Raport zilnic
18 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
O sedinta bursiera asemanatoare cu cele precedente, din care daca scadem segmentul SIF stam in fata unei piete putin lichide si cu oscilatii modeste la nivelul cursurilor principalelor societati. Valoarea totala de tranzactionare a inregistrat un salt remarcabil, ajungand la peste 226 miliarde lei, insa acest lucru se datoreaza in mare parte actiunilor SIF, care au realizat tranzactii in valoare de 166,8 miliarde lei (74% din total). Indicii BET si BET-C au avut evolutii modeste, dovedind cele mentionate anterior, cu o crestere usoara in a doua parte a sedintei, insa BET-FI a inregistrat o dinamica foarte buna, depasind pragul de 25.000 puncte, cu o tendinta de plafonare spre finalul sedintei.
Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost Banca Transilvania (TLV), confirmand inca o data dominatia actiunilor bancare in primul esalon al bursei, fapt evident in ultima perioada. Astazi s-au tranzactionat peste 1,75 milioane de actiuni, in valoare de 13,4 miliarde lei. Cu toate acestea, cursul nu a intrat inca pe un trend clar, osciland in intreaga sedinta intre 7600 lei/actiune si 7650 lei, cu inchidere la nivelul superior, fara variatie fata de ziua de ieri.
Nici Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) nu a evoluat pe o piata mai buna, cererea si oferta fiind relativ echilibrate, ceea ce a dus la fluctuatii modeste ale cursului. A scazut la inceput pana la 890 lei/actiune, unde s-a stabilizat, revenind spre final si inchizand la 898 lei, cu doar 0,2% mai jos decat in sedinta anterioara. Lichiditatea a fost de asemenea mai modesta decat la inceputul anului, chiar putin mai slaba decat ieri, cu un volum de 15,9 milioane de actiuni transferate, in valoare de 14,2 miliarde lei.
Dintre emitentii lichizi de la a doua categorie, Impact Bucuresti (IMP) a avut cea mai buna evolutie. Cursul a crescut in prima parte a sedintei, dupa care s-a plafonat, pentru a inchide la maximul zilei, de 6700 lei/actiune (+3,4%). S-au rulat 5,8 miliarde lei, suma ce o pozitioneaza printre cele mai lichide actiuni, in afara de SIF-uri. Actiunile IMP se afla pe un trend de crestere, de la finalul lunii aprilie, avand o dinamica mai buna decat media pietei.
Segmentul SIF a dominat categoric si in sedinta de astazi, urcand mult lichiditatea bursei, la fel ca in ultimele zile. Noutatea a constat in evolutia cotatiilor, semnificativ crescatoare si pe volume ceva mai bune, ceea ce indica intrarea unor investitori mai mari pe aceste actiuni. SIF Banat Crisana (SIF1) a facut din nou obiectul unor transferuri importante, valoarea totala de tranzactionare fiind de 80 miliarde lei. Cursul a crescut cu 4,8% pana la 13.100 lei/actiune. Insa cea mai buna evolutie apartine actiunilor SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 5,4% pana la 13.600 lei/actiune, desi a fost cel mai putin lichid titlu SIF.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Astazi s-a inregistrat o scadere a rulajului in ceea ce priveste tranzactiile comune pe Bursa Electronica Rasdaq, acesta atingand valoarea de 12,09 miliarde lei, rulajul aferent tranzactiilor din cadrul ofertelor publice ridicandu-sa la suma de 1,72 miliarde lei. Din totalul emitentilor tranzactionati azi, 59 au incheiat ziua pe cresteri, 28 au scazut, in timp ce 48 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor.
Un numar de 556.687 actiuni emise de Seracom SA Tg. Mures (CDCH) au fost transferate in 4 tranzactii, toate la pretul de 10.000 lei/actiune. Pachetul, in valoare de 5,56 miliarde lei, reprezinta circa 18% din capitalul social al emitentului. Conform datelor furnizate de Bursa Electronica Rasdaq, pentru compania mentionata a fost lansata o oferta publica de vanzare, de catre Eurotracia SA, pentru un pachet de 172.278 actiuni (5,56% din capitalul social) la pretul de 21.000 lei/actiune.
In afara acestei oferte publice, cel mai tranzactionat emitent a fost Grosil S.A. Slobozia (GROS), societate care este listata la Categoria Baza a BER. Comparativ cu sedinta precedenta in care au fost tranzactionate actiunile GROS, pretul a ramas neschimbat (121.700 lei/actiune), fapt ce a determinat realizarea unui rulaj de 1,99 miliarde lei.
Tot din Categoria Baza face parte si cel de-al treilea emitent din topul rulajului. Actiunile Biofarm (BIOF) au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 1,46 miliarde lei. Cursul mediu al zilei a fost in crestere cu 1,4%, desi pretul de tranzactionare s-a situat pe o panta descendenta in finalul sedintei, cand vanzatorii au incercat sa profite de pretul mai mare in piata al acestor actiuni (maximul zilei fiind de 4250 lei/actiune).
Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA) a fost si astazi cel mai tranzactionat emitent listat la Categoria I, cu un rulaj de 636,7 milioane lei. S-au transferat un numar de 869.000 actiuni, volum comparabil cu cel realizat in ziua precedenta. La nivelul cursului de tranzactionare se inregistreaza din nou o evolutie pozitiva, VEGA inchizand sedinta la 740 lei/actiune (maximul zilei), in crestere cu 2,5% fata de sedinta de ieri.