Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.01.2006

  • Petrom va reduce livrarile de gaze catre companii

    Adevarul   SNP

    ___
    Companiile de distributie a gazelor naturale, Distrigaz-Nord si Distrigaz-Sud, si-au redus livrarile catre consumatorii industriali, iar reprezentantii companiei Petrom vor fi convocati pentru a aplica aceeasi masura, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Ministrul Economiei, Codrut seres, impreuna cu reprezentantii firmelor de transport si distributie de gaze naturale au hotarat reducerea cantitatilor de gaze naturale furnizate catre o serie de consumatori industriali, altii decat cei vizati initial de aceasta masura, si redirectionarea gazelor catre populatie.

    Sursa: Adevarul, 26 ianuarie 2006.

    mai mult

25.01.2006

  • Inchiderea Doljchim afecteaza Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Decizia de inchidere a combinatului chimic Doljchim de catre Petrom pentru a putea suplimenta livrarile de gaze catre piata interna vor provoca pierderi companiei petroliere. 'Pierderile ar putea fi relativ mici comparativ cu rezultatele Petrom si depind de durata perioadei reci. Oricum, Doljchim va pierde marja la produse si vor exista pierderi din cauza inchiderii si redeschiderii combinatului', au comentat pentru ZF reprezentantii Petrom. Conducerea Petrom, cel mai mare producator de gaze din Romania si din sud-estul Europei, a anuntat in urma cu doua zile ca a decis sa inchida temporar Doljchim si sa treaca la o suplimentare a productiei pentru a-si mari livrarile zilnice de gaze cu pana la 20%.

    Petrom si Romgaz au luat masuri de crestere a productiei de gaze, dupa consultari prealabile cu Ministerul Economiei si Comertului, in contextul in care au fost constatate scaderi ale volumelor importate din Rusia prin punctul Isaccea (Dobrogea). Petrom livreaza zilnic pe piata acum peste 17 milioane de metri cubi, acoperind aproximativ un sfert din cererea de gaze din Romania. Importurile din Rusia au o pondere de cira 40% in consum acum.

    Compania romaneasca este controlata de catre grupul austriac OMV. Dupa modelul austriac, Petrom are de anul trecut o divizie distincta de gaze si are ca obiectiv prima pozitie in randul producatorilor de gaze de pe piata. Ultimele estimari ale Petrom indicau pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 mld. euro si un profit net in jurul a 500 mil. euro. Actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 30%, ultimul pret fiind de 0,6 lei, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 9,25 mld. euro. Ieri, titlurile au inregistrat o scadere de 4%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 ianuarie 2006.
    '

    mai mult

  • Erste Bank pune conditii inainte sa plateasca banii pentru BCR

    Gandul   EBS

    ___
    Erste Bank a decis sa vireze banii pentru cumpararea BCR in 3 luni, daca autoritatile romane vor indeplini mai multe conditii. Astfel, inainte de transmiterea in contul escrow a celor 3,75 miliarde euro oferite pentru BCR, Erste Bank doreste sa primeasca acceptul de principiu, din partea autoritatilor de supraveghere si reglementare din domeniu, pentru preluarea BCR Asigurari si BCR Asset Management. O alta conditie presupune aprobarea unor modificari de catre Adunarea Generala a Actionarilor BCR, cea mai importanta fiind renuntarea la prevederea prin care deciziile importante sunt adoptate cu o majoritate de 75% din voturi. Reprezentantii Erste au solicitat avizul Consiliului Concurentei privind concentrarea economica rezultata, aviz care trebuie insotit si de acceptul Comisiei Europene. De asemenea, institutia de concurenta trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex. Bancherii austrieci cer ca statul roman sa acopere toate pierderile BCR de pana la 150 de milioane de euro provenite din operatiuni care nu au fost inscrise in camera de date pusa la dispozitia ofertantilor. Potrivit unor reprezentanti ai Erste Bank, in cazul unor pierderi mai mari de 300 de milioane de euro,austriecii se retrag din afacere fara sa plateasca penalitati.

    Daca toate aceste conditii ridicate de reprezentantii Erste vor fi indeplinite, in cel mult trei luni jumatate banii vor fi depusi in contul escrow, cont pe care â??se batâ?? sa-l gazduiasca HSBC, ING, Citibank si ABN Amro.

    Sursa: Gandul, 25 ianuarie 2006.

    mai mult

  • Alro si-a majorat participatia la Alum pana la 92,75%

    Curierul National   ALR

    ___
    Combinatul de aluminiu Alro Slatina si-a majorat pana la 92,75% participatia detinuta la societatea Alum Tulcea, in urma unei oferte publice de preluare a actiunilor firmei, informeaza un comunicat al companiei.

    Oferta publica s-a desfasurat in perioada 29 noiembrie 2005 - 20 ianuarie 2006, pretul pe actiune fiind de 5,6 lei. Au fost subscrise 1,6 milioane titluri, la un pret total de 9 milioane de lei.

    Oferta publica a respectat reglementarile pietei de capital si a tinut cont de pretul cu care pachetul majoritar de actiuni al Alum a fost preluat de combinatul de aluminiu. 'Decizia de preluare a Alum Tulcea face parte din strategia de transformare a grupului intr-un producator integrat de aluminiu. Pentru punerea in practica a acestei strategii, Alro a investit pana in prezent circa 27 milioane de dolari', a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase, citat de Mediafax.

    Alro a obtinut in luna septembrie 67% din actiunile Alum, in urma unei tranzactii de circa noua milioane de dolari incheiata cu grupul Balli. Potrivit datelor Bursei Electronice Rasdaq, Alum are un capital social de 38,8 milioane de lei, divizat in 6,5 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 5,95 de lei. Pretul de referinta al unei actiuni este de 5,2 lei.

    Sursa: Curierul National, 25 ianuarie 2006.'

    mai mult

24.01.2006

  • Proprietarul Alro Slatina nu si-a respectat obligatiile contract

    Realitatea Romaneasca   ALR

    ___
    Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve problema in interesul statului, potrivit Mediafax.

    In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International - n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu.

    Obligatia trebuia indeplinita pana la termenul scadent de 30 iunie 2003.

    Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane de dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane de dolari.

    Autoritatea de Control a Guvernului arata insa ca suma de 10,4 milioane de dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost cheltuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.

    Ca urmare a acestei situatii, seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a decis sa sesizeze Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro nu si-a indeplinit obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 24 ianuarie 2006.

    mai mult

  • Erste Bank va achita banii pentru actiunile BCR dupa Paste

    Gardianul   EBS

    ___
    Cei 3,75 miliarde de euro reprezentand contravaloarea pachetului de 61,88% din actiunile BCR ar putea fi virati in banca din strainatate in urmatoarele trei luni si jumatate, estimeaza comisia de privatizare si Erste Bank. Potrivit Medifax, inainte de transmiterea in contul escrow a banilor de la Erste, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de conditionalitati. Astfel, Erste Bank doreste sa primeasca acceptul de principiu din partea autoritatilor de supraveghere pentru preluarea indirecta a subsidiarelor BCR. Constituirea contului escrow (pentru care concureaza HSBC, ING, Citibank si ABN Amro ) este conditionata si de avizul Consiliului Concurentei privind concentrarea economica rezultata, care sa aiba si acceptul Comisiei Europene. Acestea trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex.

    Sursa: Gardianul, 24 ianuarie 2006.

    mai mult

  • SIF-urile au obtinut in 2005 profituri importante

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat in anul 2005 profituri importante, depasind nivelurile bugetate la inceputul anului cu 7,38 la suta in cazul SIF Banat-Crisana sau chiar cu 38,37 la suta in cazul SIF Moldova, care, ca si SIF Oltenia, si-a reorientat politica de investitii catre actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    Conform unui raport al societatii de servicii de investitii financiare IEBA Trust, profiturile pe actiune s-au situat intre 0,0648 RON/actiune in cazul SIF Muntenia si 0,0996 RON/actiune, valoare inregistrata de SIF Oltenia.

    Anul trecut, SIF 1 Banat-Crisana a inregistrat un profit net de 50,46 milioane RON, SIF2 Moldova - 48,25 milioane RON, SIF3 Transilvania - 37,46 milioane RON, SIF4 Muntenia - 52,28 milioane RON, iar SIF5 Oltenia - 57,76 milioane RON. In anul 2005, cele cinci SIF au inregistrat aprecieri semnificative ale preturilor de piata, pe fondul discutiilor care au avut loc in legatura cu majorarea pragului de detinere in capitalul social de la 0,1 la suta la unu la suta, dar si datorita procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), incheiat la sfarsitul anului.

    Astfel, SIF-urile au incheiat anul cu cresteri de pret situate intre 101,92 la suta (SIF Transilvania) si 210,34 la suta (SIF Moldova), numarandu-se printre cele mai performante actiuni de la BVB.

    In prima saptamana a acestui an, SIF-urile au inregistrat cresteri accentuate, atingand noi maxime istorice, pentru ca apoi variatiile sa devina mai putin pronuntate. Mai mult, dupa data de 16 ianuarie, SIF-urile au inregistrat corectii, intre minus 6,11 la suta si 7,84 la suta, fara a cobori insa sub nivelurile inregistrate la inceputul anului.

    Sursa: Curierul National, 24 ianuarie 2006.

    mai mult

23.01.2006

  • Rompetrol a platit peste 120 mil. euro pentru Dyneff

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Grupul petrolier Rompetrol a anuntat ieri finalizarea achizitiei Dyneff Group, cel mai mare distribuitor independent de carburanti din Franta. Valoarea tranzactiei este confidentiala, potrivit Rompetrol. Surse de pe piata sustin ca pretul de achizitie al pachetului integral de actiuni al Dyneff se situeaza in jurul valorii de 120 - 150 mil. $ (aproximativ 125 mil. euro), la care se adauga un plan de investitii si fonduri pentru capitalul de lucru al companiei franceze.

    Pretul platit de Rompetrol pe actiunile Dyneff ar fi de 6 - 8 ori mai mare decat EBITDA (profit operational) inregistrat de catre Dyneff in ultimul an, de circa 20 mil. $ (16 mil. euro). Finantarea achizitiei a fost asigurata de catre banca franceza Societe Generale, care are relatii bancare atat cu grupul Rompetrol, cat si cu Dyneff.

    Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, afirma la finele anului trecut ca tranzactia va fi suportata si din fonduri ale Rompetrol. Dyneff, o afacere fondata de catre bascul Antoine Lecea, 74 de ani, are in portofoliu 226 de benzinarii si depozite de carburanti in Franta si Spania.

    'In urmatoarele 6 luni, Rompetrol va integra rapid toate operatiunile Dyneff', a declarat Dinu Patriciu. Procesul va incepe cu activitatile de IT si comercial. Ca urmare, grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda si cu o cifra de afaceri estimata la 2 mld. euro in 2005, ar urma sa-si dubleze afacerile in 2006. Teatrul de operatiuni al Rompetrol se extinde de pe coastele Marii Negre pana pe cele ale Atlanticului si Marii Mediterane, in sectorul de rafinare si distributie carburanti.

    O alta achizitie pe pietele externe a fost anuntata zilele trecute de catre Petrom, care va prelua 178 de statii OMV din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru pentru 234 mil. euro. Petromidia, principala companie din Rompetrol, are o capitalizare bursiera de 660 mil. euro la un pret de 0,114 lei pe actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 ianuarie 2â??6.
    '

    mai mult

  • Erste, in intilnire de taina cu presedintii SIF

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   EBS

    ___
    Presedintii celor cinci societati de investitii financiare si actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane - 'Erste Bank' s-au intilnit, informal, intr-o discutie 'amicala', la finele saptaminii trecute, la Casa Vernescu din Bucuresti.

    Actionarul majoritar al BCR a facut o prezentare a bancii, a discutat despre strategia 'Erste' in ceea ce priveste BCR, cit si despre politica de dividende.

    Presedintele SIF3 'Transilvania', Mihai Fercala, ne-a declarat: 'Daca BCR nu va avea probleme legate de resursele proprii, se vor distribui si dividende, in caz contrar acestea se vor folosi pentru constituirea rezervelor proprii ale bancii'.

    Referitor la modificarea statutului BCR, problema intens discutata si mediatizata in ultima perioada, presedintele SIF3 ne-a spus: 'Problema statutului BCR este legata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pina nu va fi facut public contractul de privatizare nu se pot afirma foarte multe intrucit toti presedintii SIF au semnat angajamente de confidentialitate'.

    Domnia sa considera ca fiecare investitor este liber sa spuna ce vrea, insa afirmatiile trebuie fundamentate pe baze reale.

    Mihai Fercala mai afirma: 'Daca BCR va fi listat la Bursa, modificarea statului bancii, respectiv eliminarea clauzei care prevede ca actionarul majoritar trebuie sa detina 75% din capitalul social pentru a putea lua decizii de majorare, divizare, fuziune nu mai este importanta pentru noi'.

    De asemenea, domnia sa considera ca actionarii pot face acorduri intre ei in cazul unei institutii nelistate, cum este situatia actuala a BCR.

    'Deocamdata SIF3 nu are nici o motivatie sa-si vinda participatia, problema care ne intereseaza este legata de pretul care ni se va oferi si oportunitatile pe care le avem', adauga domnul Mihai Fercala.

    CNVM trebuie sa protejeze actionarii SIF

    In opinia presedintelui SIF3, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) are obligatia sa-i protejeze pe actionarii minoritari. Mihai Fercala apreciaza ca BCR este o investitie profitabila.

    In opinia domniei sale, norma CNVM care limiteaza expunerea SIF-urilor pentru un emitent la 10% din activul net al societatii de investitii financiare, ar putea fi oarecum ignorata, intrucit, calculul activului net al SIF-urilor este unul de convenienta. In prezent exista participatii ale SIF-urilor la companii nelistate a caror valoare contabila nu este congruenta cu cea de piata.

    La rindul sau, vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, ne-a declarat: 'Norma CNVM tine cont de participatiile pe care SIF-urile le au deja si vine sa-i protejeze pe actionarii minoritari.

    Nimeni nu stie ce se va intimpla cu BCR si cit de profitabila va fi in viitor, insa limitarea la 10% din activul net al SIF-urilor pentru BCR are rolul de protectie a actionarilor de la societatile de investitii financiare'.

    Domnia sa precizeaza ca, in cazul unei majorari a capitalului social al BCR, cu drept de preferinta, SIF-urile pot subscrie si apoi sa-si vinda titlurile in folosul propriilor actionari.

    Listarea BCR la Bursa, preconizata spre finalul 2007- inceputul 2008

    'Este posibil ca Erste sa aiba alte planuri si strategii, insa cred ca BCR ar putea fi listata la finele anului 2007 sau inceputul anului 2008', ne-a declarat presedintele SIF3 'Transilvania'. Domnul Fercala este de parere ca actionarul majoritar trebuie sa se implice intii de toate in managementul BCR, sa creasca valoarea bancii, ca argument puternic pentru potentialii investitori odata cu admiterea la cota.

    Domnia sa considera ca ar fi cu atit mai bine pentru SIF-uri daca listarea ar avea loc cit mai curind, insa este necesara, in primul rind, o crestere a valorii bancii, strategii de dezvoltare, ulterior putind fi listata fara probleme.

    Sursa: Bursa, 21 ianuarie 2006.'

    mai mult

  • Petrom planuieste sa cumpere o companie concurenta

    Adevarul   SNP

    ___
    Petrom are in plan achizitia unei firme cu activitati de explorare si productie petroliera, compania urmarind sa isi stabilizeze nivelul de titei si gaze extras, pana in anul 2010, avand in vedere ca se confrunta cu un declin al productiei. 'Incercam sa vedem daca este posibil sa cumparam o companie de explorare si productie. Nu este una din tintele fixate pentru 2006. Pe aceasta piata, totul depinde de ce se intampla in acest an cu pretul titeiului si trebuie sa studiem multe proiecte pentru a ajunge la unul singur', a declarat directorul general adjunct al companiei, Werner Schinhan. El a precizat ca Petrom nu are in vedere un obiectiv anume, fie pe piata romaneasca, fie pe cea internationala, dar ca va actiona pe cont propriu in cazul in care tranzactia nu va depasi 300 milioane de dolari.

    Sursa: Adevarul, 23 ianuarie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide