Editoriale

Informatii piata

Intre actiuni, depozit bancar si imobiliare…
Piata locala de capital se apropie de inchiderea celui mai bun an incepand cu 2010. Totusi, sa nu ne grabim: anul trecut, cu doar doua saptamani inainte de inchiderea anului, un coleg a facut un material in care spunea: "2018 un an bun pentru investitori”. Dupa doar patru zile, lucrurile s-au intors la polul opus. Indicii treceau pe minus, creand o oportunitate rara pentru cei curajosi. Efectul de baza a fost unul foarte important anul acesta, prin simpla recuperare a pierderilor suferite cu ocazia OUG 114, piata reusind sa inregistreze una din cele mai mari cresteri din ultimii 10 ani. Asadar, pana la finalul ultimei zile de tranzactionare din an, experienta ne arata ca e bine sa fim rezervati in a trage concluzii despre anul in curs. 
 
Anul acesta ne-a aratat asadar ce inseamna investitia pe termen lung, rabdarea de a astepta corectia unor dezechilibre si rezultatul curajului de a cumpara atunci cand nimeni nu mai are incredere sau cum zicea baronul Rothschild: cumpara cand e sange pe strada, chiar daca e sangele tau ("Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own."). Iar daca ne uitam si mai departe, vedem ca piata de capital s-a plasat excelent in comparatie cu alte plasamente. 
 
In graficul de mai jos observam faptul ca in ultimii 5 ani, indicele BET-TR a avut o evolutie net superioara depozitelor bancare sau investitiei imobiliare. Am comparat indicele BET-TR cu un depozit cu dobanda de 2,5% pe an (nu cred ca in ultimii cinci ani se putea obtine mai mult) si rezultatul unei investitii imobliare. Pentru investitia in imobiliare am avut in vedere un randament din inchiriere de 7% (destul de mare, dar am facut asta pentru a elimina din subiectivism) si totodata o crestere a valorii de piata a activului imobiliar de 30,26% in cei 5 ani (conform datelor agregate de imobiliare.ro – indicele imobiliar).
 
Asadar, 100.000 lei investiti in actiunile incluse in BET ar fi putut duce la dublarea acestei sume. In cazul imobiliarelor, chiar daca nu se putea cumpara mai nimic de aceasta suma, pastram valoarea de 100.000 pentru comparatie, castigul ar fi fost de 65% in conditiile unei chirii de 580 euro net la un apartament in valoare de 100.000 euro, fara investitii, fara vreo luna in care sa fi fost neinchiriat. In cazul depozitelor, rezultatul ar fi fost de doar 13%. Bineinteles ca riscurile sunt diferite, insa acestea cred ca in ultimii 5 ani au fost rasplatite pe masura.
 
 Sursa: date Prime Transaction, BVB, imobiliare.ro
 
In tabelul alaturat putem vedea o evolutie pe termen mai lung. Fara a lua in calcul dividendele, incepand cu 2003, o investitie de 100 mii lei a adus un profit de 636 mii lei. Iar aici nu intra si dividendele care cel mai probabil ar fi facut ca acum, suma la care ar fi ajuns un portofoliul care a urmarit indicele BET sa fi fost de 10 ori mai mare decat in 2003. Nu am utilizat indicele BET-TR deoarece aceasta este calculat doar din septembrie 2012. In cazul BET-FI, valoarea rezultata ar fi fost de 583 mii, insa nici aici nu sunt incluse dividendele. Astfel, pe termen lung, chiar si dupa o criza precum cea din 2008 cand indicele BET a coborat cu peste 70%, investitia in actiuni se afla probabil printre cele mai profitabile plasamente. 

In concluzie, un altfel de disclaimer: randamentele trecute nu reprezinta garantii pentru randamente viitoare. Apoi, atat in cazul investitiei in actiuni, cat si in cazul investitiei in imobiliare, randamentele de mai sus nu au fost afectate de comisioane. Iar acestea ar fi erodat din castig, insa nu substantial. Imaginea ar fi fost aceeasi. Cu toate acestea, lichiditatea este inca o problema a pietei. Lipsa investitorilor se vede de la an la an mai bine. Si asta desi, prin exemplele de mai sus,  putem spune ca piata de capital este un model de succes inca nedescoperit de cei mai multi detinatori de capital.

Autor: Simion Tihon
inchide