Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.01.2004

 • Societatile financiare, din industria petrolului si a medicamentelor - magnetul bursei in 2004

  Adevarul   

  ___
  Societatile din domeniul financiar, petrolier si al industriei medicamentelor sunt considerate de brokeri ca fiind si in anul 2004 printre cele mai rentabile plasamente pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

  'Toti emitentii bursieri care si-au obisnuit investitorii cu o anumita politica de dividend sunt din ce in ce mai cautati pe bursa', explica Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, adaugand ca, dupa cum s-a incheiat 2003, societatile bancare si cele de investitii financiare au fost preferatele investitorilor, ele ramanand motorul pietei bursiere si in 2004.

  'Intre plasamentele recomandate pentru anul 2004 se numara in special cele in actiuni ale societatilor lichide si care au adus castiguri in ultimii ani: Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale, SNP Petrom, SIF-urile, Impact, Petrolexportimport, Aerostar, Mailis, Santierul Naval Orsova, Turbomecanica', este de parere Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital.

  Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, considera ca in prezent este oportuna investitia in SIF-uri, avand in vedere ca acestea au acordat dividende importante in ultimii ani. 'Investitorii la Banca Transilvania se asteapta la continuarea politicii de dividend prin distribuirea de actiuni gratuite, ceea ce face atractive titlurile acestei banci', spune Murgoci.

  La randul sau, Adrian Manaila, director Eldainvest, este de parere, insa, ca, prin restrangerea activitatii de creditare datorita noilor masuri adoptate de BNR, bancile listate pe piata de capital ar putea sa nu mai inregistreze cresteri spectaculoase la bursa in cursul acestui an. Potrivit acestuia, societatile din industria farmeceutica - Sicomed si Antibiotice - ar putea sa cunoasca o crestere a pretului actiunilor si ca urmare a scaderii TVA-ului la medicamente, ceea ce ar putea conduce la o impulsionare a activitatii lor.

  Pentru acest an, brokerii se asteapta ca dezvoltarea bursiera sa continue. 'Principalele motive care ne determina sa ne asteptam la continuarea cresterii sunt maximele istorice inregistrate de indicii bursieri in partea a doua a anului 2003', a declarat Rotaru. Si scaderea preconizata a inflatiei in anul 2004 ii determina pe brokeri sa fie optimisti in aprecierea de crestere a pietei bursiere in acest an.

  Sursa: Adevarul, 6 ianuarie 2004.'

  mai mult

19.12.2003

 • Discutii de taina intre Petrom si Grupul OMV

  Gardianul   SNP

  ___
  O delegatie formata din reprezentanti ai Grupului OMV Austria, care a depus o oferta preliminara si neangajanta pentru privatizarea SNP Petrom, a discutat cu reprezentantii Comisiei de negociere aspecte legate de acest proces. 'Reprezentantii OMV au avut discutii cu Comisia de negociere, pentru a clarifica probleme legate de contractul de privatizare, obligatiile pe care investitorul trebuie sa si le asume, obligatiile de investitii, planul de afaceri si operarea societatii dupa privatizare', informeaza Ministerul Economiei.

  Conducerea Petrom a prezentat potentialului investitor strategic structura companiei, dotarile acesteia, piata si segmentul de piata acoperit, precum si proiectia unui plan de afaceri privind activitatea viitoare a companiei.

  Sursa: Gardianul, 19 decembrie 2003.'

  mai mult

 • SIF-urile - oprite ieri de la tranzactionare

  Adevarul   SIF1  SIF2  SIF3  SIF4  SIF5

  ___
  Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost oprite ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). BVB a luat aceasta hotarare dupa ce, cu o zi inainte, acestea inregistrasera o crestere spectaculoasa ca urmare a publicarii 'din greseala' pe website-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unei variante mai vechi a proiectului legii consolidate a pietei de capital. Varianta proiectului publicat de CNVM - despre care brokerii au aflat dupa sedinta de tranzactionare ca nu este cea buna - specifica una dintre cele mai asteptate prevederi referitoare la SIF-uri: ridicarea pragului maxim de detinere de actiuni la un SIF de la 0,1 la 1 la suta. In comunicatul trimis ieri, CNVM o scalda, neasumandu-si direct nici o responsabilitate pentru acest incident, dand vina pe niste angajati. Comunicatul precizeaza si ca proiectul de lege publicat pe website permite cresterea participatiei la SIF daca exista o decizie a AGA a fiecarui SIF. Ramane de vazut ce se va intampla azi in ultima sedinta de tranzactionare de la BVB din acest an. 'Conform unor calcule matematice, SIF-urile nu ar trebui, maine (astazi - n.n.), sa scada cu mai mult de 4-5% procentul cu care au crescut ieri (alaltaieri - n.n.). Daca va fi asa, CNVM iese basma curata', ne-a declarat unul dintre jucatorii de pe piata.

  Sursa: Adevarul, 19 decembrie 2003.'

  mai mult

 • Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei

  Adevarul   

  ___
  Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, ieri, ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la 'BB minus' la 'BB', precum si calificativul pentru creditele pe termen lung in moneda nationala, de la 'BB' la 'BB plus', se arata intr-un comunicat al agentiei. Ratingul pentru creditele pe termen scurt in valuta a fost confirmat la 'B'. Imbunatatirea ratingurilor reflecta politicile macroeconomice solide care au sprijinit cresterea economica sustinuta, dezinflatia treptata si reducerea datoriei publice raportata la PIB, conform Fitch.

  Sursa: Adevarul, 19 decembrie 2003.'

  mai mult

18.12.2003

 • Radu Sarbu, fost presedinte al FPS: Privatizarile din ultimii trei ani au fost pagubitoare

  Azi   ALR

  ___
  In replica la bilantul presedintelui APAPS, Ovidiu Musetescu, privind privatizarile intre 2001-2003, fostul taranist Radu Sarbu a prezentat, ieri, o analiza, sustinand ca s-a privatizat putin, la preturi mici si cu inlesniri financiare nejustificat de mari. Afirmatia ministrului Privatizarii, Ovidiu Musetescu, potrivit careia se intorc ingrijorator de multe societati la APAPS, in urma unor privatizari anterioare, a fost motivata de Radu Sarbu prin grija fostului FPS de a apara interesele statului in cazul nerespectarii clauzelor post-privatizare. In opinia sa, aceste societati reprezinta doar 1%. De asemenea, el sustine ca APAPS se lauda cu capitalul social privatizat deoarece portofoliul a fost mereu actualizat din cauza inflatiei, spre deosebire de cele privatizate cu ani in urma. Sarbu a mai oferit urmatoarea statistica: FPS a privatizat, intre 1997-2000, 5489 societati; pretul obtinut a fost aproape dublul valorii nominale a actiunilor; investitiile in aceste intreprinderi s-au cifrat la 6,2 miliarde lei, respectiv 3,2 miliarde dolari; intre 2001-2003 s-au privatizat 520 societati, la un pret mediu de aproape 30% din valoarea nominala a actiunii; dintre acestea, doar la 200 s-au vandut pachete majoritare, iar investitiile au fost mici. In plus, s-au acordat facilitati „nebanuite' – anularea penalitatilor, transformarea in actiuni a datoriilor, credite fiscale gratuite si pe termen lung, preluarea de catre buget a salariilor compensatorii etc. Doar la SIDEX s-au achitat de la buget 200 milioane dolari plati compensatorii, 1 miliard euro ajutoare de stat, plus creditul fiscal gratuit pentru LNM Ispat de peste 1,2 miliarde dolari, a exemplificat Sarbu. El a mai spus ca privatizarea „Sidex' a fost inceputa de FPS in conditii mult mai avantajoase, dar s-a acceptat un pret (70,2 milioane dolari) de 3 ori mai mic decat cel stabilit de consultantii americani (211 milioane dolari). „S-ar putea spune ca, pentru SIDEX, Guvernul a primit 70 de milioane de dolari si a dat peste 2 miliarde dolari', a conchis fostul sef al FPS. El a trecut in revista si alte privatizari, RAFO, Letea-Bacau, Intercontinental, Hercules, apreciate ca fiind „pagubitoare si in folosul clientelei politice'. In cazurile RomTelecom si ALRO-Slatina, potrivit lui Sarbu, Guvernul a renuntat la control in schimbul unor sume simbolice.

  Sursa: Azi, 18 decembrie 2003.'

  mai mult

 • Actiunile SIF-urilor au crescut spectaculos din cauza unei greseli a CNVM

  Adevarul   SIF1  SIF2  SIF3  SIF4  SIF5

  ___
  Actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti au marcat ieri o crestere spectaculoasa, dupa publicarea pe site-ul Comisiei Nationale a Valori a proiectului legii consolidate a pietei de capital. Cresterea indicelului BET-FI (care caracterizeaza evolutia SIF-urilor) a urcat ieri cu circa 4 la suta, o crestere pe care analistii o apreciaza ca fiind 'destul de rara'. Saltul spectaculos al actiunilor SIF, pe fondul cresterii volumului tranzactiilor cu acestea la 47 de miliarde de lei, a fost insa rezultatul unei grave erori. Interesandu-ne la CNVM, am aflat cu stupoare ca 'varianta publicata pe site-ul CNVM este doar una intermediara, si nu ultima varianta agreata' de aceasta institutie si ca publicarea ei pe site s-a facut 'dintr-o greseala a unor functionari' ai Comisiei.

  Varianta proiectului publicat de CNVM - despre care brokerii au aflat dupa incheierea sedintei de tranzactionare ca nu este cea buna - specifica una din cele mai asteptate prevederi referitoare la SIF-uri: ridicarea pragului maxim de detinere de actiuni la un SIF de la 0,1 la 1 la suta din capitalul social. Adoptarea unei astfel de prevederi ar duce la intrarea pe piata a unor investitori institutionali, fapt ce explica euforia creata ieri in jurul actiunilor SIF-urilor. 'In lipsa acestei prevederi, cu siguranta nu s-ar fi inregistrat aceasta crestere spectaculoasa a actiunilor', ne-a declarat un broker. In aceste conditii, intrebarea este daca eroarea CNVM a fost una intamplatoare sau una premeditata, dat fiind ca publicarea proiectului legii amintite pe site a fost mediatizata de CNVM.

  Sursa: Adevarul, 18 decembrie 2003.'

  mai mult

 • Petrom si Rompetrol majoreaza preturile la carburanti

  Adevarul   RRC  SNP

  ___
  Cele mai mari companii petroliere, SNP Petrom si Rompetrol, vor majora preturile la carburanti, incepand cu 1 ianuarie 2004, ca urmare a influentei deprecierii monedei nationale in raport cu euro, moneda de care este legat calculul privind valoarea accizelor.

  SNP Petrom nu a adoptat inca o decizie referitoare la noile preturi, variantele analizate mergand pana la o crestere cu 1.000 de lei/litru, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului. Conducerea Rompetrol va stabili, pana la sfarsitul lunii, nivelul majorarii, propunerile luate in discutie vizand un pret mai mare cu aproximativ 1.000 de lei/litru.

  Sursa: Adevarul, 18 decembrie 2003.

  mai mult

17.12.2003

 • Emisiune de obligatiuni de un miliard de euro, anul viitor

  Gardianul   

  ___
  Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, s-a aratat ieri optimist in ceea ce priveste atingerea nivelului de deficit bugetar stabilit pentru acest an, de 2,7% din PIB, mai ales ca ministerele au efectuat deja cheltuielile programate. Si in ceea ce priveste incasarile, lucrurile par sa mearga la fel de bine, Finantele fiind pregatite sa colecteze veniturile intr-un cont tranzitoriu deschis la Banca Nationala, astfel incat acestea sa fie inregistrate ca venituri pentru 2004. 'Daca incasarile merg asa de bine ca acum, vom efectua si aceasta operatiune. Oricum, scadentele pentru veniturile ridicate vor fi dupa data de 25 decembrie', a explicat Tanasescu.

  El a mai anuntat ca masurile de politica bugetara care vor fi adoptate anul viitor vor duce la diminuarea deficitului de cont curent cu 0,5%-0,6% din PIB , fata de nivelul estimat de 6,5% din PIB la finele acestui an. Tanasescu a mai afirmat ca Finantele se vor imprumuta de sume mai mari de pe piata interna atunci cand aceasta va oferi conditii mai bune si a precizat ca o parte a deficitului bugetar pentru 2004 va fi finantata printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro pe pietele internationale. Editurile ar putea fi ajutate sa faca fata, in primele luni ale lui 2004, Codului Fiscal, care prevede aplicarea cotei TVA de 9% la vanzarile de carte. Astfel, dupa cum s-a concluzionat la intalnirea dintre ministrul finantelor si editori, vanzarile de carte se vor desfasura in continuare in regim de consignatie, dar numai pe baza unui contract identic cu cel din Legea consignatiei. Editorul va fi obligat sa emita facturi pana cel tarziu in ultima zi a lunii pentru marfa vanduta in luna respectiva, iar editurile si-ar putea deduce TVA pentru bunurile achizitionate in ultimele trei luni ale acestui an.

  Sursa: Gardianul, 17 decembrie 2003.'

  mai mult

 • Obligatiuni municipale admise la Bursa

  Cronica Romana   

  ___
  Comitetul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat admiterea la Cota Bursei a obligatiunilor municipale emise de patru municipalitati: Campulung Muscel, Alba - Iulia, Deva si Arad. “Cele patru emisiuni de obligatiuni se adauga la cele 10 deja existente si vor contribui la dezvoltarea pietei pentru acest tip de instrument financiar la BVB”, a declarat Stere Farmache, director general al BVB. “Atingerea insa a masei critice a pietei obligatiunilor municipale depinde in mare masura de valoarea emisiunilor, dar si de un numar in crestere de detinatori ai acestor obligatiuni”. La diversificarea acestui segment de piata contribuie si faptul ca se intalneste pentru prima data o maturitate mare de cinci ani, asa cum este cazul obligatiunilor emise de municipiul Deva. Si tot pentru prima data intalnim o dobanda fixa de 14% pe an, in cazul obligatiunilor emise de Municipiul Arad, care au o maturitate de trei ani. Valoarea emisiunilor depaseste 150 de miliarde de lei dupa cum urmeaza: Deva 58 de miliarde, Arad 65 de miliarde, Campulung Muscel 10 miliarde si Alba Iulia 24 de miliarde de lei. Totodata, BVB a decis reducerea texelor de custodie directa pentru anul 2004 astfel: cotizatia anuala aferenta calitatii de agent de custode cu activitate in BVB se reduce de la 35.000 dolari la 25.000 euro, iar nivelul comisionului de custodie ramane de 0,015% pe an din valoarea portofoliului administrat de fiecare agent custode. In acest moment exista sase banci comerciale care au calitatea de agent custode: ABN Amro Bank, Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, HVB Bank, Citibank si ING Bank.

  Sursa: Cronica romana, 17 decembrie 2003.

  mai mult

 • AVAB redevine actionar la Sanevit

  Adevarul   

  ___
  Preluata de Ministerul Sanatatii de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, societatea comerciala Sanevit nu-si poate relua activitatea deoarece nu are fondurile necesare. In aceasta situatie, AVAB va recurge la o 'inginerie financiara', imprumutand societatea cu 10 miliarde lei. 'Cu aceasta suma, AVAB va redeveni actionar la Sanevit si va avea un reprezentant in consiliul de administratie, urmand ca, la privatizarea societatii, sa-si recupereze cele 10 miliarde lei' - a declarat ieri, presedintele interimar al AVAB, Mircea Ursache. Reinfiintata ca societate comerciala cu capital integral de stat, in subordinea Ministerului Sanatatii, Sanevit Arad are comenzi pentru productia de seringi si ace medicale din zona Comunitatii Statelor Independente, dar pentru a porni productia are nevoie de acest capital de lucru pe care AVAB il poate asigura, conform legii' - a mai spus Mircea Ursache.

  Sursa: Adevarul, 17 decembrie 2003.'

  mai mult

Pagina

inchide