09.01.2006
-
Mutari strategice intre banci in 2006
Evenimentul Zilei
___
Peisajul bancar va trece prin transformari majore in 2006. BCR, cea mai mare banca din sistem, va trece pe mana Erste Bank, castigatorul procesului de privatizare, la fel ca si batranicioasa Casa de Economii si Consemnatiuni.
Venirea investitorilor strategici la conducerea celor doua banci ar trebui sa se traduca prin mai multa concurenta: pentru a atrage noi clienti, institutiile de credit ar trebui sa se lupte in dobanzi atractive si reducerea birocratiei.
In acelasi timp insa, numarul de banci care se bat pe piata romaneasca va scadea ca urmare a fuziunii dintre HVB, Unicredit si Banca Tiriac. In urma acestei fuziuni, italienii de la Unicredit se vor trezi pe confortabilul loc trei in topul celor mai mari banci din Romania.
â??Cred ca, in 2006, intreaga piata bancara va fi cu ochii, pe de-o parte, pe noua strategie a BCR si a noii institutii rezultate in urma fuziunii HVB/Banca Tiriac/UniCredit, dar si pe ceea ce vor intreprinde celelalte trei-patru banci in top - aici ma refer la BRD, Raiffeisen Bank, Banc Post etc., care nu vor sta si vor privi cum pierd din cota de piata', apreciaza Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Exercitiu pentru UE
Radu Gratian Ghetea, prim-vicepresedinte al Alpha Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, este mai degraba preocupat de prima miscare a Erste pe piata romaneasca.
â??Acum, cand cunoastem castigatorul licitatiei, e clar ca, in Romania, competitia in sistemul bancar va creste. Ambitiile grupului Erste in Romania sunt foarte mari, dar nici celelalte banci nu vor sta cu mainile in san. Cresterea concurentei este necesara si ca un exercitiu inaintea inceperii competitiei majore odata cu aderarea Romaniei la UE', apreciaza Ghetea.
Drum deschis la fuziuni
Mihail Ion, presedinte la Raiffeisen Asset Management, este de parere ca preluarea BCR si CEC a deschis drumul pentru fuziuni si achizitii din randul bancilor mai mici, care vor face cu greu fata concurentei crescute.
â??Cresterea competitiei manifestate in ultima perioada se va accentua in viitor, privatizarile celor doua mari banci, BCR si CEC, avand o contributie decisiva in acest sens. De asemenea, cel mai probabil in cativa ani vom asista la o consolidare a sistemului, prin fuziuni si achizitii.
Efectele pe termen mediu se vor regasi in reducerea marjelor, cresterea eficientei bancilor si o servire mai buna a clientilor', apreciaza Mihail Ion.
Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, spune ca bancile pot ataca si sectoarele de nisa. Cum este cel al economisirii-creditarii care presupune obtinerea unui credit, conditionata de plata prealabila a unor rate sub forma de depozite.
Dupa intrarea Raiffeisen pe aceasta piata, au urmat HVB - care a deschis in vara o banca pentru locuinte - si BRD - care a lansat produse de economisire-creditare.
Sursa: Evenimentul Zilei, 9 ianuarie 2006.' -
Actionarii Asirom au decis delistarea
Averea
___
Actionarii majoritari ai Asirom au propus joi delistarea titlurilor companiei de asigurari de pe piata Rasdaq si au mandatat membrii consiliului de administratie sa se ocupe de detaliile viitoarei majorari de capital, a informat ieri Mediafax citand reprezentanti ai actionarilor.
Potrivit Mediafax, decizia de scoatere a titlurilor din piata de capital a fost contestata de reprezentantii actionarilor minoritari, fondurile americane de investitii Broadhurst Investments Limited, care detine 15,24% si QVT Fund cu o participatie de 10,77%. Reglementarile in vigoare nu impiedica actionarii majoritari ai unei companii sa-si scoata actiunile din piata de capital, cu respectarea intereselor minoritarilor, ne-a declarat Paul Miclaus, vicepresedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pietei de capital.
'Noi nu putem forta o companie, care prin vointa actionarilor majoritari nu mai doreste sa fie listata pe piata de capital, sa ramana acolo. Este in spiritul directivelor europene sa respectam vointa actionariatului.
Comisia este insa obligata prin insusi rolul sau, sa gaseasca metodele prin care actionarii minoritari, cei care nu sunt de acord cu aceasta decizie, sa poata iesi din companie inainte ca aceasta sa-si schimbe statutul, la o valoare corecta', ne-a declarat Miclaus.
Deocamdata, CNMV nu are reglementari precise legate de chestiunile tehnice ale delistarii unei companii de pe piata de capital. Mai mult, fuziunea recenta intre cele doua piete, Bursa de Valori si Rasdaq, face necesara aparitia unor instructiuni noi in privinta delistarilor, spun surse din piata.
Capitalul Asirom se va mari in termen de un an cu maximum 43 milioane euro, urmand ca membrii consiliului de administratie sa stabileasca perioada de subscriere si suma. Asirom are in acest moment un capital social echivalent cu peste 17,3 milioane euro (63,79 milioane lei), iar o eventuala majorare la limita maxima ar trece capitalul social al companiei peste suma de 60 milioane euro. Actionarii Asirom sunt Interagro - 40,55%, Rafinaria Astra Romana - 17,79%, companii controlate de Ioan Niculae, Broadhurst Investments Limited - 15,24%, QVT Fund - 10,77%, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 6,38% si alti actionari - 9,28%.
Sursa: Averea, 9 ianuarie 2006.'
06.01.2006
-
Mittal Steel a subscris jumatate din oferta pentru Romportmet
Curierul National
___
Mittal Steel Holdings a achizitionat numai jumatate din pachetul de 10% din capitalul operatorului portuar Romportmet, a anuntat in cadrul ofertei publice de preluare, pentru care a platit 7,5 milioane de lei, anunta Mediafax. Compania a cumparat 1,1 milioane de titluri, reprezentand 4,49% din capitalul Romportmet. Proprietarul combinatului siderurgic din Galati intentiona sa cumpere 2,5 milioane de actiuni la un pret unitar de 6,65 lei. Mittal Steel Holdings detine in prezent 21,05 milioane de actiuni, reprezentand 82,9% din capitalul Romportmet, si actioneaza in mod concertat cu societatea Sidex Trading, care are o participatie de 11,49%. Astfel, Mittal Steel controleaza 94,4% din capitalul operatorului portuar. Termenul initial de expirare a ofertei publice a fost stabilit pentru 13 decembrie 2005, insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prelungirea datei limita pana la 22 decembrie, inclusiv. Oferta a fost initiata in data de 22 noiembrie. Potrivit datelor Rasdaq, Romportmet are un capital social de 2,53 milioane lei, titlurile avand o valoare nominala de 10 bani. Actiunile companiei au fost tranzactionate in ultima sedinta bursiera din 2005 la un pret de 6,65 lei. Mittal Steel a preluat in luna septembrie de la fondul de investitii Broadhurst societatea Romportmet Galati, platind pentru pachetul majoritar de actiuni la operatorul portuar suma de 47 milioane de dolari. In urma tranzactiei, Mittal Steel si-a majorat participatia detinuta la capitalul Rompormet de la 11% la 89% din capital. Mittal Steel Company este cel mai mare producator mondial de otel. Grupul are operatiuni in 14 tari, pe patru continente. In Romania, grupul detine Mittal Steel Galati, precum si combinatele Mittal Steel Iasi, Mittal Steel Hunedoara si Mittal Steel Roman. Romportmet a fost infiintata in urma reorganizarii Navrom Galati, in martie 1991.
Sursa: Curierul National, 6 ianuarie 2006. -
Actiunile RomTelecom ar putea fi tranzactionate la bursa din Londra
Curentul
___
In urma evaluarii ofertelor tehnice si financiare depuse de catre cele noua banci de investitii de reputatie internationala, preselectate sa ofere consultanta financiara in procesul de privatizare a operatorului de telefonie fixa RomTelecom, banca de investitii internationale Credit Suisse First Boston (care a asigurat si consultanta la prima etapa a procesului de privatizare) a fost desemnata castigatoare. 'Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea anului sa putem lansa Oferta Publica Initiala', a declarat ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy. Pachetul de actiuni(44,99%) pe care statul il mai detine la RomTelecom va fi vandut la bursa.
Potrivit unor surse citate de Reuters si preluate de Mediafax, statul roman are in vedere vanzarea de certificate de detinere de actiuni RomTelecom la bursa din Londra, compania urmand sa fie evaluata la maxim doua miliarde de dolari in momentul listarii, actiune programata pentru prima jumatate a anului.
Actionarul majoritar al RomTelecom este operatorul elen OTE, care controleaza 54,01% din capital. In noiembrie 2005, autoritatile au afirmat ca vor fi listate la bursa circa 26% din actiuni, restul de 20% urmand sa fie alocate Fondului Proprietatea, constituit pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in timpul regimului comunist.
Sursa: Curentul, 6 ianuarie 2006.' -
Romanii pierd bani daca ii pun la banca
Adevarul
___
Pentru prima data dupa 2000, dobanzile bancare sunt atat de mici incat nu mai acopera inflatia. Spre exemplu, suma de 10.000 RON depusa la inceputul anului, la care se aduna o dobanda medie cuprinsa intre 5,5 si 6 la suta, va avea in ultima zi a lunii decembrie o valoare reala mult mai mica, echivalentul a 9.730 - 9.769 RON.
Inflatia, prognozata pentru acest an la 7 la suta, va depasi castigurile. 10.000 RON depusi la 1 ianuarie 2006 sunt bonificati in medie cu 600 RON de catre bancile cu pondere semnificativa in sistemul romanesc, respectiv cu 550 RON de catre cele mai slab cotate. Asadar, la sfarsitul anului, vom avea 10.600 RON, respectiv 10.550 RON, bani din care trebuie sa platim impozitul de 16% pe dobanda bancara, ramanand astfel cu un sold de 10.504 RON, respectiv 10.462 RON. Dar puterea de cumparare va fi in decembrie cu cel putin 7 la suta mai mica decat acum, pentru ca aceasta este inflatia. Scazand 7 la suta din solduri obtinem ceva mai putin decat am depus astazi in banca: 9.768,72 RON in primul caz, respectiv 9.729,66 RON in cel de-al doilea. Analistii financiari numesc aceasta 'dobanda real-negativa'.
La intrebarea fireasca 'de ce bancile au ajuns sa ofere dobanzi situate cu cateva puncte procentuale sub nivelul inflatiei', ar putea fi cel putin doua explicatii. In primul rand, chiar BNR ofera bancilor, pentru depozitele plasate de acestea, o rata a dobanzilor de numai 7,28 la suta, la 12 luni. Pe de alta parte, bancile si-au reorientat politica de atragere a resurselor. Pana nu de mult, depozitele firmelor si economiile populatiei constituiau principala baza a veniturilor institutiilor bancare. In ultima perioada, dobanzile practicate la credite si, in general, creditarea au devenit principala sursa de profit. Intr-adevar, la depozite se ofera, in medie, o dobanda de 5,5-6 la suta, in timp ce la credite se percepe un castig de peste 12 la suta. Altfel spus, bancile cumpara lei cu 'pretul' de 6 la suta din suma atrasa, apoi ii vand mai departe cu dublul acestui 'pret'. Cam aceasta ar fi configuratia circulatiei banilor prin sistemul bancar romanesc, care se pregateste pentru 'marea schimbare' asteptata de la investitorii straini.
Sursa: Adevarul, 6 ianuarie 2006.
'
05.01.2006
-
Petrom si Romgaz obligate sa creasca productia de gaze
Romania libera SNP
___
Cresterea productiei interne de gaze la Petrom si Romgaz reprezinta una dintre solutiile anuntate de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, pentru depasirea unor eventuale situatii de criza pe plan international.
Avand in vedere perioada de iarna care ne asteapta, Seres a solicitat reprezentantilor Petrom si Romgaz, in cadrul intalnirii cu principalii producatori si distribuitori de gaze naturale, sa inventarieze, in termen de 48 de ore, cantitatile suplimentare pe care le-ar putea produce pentru perioada de iarna, in urmatoarele trei luni. Totodata, s-au discutat un plan de esalonare a livrarilor din zona inmagazinarilor si posibilitatea pastrarii unor rezerve operative astfel incat sa nu fie folosit la maximum ceea ce este inmagazinat in momentul de fata. Codrut Seres le-a recomandat distribuitorilor sa apeleze, daca este nevoie, la importuri proprii, astfel incat, atunci cand apare necesitatea suplimentarii cu gaze naturale din import, sa aiba la dispozitie solutii rapide.
Reducerea dependentei de gazele rusesti
Ministrul Economiei are in vedere reducerea dependentei Romaniei de gazele rusesti prin sustinerea proiectului de import gaze naturale din Marea Nordului prin interconectare cu Ungaria. Ministrul a anuntat ca pentru finalizarea cat mai rapida a conductei, in baza unui acord comercial, va fi semnat un protocol intre distribuitori, Romgaz si firma ungara Mol. Un alt proiect luat in calcul in intalnirea dintre ministrul Seres si principalii actori din domeniul gazelor naturale a fost cel de inmagazinare a intregii cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra pe platformele Petrom si gasirea unor consumatori in zona Dobrogei, zona de operare a Distrigaz Sud. Scopul tuturor acestor solutii este asigurarea permanenta a surselor de aprovizionare cu cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.
Plan pentru folosirea rezervelor
La intalnire a mai fost discutat si un plan de esalonari a livrarilor din zona inmagazinarii unor rezerve operative, astfel incat sa nu fie folosit la maximum ceea ce este inmagazinat. 'I-am rugat pe reprezentantii Distrigaz Sud sa solicite Gaz de France, detinatorul a 51 la suta din actiuni, sa ne sustina in discutiile cu Gazprom, astfel incat atunci cand va fi necesar sa suplimentam cantitatile de gaze naturale din import sa existe posibilitatea unor manevre rapide', a afirmat oficialul MEC.
In ceea ce priveste reducerea din zilele trecute a distributiei de gaze din import, ministrul Ioan Codrut Seres a declarat ca situatia reintra in normal. 'Consumatorii de gaze naturale din Romania nu au fost afectati de scaderea presiunii gazelor de import', a precizat oficialul MEC. In data de 3 ianuarie 2006, distributia gazelor la Isaccea, unul dintre punctele de import din Ucraina, a revenit la normal, presiunea gazelor fiind in continua crestere. Se asteapta ca in urmatoarele ore sa se stabilizeze situatia si la celalalt punct de import al gazelor naturale, Mediesul Auriu.
Juristii analizeaza contractul cu Winterschall
Ministrul Economiei si Comertului (MEC), Codrut Seres, a afirmat ca juristii abilitati analizeaza daca contractul incheiat de compania Winterschall, care are dreptul alaturi IMEX sa aduca gaze naturale din Rusia, de la Gazprom, in Romania, a fost incalcat. 'Preocuparea noastra nu a fost deocamdata sa vedem daca a fost sau nu incalcat contractul, ci sa suplimentam cantitatea de gaze din partea inmagazinata, astfel incat sa nu existe dezechilibre in sistem', a spus Seres.
Ministrul Economiei si Comertului a explicat ca exista mai multe contracte comerciale intre Winterschall, IMEX si o serie de companii precum Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Romgaz, Electrocentrale Bucuresti. 'Nu avem un contract global al statului roman, ci mai multe contracte comerciale intre entitati juridice separate', a spus Codrut Seres. Acesta a subliniat ca in contractul incheiat de Winterschall se stipuleaza ca presiunea de livrare a gazelor poate varia cu plus/minus 20 la suta fata de valoarea stabilita si ca in prezent se analizeaza daca aceste valori au fost sau nu depasite.
Romania doreste deblocarea rapida a proiectului NABUCCO
Romania doreste deblocarea rapida a proiectului NABUCCO privind transportul de gaze naturale din Marea Caspica si Orientul Mijlociu catre Europa, la care participa companii din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, in scopul evitarii unor viitoare crize de felul celei actuale dintre Ucraina si Rusia. In februarie, la Ankara, se vor reuni ministrii roman, turc si egiptean de resort, pentru deblocarea acestui proiect, care avanseaza destul de lent, din pricina faptului ca sunt implicate in el cinci state. Investitia care-i revine Romaniei in acest proiect se ridica la circa 800 milioane de euro, vizand constructia pe teritoriul ei, pana in 2010, a unui tronson de gazoduct de 457 kilometri lungime. NABUCCO va masura in total 2.841 kilometri si va avea o capacitate de transport de 30.000 milioane metri cubi de gaze naturale.
Sursa: Romania Libera, 5 ianuarie 2006.' -
Actionarul principal Asirom solicita anularea vanzarii unui pachet de actiuni
Curierul National
___
Omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza pachetul majoritar de actiuni al Asirom, a solicitat Consiliului de Administratie al societatii sa suspende drepturile si obligatiile aferente unui pachet de 10,77% din titluri, detinut de QVT Fund, care face obiectul unui litigiu. Notificarea a fost transmisa si Bursei Electronice Rasdaq la finele anului trecut si are in vedere viitoarea sedinta ordinara a actionarilor Asirom din data de 5 ianuarie 2006. In prima parte a lunii noiembrie 2005, QVT Fund a preluat de la Postelnicu Tiberiu Bica un pachet de 10,77% din actiunile Asirom prin intermediul a 30 de tranzactii pe piata Rasdaq, valoarea totala a transferului depasind 9,5 milioane de euro. La finele lunii septembrie 2005, Bica detinea 11,54 % din titlurile Asirom. Conform anuntului publicat de Rasdaq, pachetul de actiuni dobandit de QVT Fund la Asirom se afla in litigiu la Curtea de Apel Bucuresti, cu termen de judecata in 6 aprilie 2006. El a adaugat ca a notificat toate autoritatile competente privind piata de capital (Bursa de Valori Bucuresti, Bursa Electronica Rasdaq, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) cu privire la litigiul dintre cele doua parti si, in acest context, QVT Fund poate fi apreciat ca fiind cumparator de rea-credinta. Asirom are un capital social de 63,79 milioane de lei. Conform datelor Rasdaq, actionarii companiei sunt Interagro - 40,55%, Rafinaria Astra Romana - 17,79%, companii controlate de Ioan Niculae, Broadhurst Investments Limited - 15,24%, QVT Fund - 10,77%, AVAS - 6,38% si alti actionari - 9,28%. La inceputul lunii ianuarie 2006, actionarii Asirom au fost convocati pentru a discuta majorarea capitalului social al companiei si alegerea CA prin metoda votului cumulativ. La finele anului precedent, CA al Rafinariei Astra a hotarat vanzarea unui pachet de peste 60,2 milioane de actiuni detinute la Asirom, peste 53% din participatia detinuta la compania de asigurari.
Sursa: Curierul National, 5 ianuarie 2006. -
Noul Cod Fiscal poate intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007
Averea
___
Impozitarea castigurilor pe piata de capital ar putea ramane neschimbata in 2006, la cererea investitorilor, inclusiv cei de pe piata de capital, care invoca respectarea termenului legal de sase luni intre anuntul modificarilor si intrarea efectiva in vigoare a noilor reglementari, in principal din ratiuni ce tin de planurile de afaceri aflate in derulare. 'Asteptam in ianuarie 2006 proiectul noului Cod Fiscal, care va intra in dezbateri in procedura normala parlamentara', ne-a declarat, ieri, senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci.
Potrivit acestuia, una dintre variantele de discutii este cea intrarii in vigoare a prevederilor noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2007, care ar putea coincide cu obtinerea statului de stat membru al Uniunii Europene de catre Romania. Brokerii au cerut in repetate randuri, pana la sfarsitul anului 2005, respectarea termenului legal, de sase luni, pana la intrarea in vigoare a noii cote de impozit, argumentele lor fiind legate in principal de programele informatice folosite de societatile de servicii de investitii financiare (prescurtat SSIF), care trebuie modificate pentru a respecta cotele de impozitare diferite aplicabile fiecarei tranzactii efectuate, in functie de perioada detinerii, respectiv 1% daca se vand actiuni detinute mai mult de un an si 16% daca actiunile sunt vandute mai devreme de aceasta perioada.
'Este o veste foarte buna pentru piata faptul ca se discuta aceasta varianta, fie ea de lucru, dar pana atunci este inca multa confuzie, ca si pana la inceputul anului 2006', ne-a declarat, ieri, Bogdan Trandafir, sef al Departamentului de analiza de la SSIF BCR Securities. Potrivit brokerilor de la BVB, programele informatice furnizeaza clientilor documentele fiscale ce trebuie depuse la Administratiile financiare pentru calculul si plata impozitelor, respectiv pentru deducerea pierderilor. 'Ar fi mai bine daca s-ar lasa macar un an pentru pregatirea SSIF-urilor si ar fi excelent ca investitorii sa poata acumula capital nebeneficiind de o cota de impozit mai redusa', a mai spus Bogdan Trandafir. 'Dezbaterile pe acest nou proiect incep la sfarsitul lunii ianuarie 2006, dar se pot prelungi pana peste data de 15 martie, ceea ce ar face indicata amanarea aplicarii noii cote majorate de impozit, de 16%, pe piata de capital pentru un an, respectiv din ianuarie 2007', ne-a declarat Varujan Vosganian, adaugand ca spera ca 'legea sa fie respectata, sa existe cele sase luni inainte de aplicarea efectiva a noii cote de impozitare'.
Sursa: Averea, 5 ianuarie 2006.'
04.01.2006
-
Distribuitorul Farmacom incepe sa produca medicamente
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Compania Farmacom, specializata in distributia de medicamente, va activa si ca producator de medicamente din luna martie a acestui an. 'Am achizitionat si am instalat deja echipamentele noi pentru aceasta linie de productie si suntem in faza de validare a acestora de catre producator. Am finalizat deja si instalatia de climatizare a capacitatii si urmeaza sa depunem documentatia necesara la ANM (n.r.-Agentia Nationala a Medicamentului, institutia care reglementeaza activitatea in domeniu)', a precizat Romeo Fieraru, director general al companiei. Linia de productie va fi specializata in fabricarea medicamentelor anodine (parafarmaceutice). 'In 60 de zile de la depunerea documentatiei, in cazul in care nu exista situatii neprevazute, ANM-ul elibeeraza atestatele de functionare. Productia va incepe cel mai probabil in luna martie', a mai declarat Fieraru.
Reprezentantul companiei nu a facut estimari referitoare la cuantumul vanzarilor aferente acitivitatii de productie. Distribuitorul de medicamente apreciaza ca a incheiat anul trecut cu vanzari totale de aproximativ 15 milioane de euro. Pentru 2006, directorul companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri aferenta activitatilor de distributie cu 10-15%.
Compania opereaza o retea de 32 farmacii si 5 depozite, in Brasov, Sibiu, Iasi, Cluj si Timisoara. 'Planurile noastre prevad infiintarea unei entitati distincte care sa grupeze activitatile de productie. Cu fondurile obtinute in urma punerii in functiune a primei linii de productie, vom finanta linia de productie de antibiotice', a mai spus Fieraru. Investitiile preconizate de Fieraru se ridica la 1 mil. euro.
Farmacom este un fost oficiu farmaceutic, care a fost privatizat in 1999, cand salariatii si conducerea au cumparat pachetul majoritar de 52% din actiunile companiei. In prezent Farmacom asigura distributia de medicamente in principal in judetele din Transilvania si Moldova. In actionariatul Farmacom se regasesc AVAS, cu 6,5% din actiuni, directorul companiei, Romeo Fieraru, ce detine 7,5% din capitalul social, in timp ce pachetul majoritar este detinut de asociatia salariatilor, conform datelor Rasdaq. Distribuitorul Montero detine direct un pachet de 5,1% din actiuni si 8,8% din actiuni prin intermediul filialei din Brasov.
'Produsele pe care le vom realiza se vor vinde prin reteaua proprie de farmacii, dar si prin farmaciile pe care le deservim ca distribuitor', a mai relatat directorul companiei. Farmacom detinea anterior o linie de productie, a carei functionare a fost sistata in 2004 in vederea obtinerii normelor GMP (Good Manufacturing Practice), care au devenit obligatorii pentru toti producatorii de medicamente din Romania incepand cu ianuarie 2005.
La sfarsitul anului 2004, din cei 56 de producatori de medicamente activi pe piata romaneasca, 34 de companii implementasera deja standardele GMP, 5 companii fiind in curs de certificare. Alte 5 companii urmau sa nu mai obtina certificarea, dar produsele acestora urmau sa circule pe piata, fiind fabricate sub contract in unitati certificate GMP.
Principalii furnizori de medicamente pentru Farmacom sunt Amman Pharma, Beaufor Ipsen, Pfizer, Schering AG Germania, Laboratoires Foumier, Hexal si Temmler Pharma Germania, la care se adauga producatorii interni precum Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi sau Biofarm Bucuresti.
Actiunile companiei sunt listate in cadrul pietei Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,1 leu/actiune, iar capitalizarea bursiera a societatii este de circa 2,9 milioane de euro. Principalii competitori ai Farmacom pe segmentul distributiei de medicamente sunt Relad, Fildas, Mediplus, Montero sau Farmexpert.
Potrivit aprecierilor reprezentantilor industriei, piata farmaceutica va cunoaste o expansiune de circa 15% anul acesta, partial ca urmare a clarificarii situatiei datoriilor statului catre companiile din piata.
Sursa: Ziarul Financiar, 4 ianuarie 2006.
' -
Preluarea BCR de catre Erste Bank - Cea mai mare emisiune de actiuni din istoria bursei din Viena
Romania libera EBS
___
Erste Bank va incepe in urmatoarele zile operatiunea de majorare a capitalului cu 2,4 miliarde de euro, necesara finantarii achizitiei Bancii Comerciale Romane (BCR), prin cea mai mare emisiune de actiuni in istoria bursei din Viena.
Potrivit unor surse bancare citate de cotidianul german Handelsblatt, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, doreste sa profite de conditiile bune de piata pentru a finaliza majorarea de capital inca din aceasta luna. Emisiunea de noi actiuni, in valoare de 2,4 miliarde de euro, reprezinta un nou record pentru bursa din Viena. Fondurile vor contribui la achitarea pretului de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiunile BCR. Conditiile de piata sunt favorabile, intrucat cotatia titlurilor bancii austriece este la maximul istoric de 48 de euro. Valoarea actiunilor a crescut cu 10% dupa 20 decembrie, cand Erste a fost desemnata castigatoare in cursa pentru BCR, iar piata se asteapta la noi castiguri.
Analistii considera ca pretul platit pentru BCR este destul de ridicat, in conditiile in care reprezinta de sase ori valoarea contabila a actiunilor. Pe de alta parte, BCR a fost ultima mare banca privatizata in Europa de Est, iar Erste Bank si-a majorat printr-o singura mutare numarul clientilor cu 4,5 milioane, la 17 milioane, mentioneaza Handelsblatt. 'Erste Bank a mai platit in trecut preturi considerate ridicate pentru diverse achizitii, dar toate acestea au fost rentabile', spune Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centralbank.
De asemenea, preluarea BCR va duce la majorarea estimarilor privind ritmul mediu de crestere a profitului de la 15% la 20% pana in 2009. Dividendele vor creste cu cel putin 10%. Handelsblatt subliniaza ca Romania este o piata 'a viitorului', unde doar un sfert din populatie detine un cont bancar, iar activitatea de creditare este inca la inceput. BCR are o cota de piata de 26,7%, cu active de 7,7 miliarde de euro, iar profitul din anul 2005 este estimat la 190 milioane de euro.
Sursa: Romania Libera, 4 ianuarie 2006.'
Pagina