Raport zilnic
8 iunie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Dupa cateva zile de lichiditate redusa, astazi s-au derulat tranzactii in valoare de peste 123 miliarde lei, in ultimele 3 sedinte palierul de 100 miliarde lei nefiind atins. Valoarea de astazi se datoreaza insa in mare parte unei serii de 4 tranzactii Deal, cu actiuni SNP, IMP, CMP si BCC, in valoare totala de 43 miliarde lei, derulate la intervale scurte de timp. La nivelul indicilor am intalnit evolutii bune, BET si BET-C crescand cu circa 0,75%, iar singurul pe scadere a fost BET-FI, in cazul caruia putem insa vorbi mai mult de stagnare. Actinuile SIF au cunoscut un inceput bun de sedinta, insa unii investitori au preferat totusi sa vanda ducand cotatiile la nivelurile de inchidere de ieri.
Cea mai buna evolutie de astazi poate fi considerata cea a actiunilor Petrom (SNP). Dintre putinele cresteri semnificative de curs, cresterea titlurilor SNP este singura insotita de o lichiditate buna. La aproximativ o ora de la debutul sedintei cumparatorii au inceput sa intre pe piata actiunilor SNP, ocazie cu care pretul a iesit din faza de stagnare de la 3670 lei/actiune, intrand pe o panta ascendenta. Maximul a fost atins chiar la final, la 3900 lei/actiune (+5,7%), acesta fiind si pretul de inchidere. Lichiditatea titlurilor SNP a fost de asemenea buna, in intreaga sedinta fiind tranzactionate 8,25 milioane de actiuni in valoare de peste 30 miliarde lei, din care 5,1 milioane actiuni intr-o tranzactie Deal, la un pret de 3650 lei, mai mic decat pretul minim din piata principala care a fost de 3670 lei/actiune.
De la a doua categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost Impact Bucuresti (IMP), cu un rulaj total de aproape 18 miliarde lei. Si aici a fost vorba de o tranzactie Deal, cuprinzand 3.766.825 actiuni, la pretul de 4350 lei/actiune, care de altfel a fost si pretul de inchidere din piata principala. Titlrurile IMP au evoluat astazi pe o plaja restransa de preturi, intre 4300 si 4400 lei/actiune. In ultima saptamana insa actiunile IMP au pierdut peste 10%, scazand sistematic in fiecare sedinta.
Inceputul sedintei a fost o perioada relativ buna pentru actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care pareau sa se stabilizeze, dupa cresterea de la deschidere, in jurul palierului de 800 lei/actiune, fiind atins chiar un maxim de 810 lei. Insa in cea de-a doua jumatate tocmai acest palier a atras vanzatorii, iar cursul a scazut pana la final, inchizand la 780 lei (-0,6%). Lichiditatea a fost mai buna decat ieri, fiind tranzactionate circa 12,5 milioane de actiuni in valoare de 10 miliarde lei.
Actiunile SIF au evoluat si ele pe o plaja redusa de preturi, fiind caracterizate mai mult de stabilitate. Singurul titlu care a crescut este SIF Moldova (SIF2), odata cu inchiderea la un pret de 10.500 lei/actiune, cu un procent mai sus decat ieri.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Pentru a doua sedinta la rand ne intalnim cu o lichiditate buna, daca ieri aceasta a fost influentata de o singura tranzactie deal foarte mare, astazi s-a observat crestere a lichiditatii Bursei Electronice Rasdaq, crestere cauzata in primul rand de interesul sporit pe care investitorii l-au acordat actiunilor din sectorul asigurarilor. In aceste conditii rulajul aferent tranzactiilor speciale se ridica la suma de 3,9 miliarde lei, iar rulajul aferent tranzactiilor comune se cifreaza la 27,13 miliarde lei. Din totalul emitentilor tranzactionati azi, 37 au incheiat ziua pe cresteri, 25 au scazut, in timp ce 26 de emitenti nu au suferit modificari ale cotatiilor. Se remarca faptul ca, nici unul dintre cei mai tranzactionati 16 emitenti ai acestei sedinte, nu au avut scaderi de curs si toti cei trei indicii au crescut, cel mai mult apreciindu-se RAQ-II cu 4,4%.
ARDAF S.A. Cluj (ARDF) se situeaza in topul celor mai tranzactionati emitenti cu un volum de peste 7,88 milioane actiuni, ceea ce reprezinta circa 3,1% din capitalul social al companiei. Din totalul actiunilor tranzactionate astazi, 1,5 milioane actiuni (0,6% din capitalul social) au fost transferate intr-o singura tranzactie deal la 2.600 (5% sub pretul mediu al zilei). Trendul crescator al ultimelor trei zile a fost continuat si astazi, cursul de tranzactionare crescand cu 14,3% pana la 2.800 lei/actiune (nou maxim istoric); in total in ultimele patru sedintei pretul unei actiuni ARDF a crescut cu 120%.
De o lichiditate buna s-a bucurat si Cemacon Zalau (CEON), fabricant de materiale de constructii (caramizi, tigle), pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 2,7 miliarde lei. Pretul unei actiuni a trecut de pragul psihologic de 300.000 lei/actiune, apropiindu-se de maximul istoric. Pretul astazi a fluctuat pe palierul 275.00-310.000 lei/actiune trendul pe parcursul zilei fiind de crestere, doar in finalul sedintei un ordin mai mare de vanzare cauzand inchiderea cotatiei sub maximul zilei.
La Categotia a II-a atat cea mai mare crestere, cat si cel mai tranzactionat emitent a fost tot o societate din domeniul asigurarilor, este vorba de spre Asirom S.A. Bucuresti (ASRA) al carei curs s-a apreciat cu 20%, dar in conditiile unei lichiditati reduse de doar 322 milioane lei.
Pentru a doua zi la rand cea mai tranzactionata societate de la Categoria I a fost producatorul de confectii Braiconf Braila (BRCR), pretul de referinta al zilei crescand cu peste 10%, ultima tranzactie a zilei fiind efectuata la 10.800 lei/actiune cu 1.000 lei mai mult decat inchiderea de ieri. Cresterea de astazi a aparut ca un fapt pozitiv, dupa ce ieri cursul a fost lasat liber sa fluctueze ajungand la 9800 lei/actiune, un curs oricum bun, la care capitalizarea companiei in conditiile date de majorarea de capital este superioara celei din ultima zi cum-dividend.