Raport zilnic
4 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Astazi am asistat la prima sedinta de stabilizare din ultima perioada, o perioada de volatilitati ridicate si de rasturnari spectaculoase de situatie. In prima parte a sedintei, piata a inregistrat o evolutie buna, cele mai importante societati cunoscand cresteri de curs semnificative. Insa ulterior, in piata au reaparut vanzatorii, probabil din cei care au cumparat la preturile mici de la inceputul saptamanii trecute si, in plus, sustinerea de la cumparare s-a mai atenuat, astfel incat a fost asigurat mediul prielnic scaderilor de curs. Acestea nu au intarziat sa apara, mai ales spre finalul sedintei, ceea ce a facut ca indicii BET si BET-C sa inchida cu variatii negative. Segmentul SIF a rezistat scaderilor, au aparut si aici scaderi insa nu au fost de amploare, mai mult se poate vorbi de o stabilizare a cresterilor. In ceea ce priveste valoarea tranzactionata, aceasta s-a situat la media saptamanii precedente, apropiindu-se de 260 miliarde lei, la care se adauga 20,8 miliarde lei aferente tranzactiilor cu obligatiuni Raiffeisen Bank.

La fel ca in sedintele anterioare, Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 55,5 miliarde lei si, la fel ca in zilele trecute, evolutia cursului reflecta scenariul din piata. La inceputul sedintei titlurile TLV au avut o evolutie buna, urcand pana la 14.800 lei/actiune, dupa care a avut loc o corectie negativa, urmat de stabilizare in jurul nivelului de 14.400 lei, inchiderea de vineri. Valul de vanzari de la final a facut ca titlurile TLV sa inchida pe scadere, la minimul zilei, 14.100 lei (-2,1%).

Petrom (SNP), una din cele mai lichide actiuni astazi, a avut o evolutie asemanatoare a cursului, inchizand totusi la un nivel superior sedintei anterioare. Cursul a urcat pana la un maxim de 3790 lei/actiune dupa deschidere, dupa care a inceput sa scada, antrenat de slabirea cererii de actiuni si de o activitate mai mare la vanzare si a inchis la 3620 lei (+0,6%). Cu titlurile SNP au fost derulate si 3 tranzactii Deal astazi, in valoare totala de peste 24 miliarde lei. Doua din aceste tranzactii au avut ca obiect cate un pachet de 2,5 milioane de actiuni, la pretul de 3750 lei, pentru ca a treia sa cuprinda un numar de peste 1,48 milioane actiuni, la un pret mai mic, de 3650 lei/actiune.

Si celalalt mare emitent din sectorul petrolier, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), a avut o evolutie mai stabila in a doua parte a sedintei, in jurul lui 985 lei/actiune, pentru a inchide la 984 lei (+0,4%). Imediat dupa deschidere, titlurile RRC au inregistrat o presiune la cumparare, pana la maximul de 1020 lei/actiune, urmand corectia. Volatilitatea pretului a fost mult mai mare in prima jumatate a zilei, cu o reducere semnificativa spre final. Cu un rulaj de 28,8 miliarde lei, RRC a fost si astazi cel mai tranzactionat titlu de la a doua categorie.

Dupa cum am precizat la inceput, segmentul SIF a reusit cel mai bine sa-si pastreze cresterea de la inceputul sedintei, desi au aparut si aici vanzatorii spre final. La nivelul pretului de inchidere, cel mai mult a crescut SIF Banat-Crisana (SIF1), care au inchis la 12.000 lei/actiune (+4,4%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Lichiditate relativ scazuta astazi la Bursa Electronica Rasdaq, rulajul realizat pe actiunile comune fiind de 10,1 miliarde lei, iar in cadrul unei oferte publice s-au derulat tranzactii in valoare de 8,2 miliarde lei. Astfel valoarea totala a tranzactiilor din sedinta de astazi se ridica la 18,35 miliarde lei.

La Categoria I, societatea care s-a detasat din punctul de vedere al valorii tranzactionate este Braiconf Braila (BRCR). Rulajul efectual astazi cu actiunile acestui emitent s-a situat in jurul valorii de 1,86 miliarde lei, cursul crescand cu 3,13% pana la 82.500 lei/actiune. Sedinta s-a deschis la minimul din aceasta zi de 80.000 lei/actiune, dupa care cursul a crescut constant pana la 82.500 lei/actiune, acest pret maxim al zilei fiind chiar pretul ultimei tranzactii efectuate cu titlurile BRCR.

Dintre toate actiunile tranzactionate la Categoria I, singurul emitent care a inregistrat o scadere a cursului este Socep Constanta (SOCP). Astfel, pe parcursul sedintei cursul titlurilor SOCP a inregistrat o reducere continua, deschiderea facandu-se pe 3.710 lei/actiune, aceasta cotatie fiind maximul zilei, iar ultima tranzactie s-a realizat la minimul zilei de 3.610 lei/actiune, ceea ce corespunde unei scaderi de 2,7%.

Titlurile Romportmet Galati (ROMT), care fac parte din cea de-a II-a categorie a bursei, s-au evidentiat prin rulajul de 1,98 miliarde lei si cresterea de 7,14%. Evolutia pe parcursul zilei a fost una pe un trend ascendent, cursul din deschiderea sedintei de 35.000 lei pe actiune fiind minimul zilei, dupa care cotatiile au crescut pana in finalul sedintei, cand s-a atins maximul de 37.500 lei/actiune.

Dintre emitenti inscrisi la Categoria Baza, titlul care astazi ne-a atras atentia este Biofarm (BIOF), unde pe un volum de tranzationare in valoare de 672,66 milioane lei, cursul a variat pe palierul 3.900 – 4.000 lei/actiune. Cursul s-a deschis la maximul zilei de 4.000 lei/actiune, acesta fiind cotatia la care astazi s-au efectuat majoritatea tranzactiilor. Spre sfarsitul sedintei, pretul de tranzactionare al titlurilor BIOF a mai scazut, la 3.900 lei/actiune, insa pe o lichiditate slaba. Aceasta scadere a cursul a atras interesul cumparatorilor in finalul sedintei, doua ordine mari de cumparare ridicand din nou cursul la pragul de 4.000 lei/actiune.

In aceasta sedinta de tranzactionare s-a efectuat si o oferta publica de cumparare, al carei suport au fost actiunile Companiei De Navigatie Fluviala Romana Navrom S.A. (COVG). Din pachetul de 40,28% care se dorea a fi cumparat la pretul de 27.990, ofertantul TTS SA a adunat un numar de 172.278 actiuni, ce reprezinta 4,27% din capitalul social al companiei. Astfel, valoarea tranzactiilor a fost de 8,23 miliarde lei.
inchide