Raport zilnic
28 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Sedinta de azi se caracterizeaza printr-o lichiditate scazuta, volumul valoric apropiindu-se de 140 miliarde lei. In conditiile acestei lipse de lichiditate toti indicii au crescut, in primul rand detasandu-se BET-FI, care a crescut cu 4,3%. Ceilalti doi indici ai pietei s-au apreciat si ei, dar cresterile au fost mult mai mici, acestea fiind de 0,6% pentru BET-C si 0,8% pentru BET. Evolutia cea mai spectaculoasa a avut-o indicele segmentului SIF, care in deschiderea pietei cobora cu 2,5% urmand ca, pe parcursul zilei, sa intalnim cresterile de pret care au dus indicele mai sus cu peste 950 de puncte pana la 23.456.
Cea mai tranzactionata actiune in aceasta zi a fost SIF Oltenia (SIF5), rulajul realizat depasind 41,6 miliarde lei. Pretul de inchidere al zilei de 12.300 lei/actiune este in crestere cu 1,7% fata de ultima sedinta in care titlurile SIF5 au fost tranzactionate. Palierul pe care a variat astazi SIF5 este 11.500 - 12.400 ceea ce inseamna o crestere de 7,8% la nivelul maxim al zilei fata de nivelul minim al zilei. Pretul minim al zilei a fost atins in primele minute ale sedintei, dupa care a urmat o crestere continua a cotatiilor pana spre sfarsitul zilei.
Banca Transilvania (TLV) este emitentul care a avut cel mai mare rulaj de la Categoria I, in cazul acestuia palierul de variatie al zilei fiind mai mic decat in cazul SIF5. Volatilitatea scazuta s-a remarcat si la finalul zilei, cand pretul de inchidere al sedintei a fost similar cu cel de ieri. In prima parte cursul a scazut, pana la un minim de 7.550 lei/actiune, dupa care cumparatorii au revenit in piata, cursul inchizand la 7.700 lei/actiune.
Una din cele mai bune evolutii din piata au avut-o titlurile Antibiotice S.A. Iasi (ATB), care au crescut cu 6,3% pana la 5.950 lei/actiune. Evolutia pe parcursul zilei se poate caracteriza ca fiind una volatila in primele minute, cand cursul a crescut pana la maximul 6.200 lei/actiune. Ulterior a aparut o usoara corectie, urmata de stabilizare pana la finalul sedintei.
De la Categoria a II a, cel mai tranzactionat emitent este SSIF Broker (BRK), insa cu un rulaj modest de 550 milioane lei, ceea ce releva lichiditatea redusa de la aceasta categorie (marea majoritate a titlurilor de la aceasta categorie fiind suspendate). Evolutia pe parcursul zilei a fost la fel de modesta ca si rulajul, primele tranzactii fiind facute mult dupa deschidere, pretul stationand mare parte a sedintei, dupa care spre final un ordin de cumparare a determinat cresterea brusca pana la 24.200 lei/actiune (+0.8%). La actualele cotatii se semnaleaza o prezenta modesta a vanzatorilor in piata, aceasta fiind cauza lichiditatii reduse.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Una din cele mai slabe sedinte din ultimele luni in ceea ce priveste rulajul realizat, in finalul zilei volumul valoric al tranzactiilor realizate astazi s-a ridicat la 6,19 miliarde lei. Doi din cei trei indici ai pietei au crescut, singurul care s-a depreciat a fost Rasdaq-Composite, care a inregistrat o scadere mica de 0.16%.
Si in aceasta zi slaba in ceea ce priveste lichiditatea, cel mai tranzactionat emitent al BER ramane Braiconf Braila (BRCR). Pe un volum de doar 2 miliarde lei, cursul de referinta a crescut cu 4,1% pana la 63.500 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei acesta a evoluat pe palierul 60.000 – 64.500 lei. La finanlul sedintei cursul mediu calculat s-a situat sub nivelul ultimei tranzactii, aceasta aratandu-ne tendinta ascendenta din finalul sedintei.
Al doilea titlu in ceea ce priveste lichiditatea in piata este Hepites SA (HEPI), in cazul acestui emitent fiind transferat un pachet de peste 1,8 milioane actiuni (8.67% din capitalul social). Cu acest pachet era raportat actionarul Panculescu Petre.
Societatea de servicii portuare Socep (SOCP) a inregistrat o noua scadere a cursului, cea de-a cincea in ultimele sase sedinte, astazi cursul scazand cu 3,5%. Sedinta s-a deschis pe o scadere chiar mai mare, pana la 2.640 lei/actiune, dupa care cursul s-a stabilizat la 2.750 lei/actiune. Evolutia a fost insotita de o lichiditate foarte scazuta cu un rulaj total mai mic de 200 milioane lei.
Din cadrul Categoriei a II-a, Elpreco S.A. Craiova (ELPS) este emitentul care, desi a avut cel mai mare rulaj, nu a reusit decat sa obtina un volum valoric de tranzactionare de 353 milioane lei. La inceputul sedintei s-au derulat tranzactii la un pret de 500.000 lei/actiune, pentru ca, la final un ordin de cumparare sa duca pretul la 530.000 lei/actiune (nivelul de inchidere din ziua precedenta).