredit. De asemenea, ratingul pe termen lung al BCR a fost imbunatatit la 'BB plus' de la 'BB minus'. Celelalte ratinguri ale BCR au fost reafirmate, la 'B' pentru creditele pe termen scurt, 'D' pentru calificativul individual si '3' pentru sprijin. Perspectiva pentru BCR a ramas stabila. Potrivit Fitch, calificativele BCR reflecta potentialul sprijin pe care banca l-ar putea primi, in caz de nevoie, de la statul roman, detinatorul a 38% din titluri, tinand cont de importanta sa in sistemul bancar romanesc. Ratingul de sprijin al BancPost a fost schimbat la '2' de la '3', ilustrand ajutorul care i-ar putea fi acordat de actionarul sau majoritar EFG Eurobank Ergasias, care este notata cu 'A minus'. Agentia mentioneaza ca BRD este detinuta in proportie de 51% de Societe Generale, cu ratingul pe termen lung 'AA minus', iar 99,8% din titlurile UniCredit Romania apartin Bancii Unicredito Italiano, cu un rating similar. Imbunatatirea calificativelor urmeaza deciziei de miercuri a Fitch de a revizui ratingul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung, cu doua trepte, de la 'BB' la 'BBB minus', nivel care semnifica intrarea in categoria investment grade, cu risc scazut de investitii. Totusi, din cauza riscurilor potentiale de transfer in Romania, care ar putea limita capacitatea actionarilor straini de a-si sustine filialele, ratingurile pe termen lung ale BRD si UCR sunt influentate de calificativul de tara al Romaniei, 'BBB minus'.
Sursa: Adevarul, 19 noiembrie 2004.'
18.11.2004
-
Profitul Altur Slatina a urcat cu 25%
ZF RO - FONDURI MUTUALE ALT
___
Producatorul de componente auto Altur Slatina a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit de aproape 0,6 milioane de euro, in crestere cu 25% (in euro) fata de nivelul anului trecut, in urma unor investitii de circa 1,5 mil. de euro.
Cu 17,3 % mai mari decat tinta propusa in bugetul de venituri si cheltuieli, veniturile totale ale companiei au urcat la aproape 16 mil. euro, in crestere cu 37% fata de nivelul anului trecut. Pierderea rezultata din activitatea financiara s-a adancit insa la aproape 90.000 de euro datorita diferentelor de curs nefavorabile si dobanzilor bancare aferente creditelor angajate. Valoarea totala estimata a programului de investitii, modernizari si reparatii pe anul 2004 este de aproximativ 1,5 mil. euro.
Altur Slatina mai are in plan investitii de aproximativ trei milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie in vederea livrarii de piese catre firma Continental Teves(Germania), precum si pentru fabricarea de noi produse pentru compania germana TRW si pentru cea olandeza Rubitech. TRW Automotive, unul dintre primii zece furnizori mondiali de componente pentru industria auto, detinea la sfarsitul anului 2002 o pondere de 43,6% in totalul cifrei de afaceri a Altur.
Principalele produse ale Altur sunt piesele turnate din aluminiu (cu o pondere de peste 60% in cifra de afaceri), compania producand pistoane, seturi motor, pompe de frana si etrieri turnati, coturi destinate microcentralelor termice.
Activitatea societatii a evoluat crescator in ultimii ani, beneficiind de pozitia de lider pe piata interna la anumite produse si de contractarea unor comenzii importante de la clienti din strainatate. SIF Oltenia detine 87,89% din capitalul societatii in valoare de 189,75 miliarde lei. Pretul de inchidere pentru actiunile companiei a fost de 16.500 lei/actiune, pe piata Rasdaq, in scadere cu 0,6% fata de sedinta anterioara. La aceasta cotatie capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 15,78 mil. euro. Actiunile companiei vor fi in scurt timp tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
Sursa: Ziarul financiar, 18 noiembrie 2004.
-
Fitch a crescut ratingul Romaniei
Gardianul
___
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, ieri, calificativul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung pana la 'BBB minus', nivel care semnifica intrarea in categoria investment-grade, cu risc scazut de investitii. Masura a avut in vedere politica fiscala prudenta, avansarea reformei si perspectivele favorabile privind integrarea in UE.
Sursa: Gardianul, 18 noiembrie 2004.' -
Aerostar isi extinde activitatea
Curierul National ARS
___
Grupul Industrial Aeronautic Bacau, Aerostar, intentioneaza sa-si largeasca obiectul de activitate al societatii cu productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrala, productia de generatoare de aburi, fabricarea de echipamente industriale de ventilatie si frigorifice.
In plus, se mai are in vedere productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice, comert cu ridicata al calculatoarelor si transporturi pe calea ferata. Societatea convoaca AGEA pentru 11 decembrie pentru a aproba modificarile la obiectul de activitate.
Sursa: Curierul National, 18 noiembrie 2004.
17.11.2004
-
Credit FMO de 15 mil. euro pentru Rompetrol Downstream
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Rompetrol Downstream, divizia de retail a carburantilor din cadrul grupului petrolier Rompetrol, a primit un imprumut de 15 milioane euro din partea The Netherlands Development Finance Company (FMO). Fondurile urmeaza sa fie folosite pentru constructia, achizitionarea de statii de distributie si modernizarea retelei Rompetrol Downstream. Perioada de creditare este de 10 ani. Rambursarea se va face in rate semestriale, incepand cu luna aprilie 2008, potrivit reprezentantilor Rompetrol.
'Acest imprumut reprezinta inca o garantie ca Rompetrol este un model de afacere viabila, ajutand astfel compania noastra sa se extinda si sa-si intareasca pozitia pe piata autohtona de vanzare a carburantilor', a declarat Philip Stephenson, directorul adjunct al grupului Rompetrol. 'Principala noastra tinta este construirea unei retele de distributie puternice si de calitate in Romania, inainte de a ne extinde in Sud Estul Europei', a adaugat Stephenson.
Compania Rompetrol Downstream a fost infiintata in 2001, avand ca si obiectiv construirea celei mai mari retele private de benzinarii din Romania, cu peste 200 de statii proprii de carburanti si atingerea unei cote de piata de 20%, pana in 2006. 'FMO a recunoscut valoarea Rompetrol si apreciaza oportunitatea de a finanta o companie cu un potential de crestere semnificativa in Sud Estul Europei', a precizat directorul regional al FMO pentru Europa si Asia Centrala, George Meltzer.
Potrivit conducerii grupului, Rompetrol Downstream ar urma sa devina in perioada urmatoare o sucursala a Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului listata la Bursa de Valori Bucuresti. Grupul are in vizor achizitia unei retele de benzinarii de pe piata romaneasca. Grupul petrolier Rompetrol, al doilea jucator de profil din Romania, mizeaza pentru acest an pe o cifra de afaceri de 1,6 mld. $.
Sursa: Ziarul financiar, 17 noiembrie 2004.
' -
Directorul Petrom: Vom merge pe calea Justitiei pentru recuperarea datoriilor
Gardianul SNP
___
Chiar daca, potrivit calculelor proprii efectuate de RAFO, Petrom este una dintre companiile care au de recuperat o suma importanta de la aceasta rafinarie, decizia de preluare de catre AVAS a creantelor inregistrate la bugetul de stat de catre RAFO si Carom, in valoare de 15.000 miliarde de lei, a luat prin surprindere conducerea Petrom. 'N-am stiut ca a fost luata o asemenea decizie, dar ceea ce stiu ca este vorba de un proces, de un plan de reorganizare, iar Petrom va merge, in continuare, pe aceasta cale a Justitiei pentru recuperarea datoriilor de la RAFO', ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, director general al Petrom. De altfel, datoriile catre Petrom ale firmei din Onesti sunt insemnate, ridicandu-se, potrivit directorului economic al RAFO, la 2.258 miliarde de lei.
Sursa: Gardianul, 17 noiembrie 2004.' -
Bursa de Valori Bucuresti, implicata in potentiala bursa a cerealelor de la Braila
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit actionara a Casei de Compensatii a Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), in urma Adunarii generale a actionarilor Casei, desfasurate ieri, la Sibiu. BVB a subscris un numar de 310 actiuni in cadrul majorarii capitalului social al Casei de Compensatii sibiene, dobindind astfel o pondere de 11,7% in actionariatul acesteia.
Domnul Stere Farmache, directorul general al BVB ne-a declarat ca subscriptia de ieri va mai fi urmata de altele, intrucit Bursa de Valori intentioneaza o prezenta serioasa in Bursa sibiana. 'Acesta este un prim pas pentru indeplinirea obiectivului fuziunii cu Bursa de la Sibiu', ne-a spus domnul Stere Farmache.
Presedintele Bursei sibiene, domnul Teodor Ancuta si-a exprimat satisfactia pentru apropierea de Bursa de Valori.
Bursa de la Sibiu detine un punct de lucru la Braila, unde a proiectat dezvoltarea unei burse de cereale. Domnul Ancuta ne-a informat ca, in sfirsit, sediul pentru aceasta activitate la Braila a revenit Bursei sibiene (el fusese disputat cu Curtea de Conturi locala), astfel ca in viitorul imediat va fi amenajat adecvat. Domnul Ancuta ne-a spus ca nu mai ramine decit ca autoritatile noastre sa dea 'unda verde' procesului de licentiere a silozurilor, sa autorizeze certificatele de depozit si constituirea fondului de garantare, pentru ca piata cerealelor romaneasca sa dobindeasca specific bursier. Caz in care intentiile americanilor de la Bursa din Chicago (in bazinul Marii Negre) isi vor gasi partenerul local, la Braila.
Anul trecut volumul de grine tranzactionat in bazinul Marii Negre a fost dublu fata de cel de la Chicago.
Sursa: Bursa, 17 noiembrie 2004.'
16.11.2004
-
Fabrica de mobila Ilefor nu va atinge tinta de profit
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Profitul producatorul de mobila Ilefor din Targu Mures pe primele noua luni ale anului a fost de aproape 250.000 de euro, mai mare cu 47% fata de 2003, dar mult sub tinta propusa prin buget din cauza scumpirii materiilor prime. Tinta profitului pentru acest an, de 0,7 mil. euro a fost grav afectata, in opinia directorului general Ioan Gherasim de cresterea preturilor atat la materii prime, cu 20% fata de anul trecut, cat si de cresterea pretului la petrol.
Ilefor, parte a grupului Mobexpert, a realizat pe primele noua luni ale anului o cifra de afaceri 6,78 milioane de euro, in crestere in euro cu 21% fata de cele 5,6 mil. din perioada similara a anului trecut. Pe 2003, compania a avut o cifra de afaceri de circa 8 mil.euro. Pe fondul unor investitii de cca. 300.000 de euro a crescut productivitatea muncii, numarul angajatilor (830 acum) ajungand cu 22% mai mic fata de jumatatea anului.
Principalele produse realizate de Ilefor sunt mobilier pentru sufragerie, mobilier pentru dormitor si mobilier mic, productia fiind vanduta in Romania si la export, in tari precum Franta, Belgia, Olanda, Macedonia si Germania. Cea mai importanta categorie o reprezinta bufetele de vitrine, care au pondere de peste o treime din vanzari. Firma a scos pe piata anul acesta doua seturi pentru sufragerie si alte doua pentru dormitor, iar pentru anul viitor intentioneaza sa pastreze acelasi trend.
Ilefor va demara la sfarsitul anului o investitie de cca. 1 milion de euro pentru alinierea la standardele de mediu europene. Investitia va fi finalizata pe la jumatatea anului viitor. Principalii concurenti ai fabricii pe piata romaneasca sunt companiile Samus Mex, Alprom, Famos si Samobil. Materiile prime sunt procurate de la furnizori interni dar si straini, din Italia, Germania, Belgia.
Mobexpert este unul dintre cei mai importanti producatori si retaileri de mobila din Romania. Alte fabrici din cadrul grupului sunt Samus Mex, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mobexpert Prod, Moldo Mex si Stratus Mex. In ultimii ani, grupul cu peste 30 de firme in componenta a investit puternic in divizia de retail.
Principalii actionarii Ilefor sunt Mobexpert Group SRL cu 30%, Dan Viorel Sucu, presedintele Mobexpert, cu 18,18%, printre ceilalti actionari numarandu-se si fondul de investitii Broadhurst, cu 7,25%. La un nivel de 5.900 de lei/actiune, in crestere cu 5,8% fata de sedinta anterioara, capitalizarea bursiera a companiei Ilefor este de 2,39 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 16 noiembrie 2004.
-
Capital social de 28,821 miliarde de lei, la Helitube
Curierul National
___
Societatea Helitube a decis majorarea capitalului social cu aport in natura si in numerar in suma de 9,804 miliarde lei reprezentand un numar de 392.192 actiuni la valoarea nominala de 25.000 lei/actiune si o prima de emisiune 123.743.000 lei, ca urmare a subscrierii actionarului majoritar Metaltrade International. In urma acestei operatiuni, capitalul social al Helitube va deveni 28,821 miliarde lei impartit in 1.152.863 actiuni nominative la valoarea nominala de 25.000 lei fiecare actiune, in intregime subscrise si varsate de actionari.
Sursa: Curierul national, 16 noiembrie 2004.
Pagina