Raport zilnic
27 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

O sedinta modesta si astazi, revenirea de ieri nefiind confirmata, iar piata s-a intors la acelasi tip de evolutie ce a caracterizat luna aprilie, adica lichiditate redusa si usoare deprecieri la nivelul indicilor. Daca BET si BET-C au avut o volatilitate mica, scazand cu mai putin de 1%, pentru BET-FI reintroducerea la tranzactionare a 3 din cele 5 titluri SIF nu a insemnat crestere, ci dimpotriva, o scadere de peste 2%. In absenta unor titluri importante din ringul bursier (printre care doua SIF-uri si RRC), valoarea totala de tranzactionare a fost modesta, depasind cu putin 127,7 miliarde lei.

Lasata sa fluctueze liber astazi, fara limita de variatie, Banca Transilvania (TLV) nu a cunoscut fluctuatii foarte mari, decat poate la inceput. Introduse la tranzactionare cu o intarziere de aproape o ora, titlurile TLV au oscilat in primele minute intre un minim de 7500 lei/actiune si 7950 lei/actiune, dupa care, pana aproape de final, s-au stabilizat in jurul unui pret de 7800 lei, care corespunde cu cotatia la care banca isi conserva valoarea bursiera, cu alte cuvinte la un pret de 7850 lei/actiune actionarii care subscriu si care primesc actiuni gratuite isi conserva investitia. Spre final insa au inceput sa apara vanzatori mai multi in piata, astfel incat titlurile TLV au inchis la 7700 lei/actiune (-43% in termeni nominali si circa -2% in functie de pretul calculat de mai sus). Oarecum neasteptat, lichiditatea a fost astazi modesta, cu actiunile TLV derulandu-se tranzactii in valoare de putin peste 30 miliarde lei.

Una din putinele cresteri de curs de la prima categorie apartine titlurilor Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC), recent transferata in primul esalon al bursei. Banca a aprobat majorarea capitalului social cu circa 117,2 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor din profitul net al anului 2004. Asadar, actionarii inregistrati in data de 23 mai 2005 vor primi cu titlu gratuit 128 de actiuni noi pentru fiecare 1000 actiuni detinute. Astazi cursul BCC a crescut in prima parte a sedintei pana la 4890 lei/actiune, dupa care s-a stabilizat, inaintea unei corectii majore. La finalul sedintei insa a existat un nou val de cumparari, ce a dus pretul la un maxim de 4900 lei/actiune. Corectia a aparut si acum , astfel incat titlurile BCC au inchis sedinta la 4810 lei/actiune (+1,3%). Aproape 775.000 actiuni s-au tranzactionat in intreaga sedinta, in valoare de 3,74 miliarde lei.

In lipsa RRC de la tranzactionare, emitentul cu cel mai mare rulaj a fost astazi Impact Bucuresti (IMP), care a pus in miscare aproape 5 miliarde lei. Desi a inchis la acelasi curs de ieri, 5800 lei/actiune, IMP a desenat o panta crescatoare, deoarece a deschis la minimul zilei, de 5650 lei/actiune. In a doua parte a sedintei cursul s-a apropiat de pragul de 6000 de lei sub care cazuse dupa reintroducerea la tranzactionare in 22 aprilie, dupa majorarea capitalului social. Astfel, dupa ce a ajuns la 5950 lei/actiune, IMP a inchis la un pret de 5800 lei, la fel ca in sedinta anterioara.

Piata SIF, reprezentata azi de numai 3 titluri, a scazut la debutul sedintei, dupa care si-a revenit rapid. Ulterior s-a inscris pe o panta descendenta, in conditiile unei sustineri din ce in ce mai slaba la cumparare. Cel mai tranzactionat emitent din intreaga piata a fost astazi SIF Banat Crisana (SIF1), cu un rulaj de 37,3 miliarde lei. La nivelul cursului, SIF1 s-a stabilizat in a doua parte a sedintei in jurul nivelului de 11.200 lei/actiune, unde a si inchis, in scadere cu 2,6% fata de inchiderea din 21 aprilie.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Sedinta de azi poate sa fie caracterizata ca o sedinta buna atat din punctul de vedere al lichiditatii cat si din punctul de vedere al evolutei indicilor, astfel rulajul total al pietei a depasit cu putin 25 miliarde lei, aceasta valoare conferindu-i sedintei de azi locul doi in topul lichiditatii pe luna aprilie. Pentru prima data in mai mult de o luna, toti indicii au crescut, cele mai importante aprecieri de curs inregistrandu-se la emitenti ale caror titluri au fost cele mai tranzactionate azi. (dintre cele mai lichide 15 societati, nici una nu a inregistrat variatii negative de curs).

Cel mai tranzactionat emitent al zilei este Confectii Miercurea-Ciuc (CMIC), pe suportul actiunilor emise de acesta societate realizandu-se astazi o singura tranzactie in valoare de 14,7 miliarde lei. Pachetul care a fost transferat in piata si care se ridica la 272.576 actiuni reprezinta 14,99% din capitalul social al emitentului. Cursul la care s-a realizat acest transfer este cu 20% mai mare decat cel din sedinta precedenta, continuand astfel trendul ascendent pe care il au actiunile CMIC in ultimele saptamani (de pe 15 aprilie pana astazi cursul a crescut cu 293%). Pachetul corespunde cu detinerea SIF Moldova la ultima raportare a actionariatului.

Neluand in calcul transferul special realizat cu actiunile CMIC, cel mai lichid emitent al BER ramane si in aceasta sedinta Braiconf Braila (BRCR). Pentru a doua zi la rand numarul tranzactiilor efectuate pe suportul actiunilor BRCR a depasit 100, acest fapt contribuind la volatilitatea pretului pe parcursul zilei, astfel, minimul zilei a fost de 60.000 lei/actiune in timp ce maximul zilei a fost 65.000 lei/actiune. Cu toate ca pretul mediu al zilei a fost de 63.261 lei, la finalul sedintei s-a observat o usoara presiune la vanzare fapt ce a cauzat ca ultima tranzactie a zilei sa fie efectuata la 61.000 lei.

Un alt emitent care a inregistrat o evolutie buna a rulajului este Socim S.A. (SOCI), evolutie care nu s-a materializat si in cursul final al zilei, pretul ramanand nemodificat comparativ cu sedinta precedenta si anume 2.500 le/actiune, acesta fiind cursul la care au fost efectuate toate cele 11 tranzactii din sedinta de astazi.

Societatea de servicii portuare Socep (SOCP) a inregistrat o evolutie pozitiva a cursului, crescand cu 5,6% pana la 2.850 lei/actiune, oprind astfel trendul descendent pe care s-a aflat in ultimele 4 sedinte.
inchide