Editoriale

Informatii piata

Pietele sunt la maxime! Are rost sa ne pregatim de vreme rea?
Saptamana aceasta, scaderea perspectivei de rating al Romaniei din partea Standard&Poor’s a produs fiori de teama pe piata locala. Reactia generala a pietei a fost, cel putin pana in acest moment, una limitata. Insa evenimentul ne-a adus aminte ca piata poate avea si perioade negative, unele chiar de mare amploare (ultimul l-a reprezentat criza financiara din perioada 2008—2009).
 
Acum suntem in zona maximelor pietei bursiere, exuberanta cresterilor putand sa dea un fals sentiment de siguranta. Intr-o astfel de perioada este indicat sa ne amintim cum putem sa ne pregatim pentru perioadele de scadere ale pietei. Aceste momente se suprapun, in general, cu perioadele de recesiune economica, atunci cand economiile nu mai reusesc sa creasca si provoaca corectii de evaluare pentru companiile listate.
 
Pentru exemplificare, in SUA un sondaj al National Association for Business Economics indica faptul ca 72% dintre economisti interveviati se asteapta ca finalul lui 2021 sa consemneze intrarea economiei americane in recesiune. Intrarea in recesiune ar aduce,foarte probabil, corectii semnificative ale pietei americane si, implicit, ale tuturor burselor internationale, inclusiv a pietei romanesti. 
 
In perioadele de recesiune  economica, devine puternica frica de a nu avea lichiditatile necesare pentru acoperirea nevoilor curente, in contextul unor perspective economice pe termen scurt foarte pesimiste. Activele detinute tind sa fie cotate prost si lipsa perspectivei unei reveniri ii face pe multi dintre investitorii panicati sa vanda la preturi scazute, puternic subevaluate.

Din aceleasi considerente alocarea sumelor catre investitii scade. Din pacate in perioadele (istoric vorbind) cele mai bune pentru achizitii frica pentru viitor face ca procentul, din venitul net lunar, alocat catre economisire/investitie sa scada semnificativ. O cercetare facuta pe piata americana de catre Federal Reserve Bank of St.Louis arata ca pe parcursul unei singure luni (din decembrie 2008 pana in ianuarie 2009),  atunci cand ultima criza financiara isi consuma maximele, procentul destinat investitiilor financiare din venitul disponibil, a scazut de la 6.4% la 3.7% - aproape s-a injumatatit.
 
Care ar fi masurile ce ar trebui luate pentru a fi pregatit financiar pentru o recesiune, astfel incat sa eviti marile greseli care pot fi facute intr-o astfel de perioada? O intrebare bine de pus pe o piata care creste nu pe una care scade accelerat...
 
In primul rand trebuie construit un fond de urgenta, o rezerva de lichiditate disponibila oricand. Un minim recomandat al acestuia este reprezentat de cheltuieli curente aferente pentru 3-6 luni, insa o valoare confortabila o reprezinta 12 luni.
 
Achizitiile importante de active fixe, cum ar fi proprietati imobiliare sau masini, este bine sa fie amanate. Preturile ar putea scadea, iar economiile realizate sa fie semnificative.

Negocierea unei dobanzi fixe in locul uneia variabile pentru creditele detinute poate fi o alta masura cu impact pozitiv asupra echilibrului financiar personal. Totodata plata datoriilor din lichiditatile excedentare se poate dovedi o idee inspirata. Dobanzile platite pentru credite ar putea sa creasca iar randamentul investitiilor pe termen scurt ar putea fi negativ.

Migrarea spre instrumente financiare cu profil de risc mai scazut cum ar fi actiunile cu politica certa de dividend, actiunile companiilor de utilitati sau obligatiuni corporative, de exemplu, ar fi masuri preventive luate pe un portofoliul de instrumente financiare.

Ce am enumerat mai sus, sunt masuri pe care am putea sa le numim de igiena financiara, masuri care sa stopeze intrarea intr-o criza de lichiditati sau de incredere generatoare de actiuni investitionale negative. Mai exact pentru a evita marile greseli investitionale care sunt determinate de dezechilibru financiar care se manifesta in astfel de momente.

Doua sunt principalele capcane intinse investitorilor. Prima si cea mai mare greseala este aceea de a nu cumpara instrumente financiare in timpul unei recesiuni/crize bursiere. Atunci cand preturile sunt extrem de scazute, frica sau lipsa de lichiditati nu iti permit sa beneficiezi de discounturile incredibile pentru o piata  bursiera echilibrata.

O alta greseala des intalnita este schimbarea strategiei din cauza scaderii valorii activelor financiare. Scaderile temporare, uneori spectaculoase pe termen scurt, remodeleaza modelul de alocare a resurselor investitionale favorizand activele care par mai sigure. Din nou sunt evitate active care se vand la preturi extrem de atractive, chiar daca in acele momente foarte volatile. Din contra ar trebui sa continui sa investesti parti din venitul tau net disponibil si in acest tip de active financiare.

Nimeni nu stie cand piata a atins maximele sau minimile, nimeni nu poate fi sigur ca vinde sau cumpara in cel mai bun moment. Insa oricine poate avea un comportament investitional echilibrat, care sa il fereasca de greseli majore. Tocmai cand piata este la maxime si optimismul zburda trebuie sa ne reamintim aceste reguli. 


Autor: Alin Brendea
inchide