Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.04.2004

  • Privatizarea reala a BCR, nesigura in urmatorii ani

    Cotidianul   EBS

    ___
    Nu este nici o graba in privatizarea Bancii Comerciale Romane, cu atat mai mult cu cat in noul acord cu Fondul Monetar International nu este stipulat un astfel de lucru, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Mai mult, guvernatorul sustine ca privatizarea ar putea fi blocata de finantatorii internationali, care au cumparat 25% din actiunile bancii. „Atat BERD, cat si IFC sunt investitori de portofoliu, care beneficiaza si de un atu - pot bloca orice decizie majora. Scopul principal al celor doua institutiii este sa creasca valoarea bancii. Poate ii intereseaza sa vanda in 2006 pachetul detinut la BCR la un pret dublu“, a spus Isarescu. In opinia guvernatorului, peste trei ani, valoarea BCR poate fi mult mai mare daca economia romaneasca isi mentine ritmul de crestere, iar banca va fi perceputa ca o institutie restructurata, performanta si cu un actionariat serios.

    Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, anuntase ca, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale, statul va incheia privatizarea BCR in acest an. Anuntul lui Tanasescu a fost contrazis atat de noul presedinte al BCR, Florin Georgescu, cat si de Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii. Georgescu afirma ca sunt putine sanse pentru vanzarea unui pachet suplimentar de actiuni in acest an. El crede ca operatiunea ar fi posibila doar in cazul in care investitorii interesati vor accepta Raportul de evaluare intocmit de BERD si IFC si nu vor cere o noua analiza a situatiei financiare.

    Preluarea de drept a 25% din capitalul BCR de catre BERD si IFC va fi urmata de vanzarea unui pachet de 8% din actiuni catre salariatii bancii. Dupa incheierea tranzactiei cu salariatii, statul va detine numai 36,88% din actiuni, dar va ramane cel mai mare actionar. Restul actionarilor este reprezentat de societatile de investitii financiare, cu cate 6% din capitalul social.

    In opinia lui Florin Georgescu, BCR va fi considerata o banca privata cand participatia statului va fi sub 11%. Pentru fostul deputat Florin Georgescu, sefia BCR pare sa fie o alternativa convenabila la postul de guvernator al BNR, pe care si l-ar fi dorit. In plus, ramanerea in functie ii este asigurata doar atata vreme cat actionarul majoritar ramane statul. Lui Mugur Isarescu, pe de alta parte, ii expira mandatul de guvernator anul acesta. Amanarea privatizarii BCR, insa, ar reusi sa tina la distanta un posibil succesor pe care staff-ul Bancii Nationale nu si l-ar dori.

    Sursa: Cotidianul, 30 aprilie 2004.

    mai mult

29.04.2004

  • Banca OTP din Ungaria a cumparat RoBank Romania cu aproape 50 milioane USD

    Romania libera   

    ___
    In urma negocierilor incheiate recent, una dintre cele mai mari banci din Ungaria, OTP (Casa de Economii si Banca Comerciala), a preluat, prin cumpararea intregului pachet de actiuni, RoBank din Romania. Tranzactia s-a parafat ieri, si prin semnarea acordului de vanzare OTP a platit 47,5 milioane USD si s-a angajat sa investeasca peste 100 milioane USD in urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea noii banci.

    'In Ungaria avem o pozitie excelenta, oferind clientilor produse si servicii de cea mai inalta calitate si, mai mult chiar, servicii bancare avansate, cum sunt cele electronice, segment pe care suntem lider de necontestat', a explicat ieri, cu ocazia ceremoniei de parafare a tranzactiei, Sandor Csanyi, presedinte director general al OTP. Numele noii banci din Romania nu a fost inca stabilit, dar va prelua din ambele denumiri, astfel incat sa se marcheze aceasta preluare, au declarat oficialii OTP. RoBank s-a situat, la sfarsitul anului trecut, pe locul 13 ca active in sistemul bancar din Romania, iar intentia OTP este de a dezvolta noua banca atat cantitativ, cat si calitativ. Este vizata, prin urmare, extinderea retelei de sucursale de la 12, cate are RoBank, la peste 100 in urmatorii cinci ani.

    'Pe de alta parte, vom aduce pe piata romaneasca cele mai noi si revolutionare servicii de transfer electronic de bani, prin telefonul mobil, reteaua de ATM-uri, de asemenea oferta de credite imobiliare', a precizat presedintele OTP.

    RoBank are active de 6.000 miliarde lei, din care jumatate sunt credite, capitalurile proprii se apropie de 30 milioane USD. Profitul net a fost anul trecut de 119 miliarde lei, in scadere cu aproape 50% fata de anul anterior, fapt care nu a impiedicat oficialii OTP sa ramana interesati de achizitionarea bancii.

    OTP este cea mai mare banca din Ungaria, cu aproape 500 de sucursale, la o populatie de doua ori mai mica decat cea a Romaniei, active de peste 13.000 milioane euro si un profit net de 317 milioane euro.

    Sursa: Romania libera, 29 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Din 2005 vor exista doar trei trepte de impozitare a veniturilor

    Adevarul   

    ___
    Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, s-a inteles cu FMI:
    'Din 2005 vor exista doar trei trepte de impozitare a veniturilor'
    * CAS-ul se va mai reduce cu doua-trei puncte procentuale, iar impozitul pe profit va fi, de asemenea, micsorat * Salariul minim pe economie e batut in cuie: 2,8 milioane lei * Ajutoarele pentru caldura vor fi mentinute, dar vor fi eliminate treptat subventiile acordate producatorilor de energie termica

    - FMI a cerut eliminarea treptata a subventiilor pentru incalzire. Ce se va intampla cu facturile si, mai ales, cu cei care au venituri reduse si care acum sunt sprijiniti de stat?
    - Trebuie sa fac o precizare: nu este vorba de eliminarea ajutoarelor de incalzire acordate populatiei sarace. Aceste ajutoare vor fi mentinute si vor fi acordate in continuare cetatenilor care indeplinesc actualele criterii, care vor fi totusi revizuite intr-o anumita masura. Dar in nici un caz Fondul nu a cerut renuntarea la aceste ajutoare. Vor fi eliminate in schimb, treptat, pana in 2007, subventiile acordate producatorilor de energie termica. Totusi, pentru aceasta iarna, aceste subventii vor ramane la valoarea stabilita prin bugetul pe acest an.

    - Inseamna ca, in urmatorii ani, valoarea reala a facturilor la intretinere va creste direct proportional cu eliminarea subventiilor. Daca si in prezent exista probleme in colectarea facturilor, ce se va intampla incepand de anul viitor?
    - Guvernul are in vedere un proiect pentru introducerea gratuita a contoarelor pentru energie termica, in special pentru categoriile defavorizate. Am discutat deja cu Banca Mondiala despre principiul finantarii acestui proiect si dorim ca, incepand cu aceasta toamna, sa incepem implementarea lui. Sa fie foarte clar, va fi un proiect pe cativa ani, nu pentru aceasta iarna. Va trebui sa facem o analiza a situatiei impreuna cu Ministerul Administratiei pentru a vedea exact cui i se adreseaza proiectul. Din experienta unor tari ca Bulgaria, Cehia sau Slovacia, care au apelat la astfel de masuri, am vazut ca un astfel de proiect se va intinde pe 3-5 ani, iar finantarea necesara nu a depasit 100 milioane de euro pentru intreaga perioada. La noi nu este o problema cumpararea propriu-zisa a contoarelor, care costa in jur de 10-15 dolari/bucata, ci identificarea exacta a beneficiarilor.

    - La Bucuresti se negociaza nivelul salariului minim pe economie, dar el a fost stabilit la Washington. Este batut in cuie?
    - Salariul minim pe economie a fost stabilit la Bucuresti de catre Guvern. A fost stabilit la 2,8 milioane lei si ramane 2,8 milioane lei. In nici un caz nu va fi mai mare pentru acest an, indiferent ca se negociaza contractele colective de munca. FMI ne-a recomandat sa mentinem un control strict al salariilor si asta facem. Pe de alta parte vreau sa fie clar un lucru: exista ramuri unde salariul minim fusese stabilit, sa zicem, la 3,5 milioane lei. Asta nu inseamna ca le vom aduce salariile la 2,8 milioane, ci ca nu vor mai exista ramuri ale economiei unde sa se plateasca salarii mai mici de 2,8 milioane lei.

    - Ce prevederi privind impozitarea au fost incluse in acordul cu FMI si de cand vor fi aplicate?
    - Pana la sfarsitul lunii iunie vom finaliza proiectul noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Sunt trei categorii de impozite pe care dorim sa le micsoram: pe forta de munca, pe venit si pe profit. Pentru CAS avem in vedere o reducere cu doua-trei puncte procentuale pentru 2005, avand ca tinta reducerea de la 49,5% la 44-45% in 2006. In ceea ce priveste impozitul pe venit, am convenit cu FMI sa simplificam sistemul: din ianuarie vor exista doar trei trepte de impozitare, in loc de cinci cate sunt in prezent. Exista mai multe scenarii si de aceea nu pot inca sa spun care va fi cota minima si cea maxima de impozitare a veniturilor. De asemenea, impozitul pe profit va fi redus de la 25% cat este in prezent la 20%, poate chiar 18% in urmatorii doi ani. Trebuie sa facem mai multe calcule privind cresterea in paralel a impozitului pe dividende, sa vedem influentele si abia apoi vom sti exact care va fi reducerea.

    - In acordul cu FMI ati trecut termene-limita pentru finalizarea privatizarii utilitatilor?
    - Am stabilit doar pentru Petrom un termen limita: sfarsitul lunii iulie. Pentru Distrigaz-uri si celelalte filiale ale Electrica am trecut in textul acordului o fraza generala prin care ne angajam sa finalizam contractele in anii 2005-2006, urmand ca termenele-limita pentru semnarea contractelor sa fie stabilite de viitorul guvern prin incheierea unui memorandum suplimentar la actualul acord.

    - De unde luati bani pentru investitiile in infrastructura, avand in vedere ca ati convenit cu Fondul un deficit de numai 2,1% din PIB?
    - Legat de deficit, cred ca vom reusi sa-l respectam, deoarece veniturile incasate in primele patru luni ale anului au depasit cu multe mii de miliarde lei programul stabilit. Deci nu vom reduce cheltuielile, ci vom creste incasarile, tendinta confirmata de ultimele 5-6 luni. Cat despre investitii, firma Atkins, o mare firma de consultanta, a realizat un raport de evaluare a proiectelor parteneriat public-privat pe care le avem in vedere. La inceputul lunii mai, o comisie mixta FMI-UE va veni la Bucuresti pentru a stabili care sunt exact riscurile acestor proiecte. In functie de rezultatele analizei, o fraza din acordul cu Fondul ne va permite sa consideram cheltuielile pentru investitii in afara bugetului (off budget) si sa mentinem deficitul bugetar convenit.

    Sursa: Adevarul, 29 aprilie 2004.'

    mai mult

  • International Leasing pregateste o noua emisiune de obligatiuni

    Adevarul   

    ___
    Actionarii International Leasing vor decide, in cadrul adunarii generale extraordinare programate pentru data de 13 mai, lansarea celei de-a treia emisiuni de obligatiuni, in valoare maxima de 75% din capitalul societatii, cu o perioada de rambursare cuprinsa intre 3 si 5 ani. 'Finantarea pe piata de capital este din ce in ce mai importanta pentru o societate de leasing, in conditiile in care atragerea fondurilor din sistemul bancar a devenit mai complicata din cauza reglementarilor impuse', a declarat pentru Mediafax directorul general al societatii, Ioana Teodorescu. Ea a precizat ca, anterior lansarii emisiunii de obligatiuni, capitalul social va fi majorat, valoarea nefiind inca stabilita. In prezent, capitalul social al societatii este de 49,8 miliarde lei. 'Infuzia de capital are drept consecinta imediata cresterea credibilitatii si stabilitatii companiei pe piata financiar-bancara, ceea ce va permite o mai mare accesibilitate in atragerea de fonduri pentru finantarea contractelor de leasing', a afirmat oficialul companiei. Profitul net inregistrat anul trecut de International Leasing a fost de aproape 3,4 miliarde lei, de peste trei ori mai mare decat nivelul atins in anul 2002, de 1,05 miliarde de lei.

    Sursa: Adevarul, 29 aprilie 2004.'

    mai mult

28.04.2004

  • Pentru piata de capital

    TVR   

    ___
    Premierul Adrian Nastase a solicitat ministerelor implicate sa finalizeze proiectul de lege care va reglementa modul de functionare a pietei de capital, astfel incit documentul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a Guvernului, se arata intr-un comunicat al Executivului transmis agentiei MEDIAFAX.

    Premierul a condus, marti, reuniunea saptamanala a Comitetului executiv de integrare europeana, in care a fost analizat stadiul derularii negocierilor de aderare la UE.

    Adoptarea legii consolidate a pietei de capital reprezinta una dintre conditiile pentru inchiderea capitolelor de negociere privind libera circulatie a serviciilor, libera circulatie a capitalurilor si Uniunea Economica si Monetara.

    Termenul initial asumat de autoritati pentru adoptarea legii a fost sfirsitul anului 2003, dar a fost aminat pina in luna mai a acestui an. Potrivit calendarului stabilit cu Comisia Europeana, Guvernul trebuia sa aprobe proiectul de lege pina la sfirsitul lunii februarie.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a elaborat un proiect de lege, care a fost trimis spre analiza si Comisiei Europene, fara a primi insa observatii.

    Institutia europeana a recomandat CNVM sa elaboreze intrebari punctuale acolo unde exista neclaritati, intrucit programul departamentului de specialitate este foarte incarcat. In raspunsul CE se arata ca activitatea specialistilor pe piata de capital se concetreaza, in prezent, pe problemele din cele zece state aflate in primul val de aderare.

    Sursa: TVR, 27 aprilie 2004.

    mai mult

  • AVAB preia APAPS si trece in subordinea Cancelariei premierului

    Romania libera   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va trece, incepand de la 1 mai 2004, in subordinea directa a premierului Adrian Nastase, prin intermediul Cancelariei, dupa ce va prelua, prin comasare, atributiile in materie de privatizare ale actualei Autoritati pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), institutie transferata 'cu arme si bagaje' sub aceeasi umbrela, dupa ce au functionat ca institutii bazate pe principiul autofinantarii, dar care transferau toate sursele obtinute din recuperare si privatizare catre bugetul de stat. AVAB se afla la ora actuala in grafic cu recuperarile in domeniul creantelor 'sanitare' si va trebui sa predea, pana la data de 15 mai 2004, un raport catre Ministerul Finantelor Publice cu privire la situatia financiar-contabila a societatilor pe care le mai are in portofoliu. Pana la acest moment, AVAB a recuperat peste 1.140 miliarde lei pe primele patru luni din 2004, din care peste 1.092 miliarde lei 'reprezinta varsaminte la bugetul de stat'. Volumul total al sumelor recuperate la bugetul de stat de AVAB pana acum depaseste 12.655 miliarde lei (aproximativ 442,5 milioane dolari), mai mult decat dublul sumelor recuperate in perioada similara a anului 2003 (500 miliarde lei) si o medie anuala de 2.531 miliarde lei (circa 88,5 milioane dolari). Surse din cadrul APAPS ne-au declarat ca noul sediul al institutiei va fi fostul Centru de afaceri 'Elvila', aflat in proprietatea RAAPPS/AVAB, fara a preciza sumele obtinute din privatizare pe primele patru luni din acest an.

    Sursa: Romania libera, 28 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Scadere drastica a profitului Petrom

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Profitul net al Petrom a coborit de la 2.282 miliarde lei la 1.440 miliarde lei in 2003, a anuntat ieri conducerea companiei. Conform directorului companiei, Gheorghe Constantinescu, cifra de afaceri, veniturile totale si profitul Petrom au coborit, anul trecut, la valori inferioare celor raportate de companie pentru 2002.

    Potrivit conducerii Petrom, rezultele inferioare sint urmarea, printre altele, a achitarii unor plati restante, provizioanelor si reviziilor lungi la cele doua rafinarii - Arpechim Pitesti si Petrobrazi

    Sursa: Evenimentul zilei, 28 aprilie 2004.

    mai mult

27.04.2004

  • BERD participa la majorarea de capital a Bancii Transilvania cu 1,3 milioane de euro

    Romania libera   TLV

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va participa la majorarea de capital a Bancii Transilvania, din care detine un pachet de 15%, cu suma de 1,3 milioane de euro, pentru a-si putea mentine participatia la acelasi nivel. Majorarea de capital a bancii clujene se va efectua prin emiterea de noi actiuni, iar BERD va achizitiona 14,5 milioane titluri, la un pret de 3.500 lei/actiune.

    BERD este o institutie financiara transnationala, infiintata in scopul sprijinirii dezvoltarii economiilor Europei Centrale si de Est. In aceasta calitate, BERD s-a implicat numai in acele proiecte pe care le-a considerat viabile. Institutia financiara europeana este singurul actionar care detine un pachet mai mare de 5% din Banca Transilvania.

    Sursa: Romania libera, 27 aprilie 2004.

    mai mult

  • Prin fuziunea cu PKN, cresc sansele MOL in cursa pentru privatizarea Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Integrarea in Uniunea Europeana va avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic din tarile foste comuniste. Unele dintre ele incearca, deja, sa faca aliante in domeniul energetic, tocmai pentru a-si consolida pozitia pe o piata extinsa. Polonia si Ungaria au incheiat un memorandum de colaborare intre companiile petroliere PKN Orlen si MOL. Presa poloneza citeaza analisti economici care sustin ca marile companii de stat din sectorul energetic sunt 'presate' de integrarea in Uniunea Europeana, dar intrevad si un mare potential de crestere. Astfel, PKN intentioneaza sa isi mentina pozitia de jucator semnificativ pe piata Europei Centrale, ajutat si de memorandumul semnat cu MOL (care a preluat, deja, controlul unor mari societati petroliere din Croatia si Slovacia).

    PKN intentioneaza, chiar, sa creeze un imperiu petrolier de la zona Baltica pana la Adriatica. Potrivit unui raport al Citigroup Smith Barney, preluat de Warsaw Business Journal, PKN se bazeaza pe fuziunea cu MOL. Conducerile PKN si Nafta Polska s-au intalnit pentru a discuta schimbul de actiuni, ca prim pas spre fuziunea dintre Orlen si MOL. Asa se face ca unii analisti sustin ca actuala conjunctura ar crea un avantaj pentru MOL in procesul de preluare a Petrom. In cursa pentru privatizarea Petrom au depus oferte OMV Austria, MOL Ungaria si Occidental Petroleum Statele Unite. Statul isi va mentine, timp de patru ani dupa finalizarea procesului de privatizare, dreptul de veto asupra unor decizii fundamentale care vizeaza functionarea companiei. Investitorul nu va putea instraina activele importante ale companiei (sonde, rafinarii, statii de distributie a carburantilor etc).

    MOL a propus guvernului incheierea unui parteneriat strategic, prin care ar urma sa faca schimb de actiuni cu SNP, ca alternativa la privatizarea Petrom prin vanzare de actiuni si majorare de capital. Incheierea acestui parteneriat este 'obiectivul principal' al grupului privind privatizarea Petrom. Un eventual acord ar trebui sa vizeze finantarea investitiilor SNP, o reciprocitate a proprietatii si integrarea celor doua companii. Un astfel de parteneriat ar crea 'cea mai mare grupare integrata in domeniul petrolului si gazelor naturale din Europa Centrala si Rasariteana'-SNP- MOL - Slovnaft (Slovacia) -INA (Croatia).

    Cifra de afaceri neta a SNP a scazut de la 72.721 miliarde de lei la 71.345 miliarde de lei, in timp ce veniturile totale ale companiei s-au situat la 76.022 miliarde de lei, fata de 78.510 miliarde de lei in 2002. Profitul net a coborat de la 2.282 miliarde de lei la 1.440 miliarde de lei.

    Sursa: Curierul national, 27 aprilie 2004.'

    mai mult

  • CEC trebuie privatizata cat mai repede posibil

    Adevarul   

    ___
    CEC ar trebui privatizata cat mai repede pentru ca altfel risca sa piarda cota de piata, a declarat pentru Adevarul Mihai Bogza, viceguvernatorul Bancii Nationale. El a argumentat ca CEC risca sa ramana in urma celorlalte banci deoarece actul normativ privind privatizarea acestei banci ii interzice sa efectueze investitii majore pana la aprobarea strategiei de privatizare (preconizata pentru 2005). 'Celelalte banci fac investitii masive in batalia pentru noi cote de piata. Este logic ca CEC sa nu poata face investitii majore pana la momentul privatizarii pentru ca exista riscul ca acestea sa nu fie recunoscute din punct de vedere al pretului de potentialul cumparator. Dar, in aceste conditii, este absolut necesar ca privatizarea sa se faca in cel mai scurt timp posibil', a spus Bogza, fara a avansa nici un termen in acest sens. Executivul a aprobat la inceputul acestei luni o ordonanta de urgenta prin care a decis termenii si conditiile in care ar urma sa aiba loc privatizarea CEC. Vanzarea ultimei banci detinute integral de stat (cu exceptia Eximbank, care este destinata doar agentilor economici) a fost grabita la insistentele FMI, care a cerut autoritatilor sa stabileasca un calendar al privatizarii pana in aprilie 2004.

    Sursa: Adevarul, 27 aprilie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide