Raport zilnic
22 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Ultima sedinta din aceasta saptamana nu a adus nici o noutate, piata a evoluat in aceeasi maniera calma cu care ne-a obisnuit deja. Lichiditatea generala a fost una modesta, totalitatea tranzactiilor generand un rulaj de 165 miliarde lei, in lipsa actiunilor SIF de la tranzactionare, iar indicii au inchis pe usoare scaderi, dupa un inceput de sedinta incurajator. In intreaga saptamana BET a pierdut circa 6%, in timp ce indicele maghiar BUX a scazut cu circa 2%, iar cei de la bursele din Polonia si Cehia au inregistrat o stagnare, cu tendinta de usoara crestere. A fost o saptamana nefavorabila, in care nici actiunile gratuite de la Banca Transilvania, nici discutiile pe marginea pragului maxim de detinere la SIF-uri si nici rezultatele bune raportate de Rompetrol Rafinare pe primul trimestru nu au reusit sa anime mediul bursier.
Banca Transilvania (TLV) a mai crescut putin si astazi la nivelul cursului. Dupa o deschidere buna, in care cursul a urcat la maximul de 14.000 lei/actiune, a urmat corectia si stabilizarea, pana in jurul palierului de 13.700 lei, pentru a inchide la 13.800 lei/actiune (+2,2%). Ca element pozitiv, astazi s-a inregistrat o lichiditate mai buna pentru actiunile TLV, materializata intr-un rulaj de peste 50 miliarde lei.
O lichiditate foarte buna, de asemenea in crestere, a avut si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), titlu pentru care s-au derulat tranzactii in valoare de 39,2 miliarde lei. Insa in ceea ce priveste cursul, desi societatea a raportat rezultate trimestriale foarte bune atat ca valoare cat si ca dinamica, tendinta zilei a fost de scadere. Maximul a fost atins la deschidere, la 884 lei/actiune, parand sa asistam la intrarea pe o evolutie pozitiva a acestor actiuni dupa prestatia modesta din ultima perioada, insa nu a fost asa, vanzatorii nu au slabit pozitiile si astfel cursul a scazut pana la finalul sedintei, cand a fost atins un minim de 842 lei.
O evolutie negativa a avut si Petrom (SNP), una din cele mai mari scaderi de la prima categorie. Pe fondul unui rulaj de 15,5 miliarde lei, cursul SNP a inchis la 3240 lei/actiune, mai jos cu 3% fata de sedinta de joi. Pe parcursul sedintei titlurile SNP mai mult au stagnat, mai exact au evoluat strans in jurul unui palier de 3250 lei, cu fluctuatii ceva mai mari la final cand atinsese pragul de 3300 lei/actiune.
Insa una din cele mai mari deprecieri de curs a suferit-o astazi Impact Bucuresti (IMP). Deschiderea s-a facut la 5750 lei/actiune, acesta fiind si ultimul pret, in scadere cu 10,2% fata de ziua anterioara, pret la care s-a efectuat si un transfer Deal, cu un pachet de 275.000 actiuni. Se pare ca, in urma scaderii cursului chiar la debutul sedintei, acesta nu a mai avut forta necesara unei reveniri, iar evolutiile modesta de azi au fost insotite de o lichiditate buna, pe piata comuna volumul total tranzactionat depasind 1,7 milioane actiuni.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Rulajul din aceasta sedinta a fost similar cu cel realizat in ziua precedenta, apropiindu-se de 14 miliarde lei, acesta valoare scazuta ne arata inca activitatea redusa pe piata bursiera.
In aceasat sedinta cea mai mare parte a rulajului a fost realizat de catre emitentii Categoriei a II a, dintre acestia remarcandu-se in primul rand Asigurarea Romaneasca - Asirom SA (ASRA), care a scazut cu 2,2%, in conditiile in care tranzactiile efectuate au depasit cu putin 3,5 miliarde lei. Ultima tranzactie a zilei a fost realizata la 4.400 lei/actiune, cotatie care se situeaza la aceelasi nivel cu pretul mediu al zilei.
Pe locul al doilea in topul lichiditatii se situeaza tot o societatea din Categoria a II a, si anume Grupul Iatsa SA Pitesti (GRIA), care a inregistrat o crestere de 9% a cursului mediu; in aceasta zi pretul variind pe palierul 32.300 - 36.000 lei, insa majoritatea tranzactiilor au fost efectuate in partea inferioara a acestui palier, fapt care a determinat fixarea pretului mediu la 32.400 lei/actiune. La nivelul ultimului pret, de 32.700, GRIA inregistreaza o crestere de 9% fata de sedinta de joi.
Braiconf Braila (BRCR) este societatea care in aceasta sedinta a avut una din cele mai fluctuante evolutii, cotatiile coborand la un moment dat pana la 47.500 lei/actiune, dupa ce, pe parcursul sedintei s-au realizat tranzactii si la 53.000 lei/actiune.
Din cadrul Categoriei Baza, merita amintita si societatea Confectii Vaslui S.A. (COVB), care pe un volum de 485,8 milioane lei a inregistrat o scadere a cotatiilor de 6,5%. Ultima tranzactie a zilei s-a situat peste pretul mediu fapt care, cumulat cu cresterea cotatiilor din ultima parte a sedintei ne indica o usoara presiune la cumparare.