Raport zilnic
14 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Dupa inchiderea buna de ieri, cand cumparatorii pareau ca revin in forta in piata, astazi sedinta bursiera a fost una de scadere, spulberand pe moment sperantele in revenirea trendului de crestere. Doar cinci emitenti au inchis sedinta pe crestere, in timp ce societatile mari au suferit scaderi. Segmentul SIF, dupa o deschidere buna ce anunta o zi de evolutii pozitive, a inregistrat o inversare brusca de trend inca de la inceput, titlurile SIF suferind pana la finalul sedintei scaderi semnificative, de 3-5%. Valoarea totala de tranzactionare s-a situat la un nivel bun, desi in usoara scadere fata de ieri, la 193,1 miliarde lei.
Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a fost emitentul cu cea mai buna lichiditate de la prima categorie, generand un rulaj total de 27,7 miliarde lei. Vanzatorii sunt cei care au facut piata astazi, presiunea generata de acestia fiind evidenta. Cursul a scazut imediat dupa deschidere, pana la un minim de 48.500 lei/actiune, dupa care a avut o revenire de scurta durata pentru ca pana la final sa oscileze strans in jurul palierului de 50.000 lei, unde a si inchis, la o scadere de 5,7%. Deprecierea cursul nu-si gaseste o explicatie logica, ci mai mult una de natura psihologica: probabil ca cei care au cumparat actiuni in ideea unei repartizari a profitului net mai avantajoasa micilor actionari (actiuni gratuite, dividend mai mare) au fost dezamagiti de convocatorul de AGA sosit ieri, ceea ce i-a facut sa-si deschida pozitii de vanzare.
La a doua categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu un rulaj de 20 miliarde lei. Aici sedinta a fost mult mai linistita, cursul osciland in jurul palierului de 900 lei/actiune, fara prea mari modificari. Doar la final, un val de vanzari a determinat caderea pretului in minimul de 880 lei/actiune, insa a inchis la 908 lei/actiune, cumparatorii revenind rapid in piata la acele preturi. Astfel ca titlurile RRC, cu o depreciere de doar 0,1%, au fost unele din cele mai stabile in aceasta sedinta.
Una din marile scaderi de astazi apartin actiunilor SSIF Broker Cluj Napoca (BRK). Dupa un inceput relativ bun, pe o usoara crestere in urma careia titlurile BRK au ajuns la un maxim de 27.800 lei/actiune (egal cu pretul de inchidere de ieri), vanzatorii au preluat decisiv initiativa, imprimand pretului o panta clar descendenta. Astfel, BRK scazuse la final pana la un minim de 26.200 lei/actiune, inchizand la 26.400 lei (-5%). Evolutia de astazi a actiunilor BRK a fost insotita de o lichiditate medie, valoarea totala a tranzactiilor fiind de circa 1,86 miliarde lei.
In zona titlurilor SIF astazi au avut loc scaderi generalizate. Cresterea de la inceputul sedintei a fost urmata rapid de o corectie negativa puternica, dupa care a avut loc o revenire a cursurilor. In a doua parte a sedintei insa, titlurile SIF au parcurs o evolutie clar descendenta, inchizand la preturi cu 3% pana la 5% mai mici decat in sedinta de ieri. Cel mai tranzactionat titlu SIF a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de peste 46 miliarde lei, in conditiile in care cursul a inchis la nivelul de 12.900 lei/actiune (-4,4%).
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Lichiditatea acestei zilei situeaza sedinta de azi in topul lunii aprilie, depasind cu peste 15% media lunii. Ca si in ziua precedenta doar 4 societati au reusit sa depaseasca pragul miliardului de lei tranzactionat, aceste societati concentrand 60% din totalul realizat azi. In aceasta zi, toti cei trei indici care sintetizeaza piata au inchis sedinta in scadere fata de ziua precedenta, cea mai mare depreciere inregistrand-o indicele RAQ-II, acesta scazand cu 4,3%.
Dintre emitenti inscrisi la Categoria Baza, titlul care astazi a realizat cel mai mare rulaj este Albalact SA (ALBZ), care pe un volum valoric de tranzactionare de 5,16 miliarde lei a inregistrat o depreciere a cursului de 0,4%, cursul scazand pana la 18.500 lei/actiune. Cursul a variat intre 17.800 si 20.000 lei/actiune fluctuatiile aparand in prima parte a sedintei cand s-a atins atat minimul cat si maximul zilei.
Braiconf Braila (BRCR) isi continua ascensiunea din punctul de vedere al cursului, aceasta zi fiind a treia zi consecutiva in care cursul a crescut. Pretul a variat pe palierul 62.500 - 67.500 lei/actiune, la finalul zilei cursul mediu al sedintei fiind de 64.241 in timp ce pretul de inchidere al zilei s-a situat putin peste aceasta valoare ultima tranzactie fiind realizata la 64.500 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de ziua precedenta.
Argus Constanta (UARG) este un alt exponent al Categoriei Baza care astazi a avut o sedinta buna, rulajul situandu-se peste pragul de 2 miliarde lei, reusind sa ocupe locul al doilea in aceasta sedinta din puntul de vedere al valorii tranzactionate. La finalul sedintei cursul de referinta al zilei a fost acelasi cu cel din ziua precedenta, adica 38.000 lei/actiune, desi la inceputul sedintei s-au realizat tranzactii la 40.000 lei/actiune.
Pentru a doua zi la rand, Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (RCHI) a reusit sa depaseasca pragul de 1 miliard de lei valoare tranzactionata, cu toate ca s-au efecut doar 2 tranzactii (din care una cu un pachet de 2 milioane actiuni). Ambele tranzactii au fost realizate la 620 lei/actiune fapt care a condus la cresterea pretului mediu cu 7,1% fata de ziua precedenta.