Raport zilnic
26 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Piata bursiera a avut o lichiditate mai buna astazi, pe fondul unei activitati ceva mai intensa la vanzare. In conditiile unei slabe sustineri la cumparare aceasta a dus la deprecieri generalizate in randul principalilor emitenti ai bursei. Indicii au scazut toti cu mai mult de 2,5% in timp ce valoarea totala de tranzactionare a fost de 141 miliarde lei.

Actiunile cu lichiditate buna au inregistrat scaderi generalizate astazi, sectorul bancar, petrolier, sectorul farmaceuticelor si cel al SIF-urilor au fost toate dominate de vanzatori. La prima categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost tot Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 21,77 miliarde lei aferent unui volum de aproape 3 milioane actiuni. Cursul a evoluat modest dupa deschiderea sedintei, stagnand la nivelul de inchdiere de ieri, de 7500 lei/actiune. Nu la mult timp, vanzatorii si-au facut simtita prezenta, astfel incat cotatiile TLV au intrat pe o panta descendenta. Minimul atins a fost 7250 lei, insa majoritatea actiunilor s-au tranzactionat la 7300 lei/actiune, unde de altfel a si inchis, cu 3,3% mai jod decat ieri.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), actiuniea cu cel mai mare rulaj din piata (28,3 miliarde lei) a parcurs o sedinta mult mai agitata fata de acalmia pe fond de scadere cu care ne obisnuise in ultima perioada. Titlurile RRC nu aveau cum sa fie evitate de tendinta generala de scadere a pietei, mai ales in conditiile in care astazi Dinu Patriciu a fost din nou audiat in dosarul Petromidia. Cursul a evoluat pe o tendinta de scadere usoara pana in a doua parte a sedintei, ajungand in jurul lui 850 lei/actiune. Insa in ultima ora a aparut in piata un val de vanzari masive, presiunea a crescut simtitor astfel incat pretul a ajuns chiar la un minim de 819 lei/actiune. La final s-a mai stabilizat piata, astfel incat titlurile RRC au inchis la un curs de 834 lei/actiune, unde tot inregistreaza o scadere zilnica de 6,14%.

Introdus mai tarziu la tranzactionare, dupa ce fusese suspendat la debutul sedintei, Impact Bucuresti (IMP) a fost lasat sa fluctueze liber pana la finalul sedintei, pentru a se stabili un nou pret de referinta dupa intrarea in perioada ex-dividend (a trecuta data pentru actiuni gratuite si pentru drepturi de subscriere). In functie de inchiderea de ieri, cursul IMP trebuia sa scada la un nivel de circa 5050 lei/actiune. A scazut rapid la un minim de 5000 de lei, insa la fel de raid si-a revenit, inchizand la 5150 lei/actiune (-23,7%).

Scaderi si pe piata SIF, fara exceptii, scaderi de circa 2-3%. SIF Oltenia (SIF5) a fost si astazi cel mai tranzactionat titlu SIF, cu un rulaj de 20,5 miliarde lei. Dupa ce saptamana trecuta piata SIF crescuse in ansamblu cu circa 15%, acum acest salt a fost cu mult diminuat, fata de inchiderea de vineri 20 mai indicele BET-FI scazand cu aproape 10 procente.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Sedinta linistita la Bursa Electronica Rasdaq cu un rulaj relativ bun, care s-a apropiat de 17 miliarde lei. Mare partea a volumului de tranactionare a fost realizat in doua tranzactii deal, care au totalizat aproximativ 70% din totalul zilei.

Prima tranzactie deal a avut loc cu actiunile societatii de asigurari Asirom S.A. (ASRA), societate listata la Categoria a II-a; este vorba de un transfer numarand 2.300.000 actiuni la un pret de 4.000 lei/actiune, valoarea acestei tranzactii fiind de 9,2 miliarde lei. Cea de-a a doua tranzactie deal a zilei a fost efectuata pe suportul actiunilor Cominca S.A. Oradea (COMQ), in acest caz fiind transferate 2.000.000 actiuni la 1.150 lei/actiune, valoarea in piata a pachetului transferat (11,43% din capitalul social al emitentului) fiind de 2,3 miliarde lei.

In afara de aceste tranzactii speciale, cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost, pentru a doua zi la rand, Cemacon S.A. (CEON), pe suportul acestui emitent efectuandu-se tranzactii in valoare de 1,7 miliarde lei. Acest rulaj bun a avut un efect pozitiv asupra cu cursului de tranzactionare, care a crescut cu 6,3%. Evolutia pe parcursul zilei a fost continuu ascendenta, minimul de 295.000 lei/actiune fiind atins in primele minute ale sedintei, dupa care treptat pretul de tranzactionare a urcat la pana la 300.000 lei/actiune, acest pret de inchidere fiind maximul zilei.

Tot la categoria Baza este listata si societatea care ocupa locul al patrulea in topul lichiditatii, este vorba aici de producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIOF), cu actiunile acestei societati realizandu-se 15 tranzactii in valoare de 975 milioane lei. La nivelul cursului de tranzactionare se observa o crestere de 2% a pretului mediu, in conditiile in care ultima tranzactie a zilei a fost efectuata la 4.100 lei/actiune, acest pret fiind chiar minimul zilei.
inchide