Editoriale

Informatii piata

Intram in sezonul dividendelor
In zece zile incep sa apara rezultatele financiare pe trimestrul 3. Vom intra intr-un nou sezon de raportari, o noua oportunitate pentru a constata cum se prezinta emitentii listati. Miza acestor raportari va fi legata de nivelul de transmisie al cresterii economice in performanta financiara a companiilor listate.

Dintr-un anumit punct de vedere acest sezon de raportari (T3) s-a dovedit cel mai important eveniment anual, in ultima perioada. Ma refer la calculele privind dividendele asteptate. Este sezonul decisiv pentru a crea ierarhii intre emitenti prin prisma randamentului la dividend. Pana la jumatatea lunii februarie 2019 nu vom mai avea un alt update financiar, moment cand vom afla rezultatele financiare preliminare pentru anul curent. Ca atare, acestea sunt cifrele pe care se vor construi strategiile investitionale care tintesc dividende inalte.

Dupa 9 luni, datele publicate sunt suficient de precise pentru a face calcule credibile privind dividendele asteptate. Piata bursiera romaneasca a fost in ultimii ani o piata a dividendelor. In clasamentele burselor, in functie de randamentul dividendelor, ne-am situat constant pe primele locuri. Din acest punct de vedere putem vorbi despre bursa romaneasca ca despre o bursa a dividendelor. De exemplu, diferenta din acest an dintre BET si BET-TR (indice care tine cont si de dividendele acordate) este de 10%. Fapt cu adevarat unic!

Practic vorbim despre principalul vector de crestere al pietei locale in ultimii ani. Daca analizam perioda de patru luni dintre 1 noiembrie si 1 martie vom constata ca piata crescut cu circa 9% anul trecut si cu un spectaculos 17% in sezonul 2016-2017 (cresteri calculate prin prisma evolutiei indicelui BET-TR). Vorbim astfel despre una dintre cele mai bune perioade din an pe bursa romaneasca.

Probabil in urma publicarii rezultatelor financiare se va desprinde, din nou, un grup de 6-8 companii care vor putea asigura pentru investitori randamente de peste 7%. Aceste companii vor cumula mare parte din capitalurile noi care vor intra pe piata spre finalul acestui an.
 
Prin comparatie cu dobanzile bancare, care, cu incapatanare, nu depasesc nivelul de 2%, actiunile cu dividend inalt vor reprezenta o optiune demna da luat in seama. Evident, variatia pretului de tranzactionare nu poate fi trecuta cu vederea insa bursa va atrage atentia celor cu capitaluri disponibile. 
 
In acest sens, publicarea rezultatelor semestriale se anunta ca principal eveniment pe piata locala pentru finalul acestui an si cu siguranta va marca decisiv trendul pietei pentru urmatoare perioada.


Autor: Alin Brendea
inchide