Raport zilnic
15 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Saptamana aceasta bursiera s-a incheiat cu o sedinta de scadere, inca de la inceputul ei principalele societati intrand pe o panta descendenta a cotatiilor, nu de mare amploare insa. Piata bursiera a evoluat intr-un interval restrans in ultimele zile, pe fondul unei lichiditati modeste. Atat cumparatorii cat si vanzatorii par sa nu se impuna in mod categoric, prudenta fiind inca o constanta, astfel incat am putea vorbi mai mult de o tendinta de stabilizare a pietei. Astazi indicii bursieri au scazut in cea mai mare parte a sedintei, pentru ca la final sa cunoasca usoare cresteri. Doar BET-FI a revenit la crestere mai repede, fapt ce a permis sa inchida la o valoare cu putin sub cea de inchdiere de joi, la o depreciere de 0,7%. Valoarea totala de tranzactionare a depasit 400 miliarde lei, din care 174,75 miliarde lei este valoarea ofertei publice de vanzare de actiuni Vrancard Adjud, oferta suprasubscrisa cu 29%, astfel toate cele 116,5 milioane de actiuni oferite fiind achizitionate.

Revenita la tranzactionare, Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent dupa criteriul rulajului, singura care a reusit sa puna in miscare mai mult de 100 miliarde lei. La aceasta performanta a contribuit si un transfer Deal, cu un pachet de 300.000 actiuni, efectuat la pretul de 14.300 lei/actiune, aproape de maximul din piata principala. Cursul TLV a urcat pana la un maxim de 14.400 lei/actiune in prima parte a sedintei, dupa care a intrat pe scadere, pana la jumatatea acesteia ajungand la 13.800 lei. In cea de-a doua jumatate cursul a oscilat foarte putin in jurul acestui nivel, la care de altfel a si inchis, in crestere cu 0,7% fata de ieri.

Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a continuat sa scada si astazi, dupa prima jumatate a sedintei coborand la un minim de 46.000 lei/actiune. Ulterior nu s-au inregistrat fluctuatii mari de curs, astfel incat pana la finalul sedintei cursul BRD nu a recuperat scaderea din prima parte, inchizand la 46.600 lei/actiune (-6,8%). Si aici a fost executata o tranzactie Deal, cu un pachet de 50.000 actiuni la pretul de 48.000 lei.

Cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) nu a fost ocolit de scaderile ce s-au manifestat astazi in piata. Inca de la debutul sedintei cursul RRC a inceput sa scada, nu foarte accelerat insa, astfel ca la jumatatea acesteia ajunsese la 870 lei/actiune, unde a incercat o stabilizare. Insa un vanzator mai mare a provocat o cadere de scurta durata la minimul de 850 lei/actiune, dupa care cursul si-a mai revenit, intrand pe crestere si inchizand la 876 lei/actiune (-3,5% fata de sedinta anterioara).

Sectorul SIF-urilor a cunoscut un inceput bun de sedinta, pentru un timp aceste actiuni inregistrand unele din cele mai bune evolutii, iar BET-FI a fost singurul indice cu variatie pozitiva. Au aparut insa vanzatori in piata, astfel incat titlurile SIF au suferit corectii negative, dar in acest caz revenirea la crestere a avut loc mai repede decat in restul pietei. SIF Oltenia (SIF5) a reusit chiar sa inchida la cursul de ieri, de 12.900 lei/actiune, dupa ce scazuse la un minim de 12.600 lei.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Rulajul din aceasta zi este similar cu cel realizat ieri, si anume 17,66 miliarde lei. Indicele general al pietei, Rasdaq-C a scazut din nou, aceasta fiind a 31 zi din ultimele 35 sedinte in care indicele scade.

Astazi titlurile Biofarm Bucuresti (BIOF) au revenit in topul celor mai tranzactionati emitenti ai sedintei, rulajul total efectuat pe suportul actiunilor BIOF ridicandu-se la 3,6 miliarde lei. Si din punctul de vedere al numarului de tranzactii realizate titlurile BIOF ocupa tot primul loc. Pe parcursul sedintei, peste 90% din tranzactii s-au efectuat la 3.500 lei/actiune, doar in finalul sedintei cotatiile au suferit modificari, ultimele tranzactii realizandu-se la 3.600 lei/actiune, pretul mediu al zilei fiind de 3.481 lei/actiune, in scadere cu 4,7% fata de ziua precedenta.

Din emitenti Categorie Baza, care astazi au fost cei mai tranzactionati ai bursei se remarca in primul rand Albalact SA (ALBZ), care pe un volum valoric de tranzactionare de 2,5 miliarde lei a inregistrat o depreciere a pretului mediu de 0,56%, dupa ce si ieri, tot pe un volum ridicat, cursul se depreciase cu 0,4%.

Dupa cum ne-a obisnuit, Braiconf Braila (BRCR) se situeaza in topul celor mai lichide actiuni, rulajul efectuat pe suportul titlurilor BRCR depasind cu putin 1,9 miliarde lei. Cursul a scazut pana la 61.500 lei/actiune dupa ce pe parcursul sedintei majoritatea tranzactiilor au fost efectuate la cotatii mai ridicate decat cursul de inchidere.

De o lichiditate buna s-a bucurat si Cemacon Zalau (CEON), fabricant de materiale de constructii (caramizi, tigle), acest emitent ocupand al treilea loc din acest punct de vedere. Pretul mediu al actiunilor CEON s-a apreciat cu 9,3%, iar maximul a fost 288.000 lei/actiune, o mare parte din aceasta crestere fiind asigurata in finalul sedintei, dupa ce la inceputul sedintei s-au realizat tranzactii si la 260.000 lei/actiune.
inchide