Raport zilnic
25 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

O noua sedinta de scadere in acest inceput de saptamana, in care indicii au mai pierdut circa 2,5% din valoare, iar lichiditatea s-a mentinut la media ultimei luni, la o cota modesta. Valoarea totala de tranzactionare a fost de 130 miliarde lei, mai mult de 80% fiind realizat de doua titluri, in absenta actiunilor SIF din piata.

Banca Transilvania (TLV) s-a impus categoric in ceea ce priveste lichiditatea, cu un rulaj de peste 85 miliarde lei, in crestere semnificativa fata de valoarea de vineri. La fel ca intreaga piata, TLV a suferit scaderi in prima jumatate a sedintei, pana la un minim de 13.100 lei/actiune, dupa care a urmat o usoara revenire, de fapt mai mult o stabilizare a pietei. La niveluri mai joase ale cotatiilor, interesul la cumparare a reaparut, astfel incat pana la final actiunile TLV au mai crescut, inchizand la 13.500 lei/actiune (-2,2%). Maine este ultima zi in care se pot cumpara actiuni pentru a beneficia de efectele operatiunii de majorare a capitalului social, insa acest lucru nu pare sa trezeasca prea mult interesul investitorilor, lucru dovedit de evolutia de astazi a cursului.

Sectorul petrolier a fost si el afectat de valul de vanzari de astazi, chiar intr-o masura mai mare. La prima categorie de o lichiditate buna, desi in scadere fata de vineri, s-a bucurat Petrom (SNP), cu un rulaj total de peste 8,2 miliarde lei. Cursul SNP a scazut in mod constant pe parcursul zilei, astfel incat s-a apropiat foarte mult de pragul de 3000 lei/actiune, pe care are toate sansele sa-l treaca daca mai evolueaza in acest ritm. Minimul a fost 3050 lei/actiune, iar ultimul pret a fost 3060 lei, unde SNP inregistreaza o depreciere de 5,6% comparativ cu sedinta de vineri.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) nu a avut o soarta mai buna, continuand sa scada si astazi, in conditiile unei lichiditati inferioare celei din sedinta precedenta. La o ora de la dechiderea sedintei titlurile RRC pierdusera deja 3,5%, ajungand la 815 lei/actiune. A urmat o faza de fluctuatii modeste, cu o usoara revenire, care insa nu a durat mult. La final, o presiune mai mare la vanzare a provocat o noua scadere puternica a cursului, care a inchis la minimul zilei, de 808 lei/actiune (-4,4%).

Una din cele mai bune evolutii, intr-o sedinta in care cresterile de curs au fost de-a dreptul izolate, au avut-o actiunile Impact Bucuresti (IMP). Cu toate acestea, scaderea puternica de vineri nu a fost recuperata. Dupa o prima parte de scadere a cursului, pentru titlurile IMP a urmat o faza de presiune la cumparare, in disonanta cu dinamica de ansamblu a pietei, astfel incat pretul s-a inscris pe o panta ascendenta. Pana la final titlurile IMP ajunsesera la pragul maxim de 6000 lei/actiune, acesta fiind si pret de inchidere, in crestere cu 4,4% fata de sedinta anterioara.

[tab_rasdaq]

O noua zi, o noua sedinta cu rulaj scazut, asa cum ne-a obisnuit Bursa Electronica Rasdaq in ultimele saptamani, astfel valoarea tranzactionta din ziua de azi se ridica la 12,5 miliarde lei.

O parte semnificativa din rulajul de astazi s-a realizat intr-o singura tranzactie Deal pe suportul titlurilor emise de catre Argos S.A. Cluj (ARGO). Aceasta tranzactie s-a realizat la 180.000 lei/actiune, cotatie similara cu cea din sedinta precedenta de tanzactionare a acestor actiuni. Pachetul transferat azi, de 25149 actiuni reprezinta 7,97% capitalul social al emitentului.

Pe locul al doilea in topul lichiditatii se situeaza tot o societate din cadrul Categoriei Baza, si anume Ductil S.A. (DUCL), care a inregistrat una din cele mai mari deprecieri de curs ale acestei sedinte, o scadere de 17,3% a cursului de referinta. In aceasta zi pretul titlurilor DUCL a fost foarte volatil, variind pe un palier destul de mare, si anume intre 5.900 si 7.000 lei, marea majoritate a tranzactiilor fiind efectuate in segmentul inferior al acestui palier, pretul mediu fixandu-se la 6.103 lei/actiune.

Braiconf Braila (BRCR) este societatea de la Categoria I care a reusit sa intre in topul celor mai lichizi emitenti, aceasta situandu-se pe locul al treilea cu un volum valoric de tranzactionare de 1,41 miliarde lei. Dintre societatile analizate astazi, aceasta este singura care a reusit sa incheie sedinta la un pret peste cel mediu al zilei, cursul crescand cu 5,7% fata de sedinta de vineri, la 56.000 lei/actiune. Conducerea societatii a convocat AGA pentru data de 11 mai, propunand majorarea capitalului social cu 37,34 miliarde lei prin capitalizarea unei parti din rezervele constituite din profitul net al anilor precedenti. Astfel, actionarii inregistrati la data de 27 mai 2005 (propusa ca data de inregistrare) ar putea primi 5 actiuni gratuite la Braiconf pentru fiecare actiune detinuta.

Tot din cadrul Categorie Baza, face parte si societatea Cocor S.A. Bucuresti (COCR), care a realizat un rulaj de 893,5 milioane lei. Cu actiunile COCR s-a efectuat o singura tranzactie, la un pret de1.381.000 lei/actiune, cu 12,2% mai mic decat in sedinta prcedenta.
inchide