Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.04.2004

 • Majorarea tarifelor la utilitati impiedica dezvoltarea exporturilor

  Gardianul   

  ___
  Romania a ajuns la un statut 'primordial' de piata de desfacere fata de partenerii sai, printre motivele care au generat aceasta situatie fiind cresterea preturilor productiei industriale intr-un ritm mult mai accelerat decat cel din statele din jur.

  Fruntasi la scumpiri, codasi la competitivitate

  'In termeni nominali, preturile productiei industriale au crescut in Romania intr-un ritm 'de invidiat' in comparatie cu cele cinci state care adera la UE la 1 mai a.c. si Bulgaria, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia, Eugen Dijmarescu, ministrul delegat pentru comert. El a exemplificat, spunand ca, in timp ce in toate celelalte state, preturile productiei industriale s-au majorat cu maximum 9% (exclusiv Bulgaria, care a inregistrat cresteri de 12,8% in 2003), in Romania, cresterea acestora s-a aflat 'permanent' la peste 20%, cu un varf de 50,3% in 2000. Cresterea anuala a tarifelor la energia electrica si la gazele naturale se situeaza, de asemenea, tot in termeni relativi, peste nivelurile inregistrate de concurenti, ceea ce conduce la reducerea competitivitatii de pret a produselor autohtone. Reducerea competitivitatii prin pret explica de ce unii producatori au preferat sa se aprovizioneze din import, a mai amintit Dijmarescu.

  Accesul greu si scump la finantare

  Astfel ca la deteriorarea balantei comerciale au contribuit atat scaderea continua a competitivitatii, cat si lipsa fondurilor de retehnologizare si a unei politici de curs valutar care sa incurajeze exporturile. 'Simuland comportamentul comertului exterior in conditiile unei devalorizari a cursului leului inspre valoarea de echilibru a dolarului, am fi avut in 2003, fata de 2002, o crestere cu 11% a exporturilor si o reducere cu 0,5% a importurilor, ceea ce ar fi rezultat intr-o alta configuratie a balantei comerciale si a contului curent', a explicat Dijmarescu. Nivelul de la care exportatorii incep sa piarda din competitivitate incepe de la un curs de schimb de 1,15 dolari pentru un euro. Accesul 'greu si scump' al exportatorilor romani la resursele de euro de pe piata valutara este o alta problema semnalata, la care se adauga faptul ca multinationalele care activeaza in Romania obtin mult mai repede fonduri in valuta. 'In conditiile mentinerii constante a aprecierii fata de euro, se explica de ce aceste entitati considera mult mai avantajos sa importe, ceea ce a si facut ca ele sa contribuie substantial la deficitul comercial al anului 2003', a aratat oficialul Guvernului. La randul lor, reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) au atras atentia asupra pericolelor care planeaza asupra viitorului exporturilor autohtone, mai ales in conditiile in care doar 10% din marfurile exportate prezinta un grad ridicat de prelucrare. La aceasta se adauga si lipsa unei stabilitati in structura exporturilor de la an la an si inexistenta unor marci definitorii, autentice romanesti. Directiile de actiune pentru sprijinirea comertului exterior al Romaniei vor fi elaborate de consiliul pentru export, organism care va fi constituit sub forma unui parteneriat public-privat.

  Adrian Vasilescu: 'Investitiile sunt vitale pentru Romania'

  Romania are nevoie de un impozit redus pe profitul reinvestit, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 'In Romania se investeste foarte putin. In momentul de fata, Romania merge cu doua trenuri rapide, respectiv exportul si investitia. De asemenea, exista si o mocanita numita consum. Noi facem o economie fortata, acum banii sunt reci, iar ei sunt dusi la banca sa se mai incalzeasca putin', a explicat Vasilescu, in cadrul seminarului 'Profit reinvestit pentru un viitor mai bun', organizat de Fundatia Umanista. El mai spus ca salariul mediu pe economie de 140-150 de euro este foarte mic. 'Cu cat ne apropiem de UE, trebuie sa crestem salariul mediu pe economie. Deci, trebuie marita productivitatea', a mentionat consilierul BNR. In completare, Dan Voiculescu, presedintele Fundatiei Umaniste, a adaugat ca exista patru alternative de a dirija profitul. 'Mascarea profitului sau exportul de profit, folosirea pentru consumul propriu, depunerea lui intr-o banca si reinvestirea. Ultima este singura sansa pentru relansarea economiei romanesti, din care statul castiga', a conchis Voiculescu.

  Sursa: Gardianul, 1 aprilie 2004.'

  mai mult

 • Camera Deputatilor a adoptat Legea privatizarii Distrigaz Nord

  Cronica Romana   

  ___
  Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a adoptat ieri proiectul de Lege privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Societatii Comerciale de Distributie a Gazelor Naturale Distrigaz Nord SA Targu Mures si a societatilor comerciale filiale de distributie si furnizare a energiei electrice. Potrivit deputatului PSD Lucia Cornelia Lepadatu, membrii comisiei din Camera Deputatilor au adus trei amendamente la forma adoptata de Senat. “Prin amendamentele propuse de comisia noastra, s-a introdus posibilitatea ca pe langa salariati, la privatizarea soceitatilor sa poata participa si membrii Consiliului de Administratie, precum si pensionarii cu ultimul loc de munca la aceste societati, acestia putand achizitiona pana la 10 la suta din capitalul social al Distrigaz si al filialelor Electrica”, a declarat Lucia Cornelia Lepadatu. Deputatul PSD a spus ca, prin aceste amendamente, categoriile mentionate sunt indreptatite sa participe la privatizarea societatilor vizate de proiectul de act normativ. Proiectul de Lege privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Societatii Comerciale de Distributie a Gazelor Naturale Distrigaz Nord SA Targu Mures si a societatilor comerciale filiale de distributie si furnizare a energiei electrice face obiectul Ordonantei de Guvern nr.31/2004, aprobata de Senat in sedinta din data de 24 febuarie 2004. Prezenta ordonata urmeaza sa fie supusa spre dezbatere Plenului Camerei Deputatilor.

  Sursa: Cronica romana, 1 aprilie 2004.

  mai mult

31.03.2004

 • Salariatii BCR vor plati peste 10.000 de lei pentru o actiune

  Gardianul   EBS

  ___
  Autoritatea pentru Privatizare va propune Guvernului un pret de 10.350 de lei/actiune, pentru vanzarea pachetului de 8% din capitalul Bancii Comerciale Romane destinat salariatilor, a declarat Nicolae Danila, presedintele BCR. 'Asociatia Salariatilor BCR a inaintat un pret de vanzare egal cu valoarea nominala, de 10.000 de lei/actiune. Comisia de privatizare a decis sa propuna Executivului un pret de 10.350 lei/actiune', a spus Danila. Potrivit strategiei aprobate prin hotarare de Guvern, vanzarea actiunilor catre salariati reprezinta a doua etapa din procesul de privatizare. Actul normativ stabileste ca pretul actiunii este stabilit prin negociere directa cu Asociatia Salariatilor, constituita din membri ai Consiliului de Administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca in banca. Presedintele BCR a precizat ca finalizarea vanzarii de actiuni catre salariati va fi incheiata pana la sfarsitul lunii aprilie.

  Sursa: Gardianul, 31 martie 2004.'

  mai mult

 • Petrom va recupera banii de la Rafo

  Gardianul   SNP

  ___
  SNP Petrom va recupera datoriile inregistrate de rafinariile Darmanesti si Rafo Onesti, pana la transferarea companiei in proprietate privata, a anuntat, ieri, ministrul de stat Dan Ioan Popescu. 'Pana in momentul privatizarii nu vor mai fi situatii in care sa existe semne de intrebare. In ceea ce priveste datoriile catre Petrom, nu ii vom 'improprietari' pe cei care vor prelua compania si cu datoriile aferente perioadei in care statul a fost actionar majoritar.

  Banii recuperati din datorii vor ajunge la buget', a declarat ministrul. In ceea ce priveste termenul de depunere a ofertelor finale pentru preluarea SNP Petrom, oficialul Ministerului Economiei a precizat ca data- limita va ramane 7 aprilie.

  Sursa: Gadianul, 31 martie 2004.'

  mai mult

 • Termenul depunerii ofertelor finale pentru Petrom ramane 7 aprilie

  Adevarul   SNP

  ___
  Ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a declarat ieri ca nu exista nici un motiv pentru amanarea termenului de depunere a ofertelor finale pentru preluarea Petrom. 'Pana in acest moment, nu am primit nici un fel de informare referitoare la retragerea vreunuia dintre candidatii ramasi in cursa. De asemenea, nu am primit nici o informatie legata de formarea unor consortii. In aceste conditii, sunt convins ca termenul de 7 aprilie pentru depunerea ofertelor finale va fi respectat', a precizat ministrul Economiei. In ceea ce priveste creantele de cateva mii de miliarde lei pe care Petrom le detine asupra rafinariilor Darmanesti si Rafo Onesti, Dan Ioan Popescu a declarat ca acestea vor fi clarificate pe parcurs. 'In nici un caz, aceste minusuri nu vor ramane la Petrom dupa ce va fi preluata de catre noul proprietar', a precizat ministrul Economiei. In cursa pentru Petrom au ramas opt companii: OMV (Austria), MOL (Ungaria), ENI (Italia), PKN-Orlen (Polonia), Gazprom (Rusia), Occidental Gas&Oil Holding Corporation (SUA), Glencore (Elvetia) si Hellenic Petroleum (Grecia).

  In ceea ce priveste privatizarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, ministrul Economiei a declarat ca negocierile continua cu cei cinci ofertanti. 'Mai trebuie clarificate aspectele legale privind proprietatea unor conducte de distributie. Este vorba de aproximativ 30% din totalul retelei care se afla in proprietatea unor terti', a precizat Dan Ioan Popescu. 'Pentru preluarea de catre ENEL a sucursalelor Electrica Banat si Dobrogea, acum purtam negocierile finale si speram ca ele vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii aprilie', a mai spus ministrul Economiei.

  Spre deosebire de Petrom, unde nu s-au stabilit nici un fel de conditionalitati privind numarul de personal care va fi disponibilizat, in discutiile cu ENEL nu s-a pus aceasta problema. 'In cazul Electrica, am avut timp, dupa impartirea in opt societati, sa facem si o reorganizare a societatilor. Au fost disponibilizate cateva mii de persoane, cititori de contoare, care incarcau facturile la electricitate', a spus Dan Ioan Popescu. Ministrul a precizat ca, in acest moment, personalul este dimensionat conform reglementarilor europene privind siguranta exploatarii si ca nu ar fi motive sa se faca alte disponibilizari.

  Sursa: Adevarul, 31 martie 2004.'

  mai mult

30.03.2004

 • Schimb de replici intre Petromidia si PNA

  Curierul National   RRC

  ___
  Parchetul National Anticoruptie (PNA) considera nefondate afirmatiile lui Theodor Stolojan, potrivit carora ancheta in cazul privatizarii Petromidia a fost facuta “din motive politice“, se arata intr-un comunicat al institutiei, primit, ieri, la redactie. PNA mai precizeaza ca “anchetele demarate in ultima perioada de procurorii Parchetului National Anticoruptie s-au fondat exclusiv pe date certe care sa justifice asemenea actiuni, indiferent de pozitia persoanelor verificate sau de apartenenta politica a acestora. Apreciem ca afirmatiile reprezentantilor PNL sunt cu atat mai regretabile cu cat, urmare a apelului facut vineri, 26 martie 2004, de a nu se politiza activitatea PNA, acestia s-au declarat in totalitate de acord cu acest fapt si au dat dreptate procurorilor anticoruptie”. Acest comunicat a determinat si grupul Rompetrol sa ia pozitie. Compania a facut unele precizari, printr-un alt comunicat transmis presei. Astfel, Rompetrol arata: “Ne mira faptul ca ne aflam, din nou, in fata unei comunicari publice in conditiile in care o astfel de actiune ar fi trebuit sa inceapa prin notificarea celor in cauza. Grupul Rompetrol afirma inca o data ca nu comunicatele de presa sunt importante, ele reprezentand, mai degraba o confruntare mediatica decat o preocupare serioasa. PNA nu poate verifica o companie, ci persoane, existand alte organe abilitate sa o faca. Am avut 21 de controale si o verificare de fond in ultimele 18 luni. Majoritatea s-au referit la aceleasi probleme ca si cele din comunicatul PNA.

  Controalele au dovedit, in cele din urma, respectarea legislatiei in domeniu de catre S.C. Rompetrol Rafinarea S.A. Pana in acest moment, Grupul Rompetrol nu a primit nici o instiintare oficiala din partea PNA si nici vreo alta informatie cu caracter oficial cu privire la persoanele vizate de verificarea in cauza. Acesta este motivul pentru care suntem indreptatiti sa cautam descifrarea conotatiilor politice”, mai precizeaza grupul Rompetrol.

  Sursa: Curierul national, 30 martie 2004.

  mai mult

 • 32 de noi sonde Petrom, in functiune

  Cronica Romana   SNP

  ___
  Potrivit Ministerului Economiei si Comertului, in primele trei luni ale anului, SNP Petrom SA a pus in functiune 32 sonde noi, cu un aport de productie de titei de circa 90 tone/zi, unul din programele de dezvoltare prioritare ale societatii fiind “cresterea capacitatilor de productie. In prezent, au demarat lucrarile de foraj la un numar de 16 sonde noi pentru care s-au alocat, in vederea finalizarii lor, aproximativ 240 miliarde lei. Un alt program de dezvoltare initiat de SNP Petrom este “programul de modernizare a instalatiilor tehnologice de productie”. In acest sens, in vederea realizarii standardelor de calitate cerute la livrarea gazelor la Transgaz, s-au pus in functiune trei instalatii de uscare gaze in zonele Boldesti, Baraitaru si Stancesti din judetele Prahova si Buzau, valoarea totala a lucrarilor ridicandu-se la 25 miliarde lei. Datorita economiilor ce vor fi realizate la capitolul costuri de productie, investitia va fi recuperata in maxim patru ani. Lucrarile demarate de SNP Petrom se incadreaza in politica de reindustrializare, promovata si sustinuta in mod permanent de Ministerul Economiei si Comertului, un capitol important fiind cresterea investitiilor in toate domeniile de activitate.

  Sursa: Cronica romana, 30 martie 2004.

  mai mult

 • Aderarea la UE depinde de vanzarea Petrom

  Cotidianul   SNP

  ___
  Analistii straini au salutat decizia statului roman de a vinde un pachetde actiuni reprezentand 25% din capitalul BCR, considerand ca aceasta reflecta angajamentul Bucurestiului fata de reformele uneori dureroase, intr-un an electoral, relateaza Reuters. 'Romania a fost criticata de FMI si de UE pentru privatizarile lente. Anuntul este un semn ca Romania merge inainte cu privatizarile', a afirmat Peter Botoucharov, analist la Commerzbank in Londra.

  Pe de alta parte, spune Reuters, oficialii FMI si UE au afirmat ca privatizarea companiilor detinute de stat, mai ales a celor din sectorul energetic, este de importanta maxima pentru reformele structurale din Romania. Vanzarea companiei petroliere Petrom, amanata in repetate randuri, dar planificata in prezent pentru finalizare pana la sfarsitul lunii iunie, este considerata un test al guvernarii actuale inaintea alegerilor din noiembrie.

  Analistii au subliniat ca doar privatizarea BCR nu poate duce Romania pe calea aderarii la UE. 'Este un lucru bun. Dar, in acelasi timp, nu este un substitut pentru atacarea reformelor cu adevarat dureroase din sectorul energetic. Vanzarea BCR nu absolva Guvernul de celelalte sarcini dificile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a convinge UE ca 2007 este o data realista', a spus Andrew Roberts, analist la Salomon Schroder Smith Barney.

  Sursa: Cotidianul, 30 martie 2004.'

  mai mult

29.03.2004

 • Mesaj pentru investitorii straini: de vanzare CEC si 25% din BCR

  ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

  ___
  Va fi anul acesta sistemul bancar romanesc in atentia investitorilor straini mai mult decat in anii trecuti? Cam asa s-ar putea spune tinand cont ca autoritatilor de la Bucuresti au anuntat ca deja se gandesc sa mai vanda un pachet de cel putin 25% din actiunile BCR, iar privatizarea CEC - institutie aflata sub controlul total al statului va demara peste cateva luni.

  Mai repede decat se astepta oricine, si asta in contextul in care prima etapa in procesul de privatizare al BCR nici nu s-a finalizat, autoritatile romane au anuntat ca se pregatesc sa lanseze o oferta publica pentru vanzarea unui nou pachet de 25% din capitalul celei mai mari banci romanesti in urma interesului manifestat de mai multe banci internationale.

  'Aceasta decizie (n.r.- de a lansa o ofera publica) a fost luata impreuna cu premierul, pornind de la interesul care s-a manifestat atat la dansul, cat si la mine', a afirmat Mihai Tanasescu, Ministerul Finantelor citat de Mediafax.

  Iesirea lui Tanasescu pe marginea acestui subiect vine dupa ce cu o zi in urma, premierul Adrian Nastase, aflat la Bruxelles, a mentionat intr-un interviu acordat Bloomberg ca 'este foarte important din punctul meu de vedere sa transmitem un mesaj foarte clar ca avem nevoie de un investitor strategic de asemenea pentru BCR, in afara de BERD...In acest moment, credibilitatea Guvernului a crescut foarte mult, am fost abordati de numeroase banci importante care ar dori sa se implice in acest proces'. Nastase nu a dorit insa sa mentioneze numele posibililor investitori la BCR. La inceputul anului pe piata bancara de la Bucuresti au aparut informatii potrivit carora de BCR ar fi interesat grupul german HVB si cel olandez ING, dar pana in acest moment oficialii acestora nu au facut anuturi oficiale in acest sens.

  Aducerea numelui BCR in prim plan vine intr-un moment in care APAPS discuta inca ultimele detalii cu BERD si IFC pe marginea contractului de vanzare a primelor 25% plus 2 din actiunile celei mai mari banci romanesti, si intr-un moment in care se incearca gasirea unor solutii pentru demararea celei de-a doua etape: vanzarea a 8% din actiuni catre salariati. Ministrul Finantelor a mentionat ca autoritatile romane au discutat deja cu reprezentantii BERD sI IFC pe marginea acceptarii unui nou investitor la BCR, iar cele doua institutii nu au formulat obiectii.

  Dupa esurari repetate, prima etapa a procesului de privatizare a BCR a inceput in toamna anului trecut, cand a fost incheiat contractul de vanzare catre BERD si IFC a 25% din capital plus doua actiuni, pentru suma de 222 mil.$. Banii nu au fost platiti inca, tranzactia urmand sa fie incheiata in perioada urmatoare. Prin acest transfer, capitalul privat in structura actionariatului devine majoritar, intrucat aproximativ 30% din actiuni sunt detinute de cele cinci societati de investitii financiare.

  BCR a anuntat, pentru anul trecut, un profit net de aproximativ 160 de milioane de dolari, apropiat de rezultatul raportat pentru 2002. Pentru anul acesta conducerea bancii miseaza pe un profit brut in jur de 170 mil. euro.

  CEC va fi scoasa si ea la privatizare

  Anul acesta ar putea aduce, pe langa pasi inainte in procesul de privatizare al BCR, si noutati la CEC. Si asta pentru ca pentru prima data, cel putin in mod oficial, premierul Adrian Nastase a afirmat ca privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni va demara foarte curand.

  'Odata ce am decis sa continuam procesul de privatizare in sectorul bancar, si am observat in majoritatea cazurilor ca problema gestionarii, in general, este legata de tipul de proprietate, suntem hotarati sa acceleram procesul de privatizare , inclusiv privatizarea CEC care va incepe in decursul viitoarelor luni, si speram sa avem un consultant foarte curand pentru a ne furniza datele pentru strategia de privatizare. Dupa parerea mea, privatizarea CEC trebuie sa se finalizeze pana la sfarsitul anului viitor', a mentionat premierul.

  In conextul inaintarii destul de greoaie a procesului de privatizare in Romania reprezentantii Fondului Monetar International au cerut deja autoritatilor romane sa demareze inca din acest an a procesului de privatizare al CEC. CEC trece in acest moment printr-un amplu proces de restructurare, proces demarat in 2002 si estimat a se incheia in 2005.

  Anul trecut CEC a raportat un profit net de peste 483 de mld. lei, mai mult decat dublu fata de anul anterior (232 mld. lei). In 2003 activele au ajuns la circa 40.000 mld. lei - in crestere nominala cu 10,83% fata de 2002, ceea ce o plaseaza pe locul trei in clasamentul bancilor romanesti, dupa BCR si BRD.

  Sursa: Ziarul financiar, 29 martie 2004.'

  mai mult

 • Wintershall s-a asociat cu Romgaz

  Curierul National   

  ___
  La Sighisoara a inceput, la finele saptamanii trecute, exploatarea celui mai important zacamant de gaze naturale din centrul Romaniei, descoperit de firma germana Wintershall AG. Sonda 3 Sighisoara, pusa in functiune sambata, va avea o productie zilnica de peste 300.000 de metri cubi de gaze naturale si va intra in sistemul national de transport gaze al TRANSGAZ SA.

  Investitia de aproape 13 milioane de dolari americani a fost realizata de Wintershall AG si de partenerul roman, ROMGAZ SA, si a inceput dupa realizarea unor studii efectuate in zona, in urma cu trei ani. Directorul general al sucursalei Wintershall Medias, Volker Mockes, a declarat, sambata, ca societatea germana, care este parte a concernului BASF AG din Ludwigshafen-Germania, este prima companie straina care a descoperit in Romania un zacamant de hidrocarburi economic exploatabil.

  'In august 2003, societatile ROMGAZ si Wintershall au semnat un contract de operare in comun in vederea exploatarii zacamantului de gaze', a spus Mockes. Acesta a precizat ca exista si alte proiecte care vor fi atacate in viitorul apropiat, printre care si construirea unui depozit de inmagazinare de gaze, impreuna cu ROMGAZ. 'Avem creata o societate comuna, Wirom Gas SA, care vinde gazele rusesti. Acum am aparut cu gazele romanesti, indigene, ceea ce este un lucru pozitiv pentru Romania, care prin productie proprie poate sa compenseze importurile din alte tari', a mai spus Volker Mockes.

  Ambii parteneri, ROMGAZ si Wintershall, au cote de participare de cate 50 la suta, insa statul roman detine intregul pachet de actiuni. Reprezentantul Wintershall a mai afirmat ca, avand in vedere ca Sonda 3 Sighisoara este primul proiect de acest gen din Romania si beneficiaza de cea mai performanta tehnologie, exista deja o serie de companii straine interesate sa investeasca in aceasta zona.

  Ioan Dorin Danesan, primarul Sighisoarei, a spus ca este fericit ca, pe langa bogatiile culturale, municipiul poate oferi si bogatii naturale. Acesta si-a exprimat convingerea ca zacamantul de gaze naturale de la Sighisoara va atrage si alti investitori straini.

  La inaugurarea Sondei 3 Sighisoara trebuia sa ia parte ambasadorul Germaniei la Bucuresti, precum si Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Cei doi nu au putut ajunge la Sighisoara din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din zona de munte, care nu au permis deplasarea cu elicopterul.

  Sursa: Curierul national, 29 martie 200.'

  mai mult

Pagina

inchide