Hidroelectrica se listeaza la BVB

InstrumentePerioada de subscriere este 23.06.2023 – 04.07.2023

Pretul pe actiune :
maxim 112 RON
Pretul final va fi anuntat dupa incheierea ofertei si va fi stabilit de catre emitent impreuna cu intermediarul.

Cantitatea minima ce poate fi subscrisa este de:
50 actiuni

 

 

Se poate subscrie cu sumele decontate din contul de investitii.

Simbol Piata Cantitate Perioada Pret limita
H2O Principala minim 50 actiuni Open 112

Politica de dividend


Politica privind dividendele Societatea intentioneaza sa distribuie cu titlu de dividende ordinare, minimum 90% din profitul net anual individual distribuibil al Societatii incepand cu exercitiul financiar ulterior Ofertei. In plus, Societatea ar putea decide printr-o hotarare AGA sa distribuie la alegerea sa exclusiva dividende extraordinare din rezultatul reportat al Societatii, daca este utilizabil.

Completarea sectorului energetic din Romania prin

listarea companiei Hidroelectrica la bursa.

De mai multi ani, listarea Hidroelectrica este cea mai asteptata operatiune pe piata bursiera locala. In definitiv, ne raportam la cel mai mare producator de energie electrica din Romania si la cea mai profitabila companiei de stat romaneasca.

Vorbim de mult timp despre aceasta listare, intarziata mai multi ani, si probabil ca iti doresti si tu sa participi la IPO (oferta publica de vanzare actiuni), asa cum mii si mii de alti posibili investitori isi doresc. Votul din AGA Hidroelectrica, de la finalul lunii martie, prin care statul roman si-a dat acordul ca societatea sa devina una deschisa, permite ca procesul de listare sa fie finalizat in toamna anului curent, cel mai tarziu in trimestrul patru din 2022. Ce ai putea face pana atunci, daca nu esti un investitor activ la Bursa de Valori Bucuresti? Cum ai putea fi mai bine pregatit pentru a investi in oportunitatea oferita de vanzarea actiunilor Hidroelectrica?

O idee excelenta ar fi sa deschizi un cont de investitii inainte de inceperea ofertei.
Ce este pe scurt un cont de investitii?
Din punct de vedere functional, fratele mai mic al contului bancar. Este un cont in care detii tot timpul instrumente financiare si numerar. Pe care il alimentezi din contul tau bancar si din care retragi bani in contul tau bancar.


De ce sa deschizi un cont de investitii inainte de listarea Hidroelectrica

La ce te ajuta un cont de investitii deschis inainte de inceperea propriu-zisa a operatiunii de listare Hidroelectrica?
In principal ne putem gandi la doua lucruri. In primul rand procesul de subscriere in cadrul IPO este mult mai simplu, odata ce detii un astfel de cont. Alimentezi cu bani din contul bancar si plasezi un ordin de cumparare. IPO-urile tind, in ultimii ani, sa se desfasoare pe perioade tot mai scurte de timp si deseori se ofera, la inceputul IPO, pentru perioade reduse de timp sau pentru un numar limitat de actiuni, avantaje de genul unui pret mai mic sau a garantarii subscrierii in IPO. In astfel de situatii viteza de subscriere este esentiala, iar un cont de investitii se comporta pur si simplu ca un accelerator al procesului de subscriere.

Al doilea lucru, si cel mai important investitional, ar fi ca ai putea beneficia de piata bursiera inainte de listarea Hidroelectrica. Cum mai exact? Propunerea noastra este de a investi in sectorul bursier cel mai bine reprezentat la cota bursei si anume in cel energetic (al producatorilor de energie).

Sectorul energetic este cel din care va face parte si Hidroelectrica odata listata la cota BVB. Productia de energie este o zona foarte bine reprezentata pe bursa locala, fie ca ne referim la Nuclearelectrica – energie nucleara, Romgaz –gaze naturale sau OMV Petrom – petrol si gaze naturale. Sunt companii de top, cu profitabilitate semnificativa si cu o politica de dividend atractiva. Sunt evaluate atractiv, indicatorii primari de evaluare plasand aceste actiuni spre zona actiunilor ieftine. „Poza investitionala” a acestora o gasiti mai jos:

P/E P/BV randament dividend platite (5y)
Nuclearelectrica (SNN) 13.25 1.67 10.9%
OMV Petrom (SNP) 9.39 0.79 6.5%
Romgaz (SNG) 8.25 1.75 8.4%

calculat la pretul din 06.04.2022

Daca adaugam si Fondul Proprietatea (FP) – care detine circa 20% din Hidroelectrica- ponderea acestor companii in principalul indice al BVB, indicele BET, este de circa 50%. Cu alte cuvinte jumatate din valoarea de piata a companiilor de top listate la BVB provine din sectorul energetic.


De ce e in avantajul tau sa cumperi actiuni din sectorul energetic din Romania?

De ce ai cumpara actiuni din sectorul energetic listate la BVB, in afara faptul ca sunt evaluate la niveluri atractive?
In principal pentru ca perspectivele acestui sector sunt, poate, cele mai bune pentru uramtorii ani. Razboiul din Ucraina a precipitat decizii politice, la nivel european, ce prevad o desprindere rapida de dependenta de energia importata din Rusia. Acest lucru impune investitii accelerate si de amploare in marii producatori de energie europeni, ceea ce ofera companiilor din sector perspective semnificative pentru cresterea cifrelor lor de afaceri. Pe de alta parte mediul inflationist care a inceput sa insoteasca economia va tria drastic sectoarele economice care isi vor pastra profitabilitatea, iar sectorul energetic este traditional unul care reuseste sa se pastreze profitabil in astfel de perioade. Nu in ultimul, rand listarea Hidroelectrica va determina ca piata bursiera romaneasca sa devina o piata emergenta si dupa criteriile MSCI – cel mai important astfel de clasificator, ceea ce va insemna mai multi investitori institutionali prezenti pe piata locala si care cu siguranta vor gasi in sectorul bursier energetic o zona atractiva de plasament.

Iti propunem astfel, in conditiile in care esti atras de perspectiva unei investitii in cadrul IPO Hidroelectrica, sa nu astepti acel moment pentru a deschide un cont de investitii.


De ce sa deschizi un cont de investitii la Prime Transaction?


 • Suport dedicat clientilor
 • Prezenta pe piata de capital de peste 25 de ani
 • Administrarea resurselor financiare ale clientilor
 • Experienta de a lucra cu peste 10.000 de clienti
 • Platforma de analiza si de tranzactionare dedicate pietei locale

Profilul companiei Hidroelectrica

 • Sector: energetic
 • Hidroelectrica S.A. este liderul productiei de energie electrica verde din Romania. Actionarul majoritar al companiei este Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu o participatie de 80,056% si Fondul Proprietatea ( FP ) cu o participatie de 19,943%. În noiembrie 2019, Hidroelectrica se afla pe locul 3 în topul celor mai valoroase companii din România, fiind cea mai valoroasă companie cu capital de stat, evaluată la aproximativ 36 miliarde de lei.

Hidroelectrica in cifre

 • Cifra de afaceri în 2020 – 3.84 mld. Lei
 • Profit net in 2020 – 1.45 mld. Lei
 • Numar de angajati : 3453
 • Cifra de afaceri în S1 2021 – 3.20 mld. Lei 
 • Profit net in S1 2021 – 2.14 mld. Lei
 • Numar de angajati S1 2021 : 3288
 • Cifra de afaceri în S1 2022 – 4.73 mld. Lei 
 • Profit net in S1 2022 – 3.24 mld. Lei
 • Numar de angajati S1 2022 : 3374
inchide