Editoriale

Informatii piata

 • Intre actiuni, depozit bancar si imobiliare…

  Simion Tihon / 08.11.2019 17:49:12

  Piata locala de capital se apropie de inchiderea celui mai bun an incepand cu 2010. Totusi, sa nu ne grabim: anul trecut, cu doar doua saptamani inainte de inchiderea anului, un coleg a facut un material in care spunea: “2018 un an bun pentru investitori”. Dupa doar patru zile, lucrurile s-au intors la polul opus. Indicii treceau pe minus, creand o oportunitate rara pentru cei curajosi. Efectul de baza a fost unul foarte important anul acesta, prin simpla recuperare a pierderilor suferite cu ocazia OUG 114, piata reusind sa inregistreze una din cele mai mari cresteri din ultimii 10 ani. Asadar, pana la finalul ultimei zile de tranzactionare din an, experienta ne arata ca e bine sa fim rezervati in a trage concluzii despre anul in curs.

 • In sfarsit: BVB devine piata emergenta

  Simion Tihon / 27.09.2019 17:53:18

  Piata locala de capital a primit joi seara o veste mult asteptata: FTSE Russell a anuntat trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta. Este un moment de cotitura pentru piata locala de capital, moment asteptat de mult vreme. Am fost trei ani pe watchlist-ul agentiei FTSE si treptat am indeplinit toate criteriile necesare upgade-ului. Ultimul, si cel mai dificil, a fost lichiditatea. Chiar daca inca nu putem spune ca am simtit o imbunatatire a lichiditatii la nivelul pietei, avem trei companii care indeplinesc cerintele de lichiditate ale FTSE: Banca Transilvania, BRD SocGen si Romgaz.

 • Actiunile sunt limitate, banii sunt nelimitati…

  Simion Tihon / 13.09.2019 14:12:43

  Piata de capital si-a continuat evolutia apatica: volume mici si trend lateral. Miscarile pietelor internationale au fost aproape insesizabile pe piata autohtona. Rezultatele financiare au reusit sa anime doar pentru scurt timp piata, apatia de vara revenind chiar daca ne-am apropiat de mijlocul lui septembrie. Sigur, exista si o lipsa de stiri si evenimente capabile sa dea volatilitate pietei, insa este din ce in ce mai apasatoare aceasta stagnare a pietei si mai ales volumele foarte mici tranzactionate.

 • 2019 – o vara profitabila

  Simion Tihon / 30.08.2019 17:15:43

  Indicele BET a avut cea mai buna vara din ultimii 10 ani. De la finalul lunii mai, indicele BET a urcat cu aproape 14%, iar daca tinem cont si de dividende si ne uitam la BET-TR, avansul este de peste 20% . Din 2009 nu am mai avut o asemnea crestere in sezonul estival, iar atunci, a fost mai degraba o revenire din minimele atinse in februarie. Desi sezonul estival este asociat cu o corectie a preturilor pe fondul unei lichiditati reduse, iata ca in acest an, a fost doar partial respectata aceasta paradigma. Lichiditatea a fost ce-i drept scazuta in a doua parte a verii, dar dinamica din aceasta vara a fost in mod evident pozitiva.

 • Piata locala ignora scaderile de pe bursele internationale

  Simion Tihon / 09.08.2019 15:31:11

  Ultima saptamana a fost dominata de o volatilitate puternica pe pietele internationale, insa nu si pe cea locala. Indicele Dow Jones a fluctuat intraday cu peste 700 de puncte. Pe plan local, volatilitatea a fost mult mai mica. A fost o incercare timida marti in care indicele BET, referinta pietei romanesti, a fost trimis sub pragul de 9000 de puncte, insa inchiderea a fost tot peste acest nivel. Asadar, am putea spune ca la 9000 de puncte, indicele BET si-a gasit un suport.

Pagina

inchide