Raport zilnic
30 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Scadere si iar scadere la Bursa de Valori, mai accentuata la finalul lunii mai decat in perioada anterioara. Votul negativ dat de populatia franceza Tratatului Constitutional al Uniunii Europene, cu impactul pe care poate sa-l aiba asupra conditiilor de aderare a Romaniei a creat un mediu putin favorabil si pe piata de capital autohtona. Acesta s-a tradus printr-un apetit redus la cumparare insotit de aparitia vanzatorilor in piata, iar scaderea e posibil sa fi fost accentuata si de scaderea semnificativa a cursului RRC. Indicele BET a pierdut aproape 6 procente in aceasta sedinta, in timp ce BET-C a coborat sub pragul de 3000 de puncte. Valoarea tranzactionata nu a fost una ridicata, ceea ce arata absenta unei presiuni puternice la vanzare, adica nu s-a vandut in mod panicard.
Banca Transilvania (TLV), cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din randul societatilor mari. La fel ca majoritatea actiunilor lichide, TLV a scazut putin direct de la deschidere, la 7000 lei/actiune, dupa care pana la jumatatea sedintei a evoluat modest, pe o piata ceva mai echilibrata. In a doua parte a sedintei am asistat insa la cresterea presiunii la vanzare, ce a dus cursul pana in minimul de 6700 lei, unde a si inchis, cu 5,6% mai jos decat vineri. Cu aproape 20 miliarde lei a contribuit TLV la rulajul total al bursei, care a fost 120,2 miliarde lei, urmare a unui volum tranzactionat de 2,9 milioane actiuni.
Nici pentru Petrom (SNP) nu a fost o sedinta mai buna cea de astazi. La fel ca TLV, cursul SNP a stagnat mai mult, dupa scaderea de la debutul sedintei, in jurul unui palier de 3500 lei/actiune. Scaderile nu au intarziat nici aici in a doua parte a zilei, odata cu intrarea investitorilor pe pozitii de vanzare, astfel incat cursul a inchis tot la minimul zilei, de 3320 lei/actiune (-7,8%).
Insa atentia intregii piete in aceasta sedinta a fost cu precadere indreptata spre Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), odata cu reintroducerea la tranzactionare. Ultimele evenimente petrecute in legatura cu ancheta ce vizeaza rafinaria au adus astazi vanzatorii masiv in piata, determinand totodata cumparatorii sa se retraga la preturi din ce in ce mai mici. Cursul a urcat chiar dupa deschidere la un maxim de 820 lei/actiune, imediat dupa aceea scazand la 770 lei/actiune, pentru ca ulterior sa evolueze mai lent in jurul unui palier de 790 lei. Nu a durat insa mult aceasta liniste, in partea a doua a sedintei vanzatorii intrand puternic in piata, astfel ca titlurile RRC au coborat pana la un minim de 721 lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere de 725 lei titlurile RRC inregistreaza o scadere de 13,1%, iar evolutia de astazi a fost insotita si de o lichiditate buna, in conditiile in care numarul total de actiuni tranzactionate s-a apropiat de 42 milioane.
Desi a scazut in mod generalizat, segmentul SIF nu a cunoscut aceeasi presiune la vanzare, astfel incat BET-FI a scazut cu mai putin decat ceilalti doi indici. Cel mai tranzactionat titlu a fost si astazi SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj total de peste 15 miliarde lei, in conditiile unei deprecieri de 2,5% pana la minimul de 11.900 lei/actiune.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Lichiditate in scadere in aceasta prima sedinta a saptamanii, rulajul aferent tranzactiilor speciale se ridica la suma de 1,89 miliarde lei, iar rulajul aferent tranzactiilor comune se cifreaza la 12,59 miliarde lei. Din totalul emitentilor tranzactionati azi, 18 au incheiat ziua pe cresteri, 41 au scazut, in timp ce 14 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor.
Societatea cu cel mai mare rulaj al zilei este Foraj Sonde S.A. (FOSB), pentru care valoarea tranzactionata este de aproximativ 7,1 miliarde lei. Acest fapt se datoreaza unui transfer de 4.179.445 actiuni, reprezentand 21,23% din capitalul social, la pretul de 1.700 lei/actiune.
Pe locul al doilea in ceea ce priveste volumul valoric de tranzationare se situeaza Sedcom Librarii S.A. Mures, pe suportul acestui emitent realizandu-se doua tranzactii in valoare de 1,89 miliarde lei, fiind transferate 209.803 actiuni la un pret de 9.000 lei/actiune, acest nivel de pret fiind maximul istoric de tranzactionare. In cazul acestei societati este vorba de o oferta publica de preluare de catre Musgociu M. Mircea Nicolae, care in acest moment detine 82,51%, acesta dorind preluarea si restului de 17,49% existent in acest moment in piata.
Emitenti inclusi in Categoria Baza la BER au fost cei mai tranzactionati ai acestei sedinte, realizandu-se transferuri in valoare de 11,27 miliarde lei. Din acest rulaj al categoriei Baza, 1,31 miliarde lei reprezinta valoarea unor tranzactii cu actiuni Athenee Palace (ATPA), fiind transferate 42.824 actiuni la un pret mediu de 30.488 lei/actiune in crestere cu 11,5% fata de pretul mediu din sedinta precedenta. Pretul de inchidere de azi de 30.000 lei/actiune este maximul istoric atins de acest emitent.
La Categoria I s-au inregistrat transferuri totalizand 1,06 miliarde lei din care 267,4 milioane cu titluri Rompetrol S.A Bucuresti (VEGA). Evolutia cotatiilor acestei societati a fost influentata negativ de scaderea actiunilor RRC de la Bursa de Valori Bucuresti, in cazul Vega fiind vorba de o scadere de 9,1%, ultima tranzactie a zilei fiind efectuata la 601 lei/actiune, putin peste minimul zilei care a fost de 600 lei/actiune.