Raport zilnic
21 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Piata bursiera a crescut astazi, in prima jumatate a sedintei, dupa mai multe zile de scaderi repetate. Cumparatorii au revenit in piata, mai ales pentru actiunile bancare, iar dinamica indicilor anuntau o zi de revenire. Insa in a doua parte a sedintei situatia s-a temperat, cresterile la fel, iar bursa a intrat intr-o faza de stagnare generala, cu usoara scadere in conditii de lichiditate modesta. De altfel, tranzactiile de astazi au depasit cu putin un rulaj de 140 miliarde lei. Indicii au inchis la valori superioare celor de ieri, BET si BET-C in crestere cu 1,7%.

Banca Transilvania (TLV) s-a detasat astazi la nivelul lichiditatii, investitorii in aceste actiuni generand un rulaj total de 44,3 miliarde lei, aferent unui numar de peste 3,3 milioane de actiuni tranzactionate. Dupa o saptamana de scadere, cotatia actiunilor TLV a crescut astazi cu 6,3% la nivelul de inchidere, 13.500 lei/actiune. Inca de la debutul sedintei s-a manifestat presiun la cumparare in piata, astfel ca pretul a crescut deasupra pragului de 13.000 lei, s-a stabilizat in jurul lui 13.200 lei/actiune si a cunoscut o noua crestere la final, in conditiile unei oferte de actiuni mult mai redusa comparativ cu ultima perioada.

Turbomecanica Bucuresti (TBM) s-a evidentiat astazi prin cea mai mare scadere a cursului, in conditii de lichiditate buna. Fiind prima zi ex-dividend, era de asteptat o depreciere, teoretic cu valoarea dividendului (9922,2 lei/actiune). Cursul a scazut insa mai mult, cu 14.000 de lei pana la 105.000 lei/actiune (-11,8%), astfel ca, in termeni reali, poate fi considerata o depreciere de 3,7%. La finalul sedintei titlurile TBM saczusera la un moment dat la minimul posibil al zilei, de 102.000 lei/actiune. Un numar de 20.000 actiuni s-au tranzactionat astazi, in valoare de 2,18 miliarde lei.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a avut astazi o lichiditate ceva mai buna, volumul tranzactionat depasind 20 milioane actiuni. Cursul a fost si el putin mai volatil decat in ultimele zile. In prima parte a crescut pana la un maxim de 863 lei/actiune, dar vanzatorii au revenit rapid in piata, la final un ordin masiv de vanzare determinand o scadere pana la 830 lei. La nivelul pretuuli de inchidere, de 847 lei/actiune, RRC inregistreaza o depreciere de 0,5%. Rafinaria a raportat pe primele 3 luni ale acestui an un profit de circa 1172,2 miliarde lei, dupa stamdardele internationale de contabilitate, rezultat foarte buna, in continuare impresionand prin dinamica sa, la care inregistram un indicator PER anualizat de 3,9.

Titlurile SIF au crescut si ele la inceputul sedintei, insa in cesa de-a doua parte au cunoscut o corectie putin mai mare. Cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj total de 20,6 miliarde lei si care a inchis la acelasi nivel de ieri, de 10.200 lei/actiune.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Lichiditatea Bursei Electronice Rasdaq este in continuare marcata de existenta pe piata a putini vanzatori si cumparatori, astfel si astazi, ca in majoritatea sedintelor din ultima luna rulajul total este mic, depasindu-se cu putin 13,5 miliarde lei.

La fel ca in sedinta precedenta, Biofarm (BIOF) este cea mai lichida societate din piata, pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii in vaoloare de 3,22 miliarde lei, aproximativ 25% din rulajul total al sedintei de azi de la BER. Pretul mediu a scazut cu 0,3% pana la 3.583 lei/actiune, acesta fiind peste pretul ultimei tranzactii, fapt ce ne indica o usoara presiune la vanzare la finalul sedintei.

O alta evolutie buna in aceasta sedinta au avut-o actiunile Generalcom Bucuresti SA (GECM), care s-au apropiat de pragul de 3 miliarde de lei valoare tranzactionata. In piata s-au efectuat doua transferuri totalizand 182.759 actiuni, acest pachet reprezentand 1,23% din capitalul social al emitentului. Pretul la care s-au efectuat azi tranzactiile este 16.000 lei/actiune.

Braiconf Braila (BRCR) este a treia societate care azi a avut un rulaj de peste 1 miliard lei, in conditiile in care cursul a variat pe palierul 53.000-57.500 lei, pentru a inchide la 54.000 lei/actiune (-6,9%).

Albalact SA (ALBZ) se numara de asemenea printre cei mai traznactionati emitenti, cu un volum valoric de tranzactionare de 1,07 miliarde lei. Pretul mediu a scazut cu 7,81%, coborand pana la 13.828 lei/actiune; palierul pe care a variat azi cursul este 13.000-15.000 lei, doar la inceputul sedintei efectuandu-se tranzactii la limita superioara a acestui palier.
inchide