Raport zilnic
27 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

O noua sedinta de scadere la finalul acestei saptamani, ce incheie un sir de evolutii modeste la Bursa de Valori, marcate de deprecieri la nivelul principalelor titluri tranzactionate si de lichiditate mica. Vineri s-au derulat tranzactii in valoare de aproape 200 miliarde lei, mai mult decat media saptamanii, iar indicii au scazut in corpore, cel mai mult BET-FI, cu 1,8%. Vanzatori mai activi in piata, insa nu foarte hotarati in conditiile unei prezente timide la cumparare. Inca se asteapta pe piata de capital autohtona, cumparatorii asteapta noi scaderi in timp ce vanzatorii nu par prea dispusi sa vanda la actualele preturi.

Petrom (SNP) a fost in mod detasat cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de peste 42 miliarde lei. Acesta se datoreaza intr-o oarecare masura si pietei Deal, unde s-au efectuat doua transferuri in valoare de 10,8 miliarde lei, cu un numar total de 3 milioane actiuni la pretul de 3600 lei/actiune. Pe piata principala titlurile SNP au evoluat bine, contra tendintei generale de astazi, bucurandu-se de apetitul cumparatorilor. Astfel, cursul a crescut pana la un maxim de 3620 lei/actiune, inchizand la 3600 lei, cu 1,7% mai sus decat in sedinta anterioara.

De la prima categorie, scaderea cea mai mare apartine actiunilor Oltchim Rm. Valcea (OLT). Pe fondul unui rulaj de 2,7 miliarde lei, actiunile OLT au scazut pana la un minim de 2530 lei/actiune, inchizand la 2700 lei (-6,6%). Compania a remis un comunicat astazi prin care anunta respingerea de catre Curtea Constitutionala a unei acuzatii aduse de actionarul Linsell Entreprises privind majorarea capitalului social al Oltchim. Aceasta majorare a fost aprobata intr-o adunare generala a actionarilor societatii, urmand sa fie efectuata prin conversia in actiuni a unei parti din creanta AVAS.

SSIF Broker (BRK) a fost, in absenta titlurilor RRC de la tranzactionare, cel mai lichid emitent de la a doua categorie cu un rulaj de 2,35 miliarde lei. Cursul a scazut mai puternic in prima parte a zilei, cand a ajuns sub pragul de 23.000 lei/actiune. Ulterior a evoluat intr-o maniera mai linistita, piata echilibrandu-se si a inchis la palierul de 23.000 lei, in scadere cu 4,2% fata de sedinta anterioara.

Piata SIF a avut o scadere mai mare dupa deschiderea sedintei, urmata de o revenire si de o noua depreciere spre final. SIF Oltenia (SIF5) a fost atat cel mai tranzactionat titlu SIF cat si cea mai mare scadere din sector. Oscilatii mai mari au fost in prima jumatate a sedintei, cand o scadere mai mare pana la 12.100 lei/actiune a fost urmata nu la mult timp de o revenire pozitiva, ocazie cu care a fost atins si maximul zilei, 12.600 lei. In cea de-a doua jumatate a sesiunii cotatiile s-au stabilizat, iar ultimul transfer a avut loc la un curs de 12.200 lei (-2,4%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Lichiditate in crestere in aceasta ultima sedinta a saptamanii, rulajul total al pietei fiind de 18,48 miliarde lei, tranzactionandu-se un numar de 89 de societati in 391 de tranzactii. Toti cei trei indici au inregistrat variatii negative, cel mai mult scazand RAQ-I, cu 1,75%.

Cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost Cemacon S.A. (CEON), observandu-se in ultimele 10 zile un interes sporit in cazul acestei societati. Astazi, desi eu fost realizate 30 de transferuri, toate acestea au avut in contrapartida un singur cumparator, care astazi a efectuat tranzactii de 4,72 miliarde lei la un pret mediu de 349.112 lei/actiune, in finalul sedintei cursul stabilizandu-se la 350.000 lei/actiune. Comparativ cu sedinta de ieri, cresterea pretului mediu a fost de 17,4% pretul de inchidere de astazi fiind un nou maxim istoric.

Cea de-a doua societate a acestei sedintei din punctul de vedere al lichiditatii este Grandemar (GRND), emitent apartinand, ca si CEON, Categoriei Baza a BER. Pachetul transferat astazi, de 813.000 actiuni reprezinta 2,95% din capitalul social al emitentului; pretul de 4.000 lei/actiune obtinut in piata pentru acest transfer a facut ca tranzactia sa valoreze 3,53 miliarde lei. La fel ca si in cazul societatii mentionate anterior se observa o crestere de peste 17% a pretului mediu, pretul de inchidere de azi fiind maximul istoric pe care l-a atins cotatia acestei societati.

Un interes sporit s-a observat in cazul producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIOF), cu actiunile acestei societati realizandu-se 55 tranzactii in valoare de 1,74 miliarde lei. La nivelul cursului de tranzactionare se observa o scadere a pretului mediu cu 3,2%, in conditiile in care ultima tranzactie a zilei a fost efectuata la 4.000 lei/actiune; in finalul sedintei s-au realizat tranzactii si la 3.900 lei/actiune, cele mai multe fiind tranzactii cross.

La Categoria I s-au inregistrat transferuri totalizand 1,2 miliarde lei din care 605 milioane cu titluri Electromagnetica S.A (ELMA). La nivelul cursului de tranzactionare actiunile ELMA au inregistrat o apreciere de 3%, ultima tranzactie efectuandu-se la 3.400 lei/actiune.
inchide