Raport zilnic
20 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

A treia saptamana din luna mai s-a incheiat cu o sedinta foarte buna, ce ne-a amintit de primele doua luni ale acestui an. Investitorii au avut parte atat de cresteri generalizate in randul titlurilor cu lichiditate buna cat si de volume de tranzactionare ridicate. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 458,5 miliarde lei, un record absolut in ultimele doua luni. Piata a crescut in mod semnificativ in prima ora a sesiunii de azi, dupa care a urcat o perioada stagnanta sau chiar cu usoare corectii, pentru ca la jumatatea sedintei sa mai inregistreze un val de cresteri. In a doua parte insa vanzatorii au reaparut in piata, poate sedusi de preturile mari, poate prudenti avand in vedere experienta din luna martie, astfel incat indicii pietei si-au inversat sensul, saczand putin insa nu suficient ca sa nu inchida la variatii pozitive. Cel mai mult a crescut BET-FI, cu 2,6% [este pragul de 27.000 lei/actiune, de cateva zile titlurile SIF fiind preferatele investitorilor.

La prima categorie, una din cele mai bune performante le-a realizat Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie listata la BVB. Astazi au fost tranzactionate mai mult de 10 milioane de actiuni, in valoare de aproape 36 miliarde lei. In prima ora a sedintei cursul SNP a crescut in mod semnificativ, presiunea la cumparare manifestata in piata (caracteristica de altfel tuturor societatilor lichide in aceasta sesiune) ducandu-l deasupra pragului de 3500 lei/actiune. Pana la final, piata acestor actiuni s-a calmat, mai bine zis s-a echilibrat, cursul evoluand intr-un tunel strans, orizontal, in jurul palierului de 3550 lei. La nivelul ultimului pret, de 3540 lei/actiune, SNP inregistreaza o crestere zilnica de 3,5%.

Dintr-o asemenea sedinta nu aveau cum sa lipseasca cresterile importante de curs, avand parte chiar si de o apreciere maximala. Este vorba de Carbid Fox Tarnaveni (CRB), actiune care a cunoscut doua reprize de crestere, favorizate de ordine de cumparare ce au achizitionat direct la preturile vanzatorilor. In prima jumatate a sedintei cursul CRB a spart bariera de 1000 lei/actiune, pentru ca spre final, un alt val de cresteri sa duca pretul pana la 1090 lei/actiune (+14,7%), maximul posibil al zilei. In luna mai, CRB a avut una din cele mai bune evolutii, crescand cu aproape 39%.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), actiunea cu cea mai buna lichiditate de la a doua categorie a bursei, a inregistrat astazi o volatilitate crescuta, dupa mai multe sedinte de evolutii modeste. Odata cu valul de cresteri de la inceputul sedintei, RRC a urcat pana la un maxim de 936 lei/actiune, insa ulterior vanzatorii au preluat initiativa, pretul desenand pana la final o panta decsendenta. Ultima tranzactie a fost efectuata la 906 lei/actiune, cu doar 6 lei (0,7%) mai sus decat inchiderea de joi. Si pentru RRC a fost o sedinta mai activa vineri, valoarea totala de tranzactionare depasind 20 miliarde lei.

Actiunile SIF au fost si vineri vedetele bursei, perspectiva majorarii pragului maxim de detinere, la care se adauga activele nete unitare superioare cursului si perspectiva privatizarii BCR au atras investitorii pe piata acestor titluri. Din rulajul total al pietei, circa 63% (288,7 miliarde lei) a fost realizat de aceste actiuni, dintre care cea mai lichida, detasat fata de restul actiunilor, a fost SIF Banat Crisana (SIF1), cu care s-au derulat tranzactii in valoare de 140 miliarde lei. Cursul SIF1 a crescut spectaculos in prima jumatate a sedintei, la un maxim de 15.600 lei/actiune, dupa care, la fel ca in intreaga piata, au aparut corectiile. Astfel, SIF1 a inchis la 14.700 lei/actiune (+2,8%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Comparativ cu sedinta de ieri, lichiditatea Bursei Electronice Rasdaq este in crestere, volumul valoric al tranzactiilor comune atingand valoarea de 15,69 miliarde lei. Din totalul emitentilor tranzactionati astazi, 58 au incheiat ziua pe cresteri, 41 au scazut, in timp ce 29 de emitenti nu au suferit modificari la nivelul cotatiilor. Toti cei trei indici au avut o evolutii bune, inregistrandu-se variatii pozitive de pana la 2,5%.

Cel mai mare rulaj s-a efectuat pe suportul titlurilor Seracom S.A. (CDCH); este vorba aici de un singur transfer in valoare de 2,99 miliarde lei, in aceasta tranzactie o actiune CDCH fiind evaluata la 10.000 lei/actiune; pachetul de 299. 221 actiunile transferate reprezinta 9,66% din capitalul social al emitentului.

Producatorul de confectii Braiconf S.A. Braila (BRCR), societate listata la Categoria I, ocupa locul al doilea in topul lichiditatii acestei sedinte cu un rulaj de 1,84 miliarde lei. Palierul pe care a evoluat astazi pretul actiunilor BRCR este 59.000-61.000 lei, finalul sedintei aducand cresterea de 1,7% la nivelul cotatiilor. Asadar, ultimul pret al zilei de 61.000 lei/actiune este chiar pretul maxim cu care astazi au fost vandute actiunile BRCR.

Tot din Categoria I face parte societatea de servicii portuare Socep S.A. Coonstanta (SOCP), aceasta situandu-se pe locul al treilea in topul lichiditatii. Evolutia buna a acestui emitent in sedinta de azi s-a concretizat si prin cresterea la finalul sedintei a pretului de tranzactionare cu 6,3% pana la 2.870 lei/actiune, dupa ce in prima parte a zilei au fost efectuate tranzactii si la 2.990 lei/actiune.

O alta evolutie buna a cursului se inregistreaza si in unui alt operator portuar de la malul marii, Comvex Constanta (CMVX). Cursul a crescut cu 6,2% pe suportul unui rulaj de 1,20 miliarde lei. Evolutia pretului acestor actiuni a fost foarte fluctuanta, dimineata fiind efectuate tranzactii la minimul zilei de 180.000 lei/actiune, dupa care presiunea cumparatorilor a determinat cresterea constanta a cotatiilor pana la 207.000 lei.
inchide