Raport zilnic
18 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Piata bursiera a cunoscut un inceput de saptamana modest, fara evenimente deosebite si, in schimb, cu o tendinta de scadere generalizata a indicilor bursieri. S-au derulat tranzactii in valoare de putin peste 200 miliarde lei, in timp ce indicii au scazut in primele minute ale sesiunii, pentru ca ulterior sa evolueze intr-un interval restrans. Doar BET-FI a crescut putin la jumatatea sedintei, trecand chiar la variatie pozitiva, insa spre final vanzatorii au reaparut si in segmentul actiunilor SIF, generand scaderi in randul acestora si, astfel, ducand inapoi indicele pe variatie negativa.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, urmare a unui rulaj de 67,2 miliarde lei. Cursul TLV a urcat la inceputul sedintei pana la pragul de 14.000 lei/actiune, insa aceasta stare nu s-a mentinut mult timp, imediat vanzatorii revenind in piata, astfel ca actiunile TLV au scazut la 13.800 lei, nivel in jurul caruia au evoluat in cea mai mare parte a zilei. La final insa cursul a scazut ceva mai accentuat, pana la un minim de 13.600 lei/actiune pentru a inchide la 13.700 lei, cu 0,7% mai jos decat vineri.

Cea mai mare scadere de curs insotita de o lichiditate buna, la prima categorie, apartine actiunilor Petrom (SNP). Aici cotatiile au coborat brusc inca de la inceputul sedintei, pana la un minim de 3350 lei/actiune, iar ulterior au evoluat fara culoare, pe o tendinta mai mult stagnanta, in jurul palierului de 3400 lei. La nivelul pretului de inchidere, de 3440 lei/actiune, SNP inregistreaza o depreciere de 3,4%.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost, ca de obicei, cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie a pietei, cu un rulaj de 17,1 miliarde lei. Cursul a scazut si in acest caz in prima parte a sedintei, la un minim de 847 lei/actiune, insa in cea de-a doua parte si-a revenit, pana la un maxim de 872 lei. Volatilitatea a fost redusa in sedinta de astazi, iar cotatiile au evoluat sub cursul de inchidere de vineri, in pe fondul unei sedinte mai terne, in care nici vanzatorii si nici cumparatorii nu s-au impus categoric.

Doar piata SIF a adus putin aer de optimism, aici avand parte si de cresteri de curs, in conditii de lichiditate buna. Finalul sedintei a apartinut insa tot vanzatorilor, astfel ca toate actiunile au inchis pe usoare scaderi. SIF Banat Crisana (SIF1) a fost cel mai tranzactionat titlu SIF, cu un rulaj de 37,9 miliarde lei. Cursul a crescut in prima parte a sedintei la maximul de 12.000 lei/actiune, dupa care a urmat o corectie negativa si stabilizare in jurul palierului de 11.800 lei pentru a inchide la 11.700 lei/actiune (-0,9%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Sedinta foarte buna din punctul de vedere al rulajului, in aceasta zi depasindu-se 37 miliarde lei valoare tranzactionata. Mare parte din aceasta suma a fost realizata pe suportul unui singur emitent si anume Dambovita Bucuresti (DIOV). Astfel, 5 pachete totalizand 1.516.800 actiuni DIOV, reprezentand 19,96% din capitalul social al societatii au fost tranzactionate prin 5 transferuri speciale, la cursul de 16.000 lei/actiune. Tranzactiile au ridicat rulajul bursei cu peste 24 miliarde lei, iar pretul de 16.000 de lei reprezinta o apreciere de 15,9% fata de ultimul pret de vineri.

Un pachet de 69.569 de actiuni emise de Flaro Sibiu (FLAR) a fost tranzactionat intr-un singur transfer, la pretul de 75.000 lei/actiune. Acest pachet reprezinta 15,78% din capitalul social al companiei, valorand 5,2 miliarde lei, iar conform ultimei raportari a structurii actionariatului, cu aceasta detinere era raportat actionarul Catalin Constantin Chelu.

Pe locul trei in topul celor mai lichizi emitenti se situeaza astazi, Braiconf Braila (BRCR), rulajul efectuat pe suportul titlurilor BRCR ajungand la 1,79 miliarde lei. Cursul a scazut in finalul sedintei pana la 59.000 lei/actiune dupa ce pe parcursul zilei majoritatea tranzactiilor au fost efectuate la cotatii mai ridicate decat cursul de inchidere, astfel cursul mediu al zilei este 60.491 lei/actiune, in scadere cu 4,1% fata de ziua precedenta.

Astazi titlurile Biofarm Bucuresti (BIOF) se situeaza din nou in topul celor mai tranzactionati emitenti ai sedintei, rulajul total efectuat pe suportul actiunilor BIOF ridicandu-se la 776 milioane lei, rulaj ce ii confera locul 4 in topul celor mai lichizi emitenti. Pe parcursul sedintei, pretul unei actiuni BIOF a crescut continuu, ajungand ca ultima tranzactie a zilei sa fie efectuata la 3700 lei/actiune, in timp ce pretul mediu al zilei a fost 3.657 lei/actiune in crestere cu 5,1% fata de ziua precedenta.
inchide