Raport zilnic
7 iunie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Dupa o serie de cateva sedinte de scadere, piata a intalnit astazi din nou evolutiile bune, prima parte a sedintei gazduind cresteri mai mari, urmate in a doua parte de stabilizari. Lichiditatea a fost insa la fel, modesta, cu un rulaj total de putin peste 82 miliarde lei. Astazi au fost ceva mai activi cumparatorii, fara a se aventura prea departe insa, dominand inca prudenta in randul investitorilor activi pe piata bursiera romaneasca.

Cel mai tranzactionat emitent al primei categorii a fost si astazi Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de aproape 20 miliarde lei, mai mic decat ieri. In ceea ce proveste cursul, titlurile TLV s-au intors la stera lor caracteristica din ultima perioada, de volatilitate foarte mica. A atins un maxim de 7050 lei/actiune la inceputul sedintei, dupa care nu s-a clintit din intervalul 6950-7000 lei. Insa la final un vanzator a provocat scaderea cursului pana la 6900 lei/actiune. La nivelul ultimului curs, de 6950 lei, titlurile TLV inregistreaza o apreicere de 0,7%.

Cu actiunile Petrom (SNP) s-a efectuat si un Deal, mai exact cu un pachet de 1.894.000 actiuni, la pretul de 3650 lei/actiune, in jurul cotatiilor din piata principala de la acea ora.

La a doua categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu un rulaj de 6,6 miliarde lei. Cursul si-a revenit la nivelul de inchidere de vineri, de 785 lei/actiune (+3,8%), dupa scaderea de ieri, in conditiile unei cresteri mai mari la inceputul sedintei, pana la 780 lei/actiune, dupa care a urmat o stabilizare a cotatiilor. La final a mai avut loc un val de cumparari, ce a dus cursul la un maxim de 791 lei. Titlurile RRC par sa-si fi gasit echilibrul in jurul actualelor cotatii, in lipsa unor investitori mai mari care sa imprime un trend puternic. Contextul general al pietei, de evolutii modeste, este de asa natura incat actiuni foarte lichide ca RRC nu au cum sa evolueze altfel.

Una din cele mai bune evolutii de astazi a inregistrat Compa Sibiu (CMP). Remarcabil nu este atat cresterea cursului (de 5,5% pana la 17.400 lei/actiune), cat este continuitatea acestei evolutii bune si in ultimle sedinte, in plus astazi fiind si un volum mai mare. Achizitii mai mari s-au facut la putin timp dupa deschidere, mai mult de jumatate din volumul total fiind realizat atunci, cursul urcand la 17200 lei. Apoi piata actiunilor CMP „a inghetat” si s-au mai realizat tranzactii in ultima ora a sedintei, cand un nou val de cumparari a dus cursul pana la maximul de 17400 lei, pret de inchidere.

Pe piata titlurilor SIF au avut loc evolutii modeste, desi toate titlurile (cu exceptia SIF3) au crescut. Cresterea cea mai mare a inregistrat-o SIF Moldova (SIF2), care a urcat in a doua parte a sedintei la 10.400 lei/actiune (+2%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Aceasta a doua zi a saptamanii a fost mult mai animata decat sedintele cu care ne obisnuisem in ultimele saptamani. Dupa recordul negativ de ieri in ceea ce priveste lichiditatea, astazi consemnam un nou record, de aceasta data este vorba de un rulaj record al ultimelor 12 luni, putem vorbi chiar de una din cele mai lichide sedinte din toata istoria Bursei Electronice Rasdaq. Valoarea tranzactiilor efectuate astazi a depasit astfel 377 miliarde lei, cele mai lichide actiuni fiind cele apartinand categoriei baza a bursei, iar indicele Rasdaq-C a fost singurul care a avut astazi o variatie pozitiva.

Cauza acestei lichiditati record a fost transferul unui pachet de 16.005.561 actiuni emise de SC Asigurare Reasigurare Astra SA Bucuresti (ATRA) intr-o tranzactie speciala, efectuata la 22.600 lei/actiune, cu 5,1% mai mult decat ultimul pret mediu. Pachetul, in valoare de 361,7 miliarde lei, reprezinta circa 27% din capitalul social al emitentului. Vanzatorul pare sa fie Nova Trade Bucuresti, care detine 94,67% din societatea de asigurare, la ultima raportare a actionariatului.

Ardaf S.A. Cluj (ARDF) a revenit in topul celor mai lichizi emitenti cu un volum de peste 2,4 milioane actiuni actiunile ARDF ceea ce reprezinta aproape 1% din capitalul social al companiei. Cursul de tranzactionare a avut o evolutie spectaculoasa, urcand cu 24,6% la nivel mediu, pana la un maxim de 2.450 lei/actiune, acesta fiind noul maxim istoric de tranzactionare. Deschiderea zilei s-a facut la acest pret maxim, palierul pe care a evoluat astazi pretul unei actiuni ARDF fiind foarte mic.

Un interes sporit s-a putut observa in sedinta de astazi si in cazul actiunilor Biofarm S.A. Bucuresti (BIOF) acestea facand obiectul unor tranzactii in valoare de 5,31 miliarde lei. Pretul mediu a crescut cu 1,37% pana la 4.037 lei/actiune, marea majoritate a actiunilor fiind transferate la 4.000 lei/actiune. Acest nivel de pret a fost atins atat in primele minute, cat si in ultima parte a sedintei, pe parcursul zilei de tranzactionare cotatiile variind pe palierul 3.900-4.200 lei/actiune.

O evolutie insemnata au avut-o si actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila (BRCR). Lasat sa fluctueze liber ca urmare a trecerii datei de inregistrare pentru majorarea de capital social, pretul de referinta al zilei scazand cu peste 46%, ultima tranzactie a zilei fiind efectuata la 9.800 lei/actiune. Cauza acestei scaderi mari este decizia societatii distribuirea de actiuni gratuite, fiecare actionar inscris la data de inregistrare primind 5 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta, iar in functie de inchiderea din ultima zi cum-dividend cursul BRCR ar fi trebuit sa scada pana la 9250 lei/actiune. Cursul nu a fost lasat sa fluctueze liber decat astazi, pana acum scazand zilnic la minimul posibil permis de regulamentul de tranzactionare.
inchide