Stiri

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar are la origine o stire. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.05.2006

 • Producatorii autohtoni vor exporta, din nou, carne de pasare in UE

  Gandul   

  ___
  Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, reluarea importurilor de carne si preparate din carne de pasare din Romania, urmand ca decizia sa intre in vigoare in circa doua saptamani, dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. â??Oficialii UE ne-au instiintat joia trecuta ca a fost aprobata reluarea importurilor de carne si preparate din carne de pasare din Romaniaâ??, a declarat, luni, agentiei Mediafax, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ion Agafitei. UE a suspendat, in octombrie 2005, importurile de produse avicole (carne de pasare si preparate din carne de pasare care nu sunt tratate termic) din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul gripei aviare. Dupa circa o luna si jumatate, UE a aprobat reluarea importurilor dintr-un numar de 16 judete, din regiuni in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat. Romania a exportat, anul trecut, in UE, pana la semnalarea primelor focare de gripa aviara, circa 2.500 de tone de carne de pasare, conform datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

  Sursa : Gandul, 9 mai 2006.

  mai mult

 • Arpechim reduce nivelul de sulf din carburanti

  Curierul National   SNP

  ___
  Petrom a inaugurat la rafinaria Arpechim Pitesti o instalatie care va permite obtinerea de carburanti cu un continut redus de sulf, cu costuri mai mici si in concordanta cu standardele europene, retehnologizare care va reduce semnificativ nivelul noxelor.

  Pretul instalatiei se ridica la 42 milioane euro. Aceasta investitie face parte din programul de modernizare elaborat de Petrom la rafinariile Arpechim si Petrobrazi, in valoare de un miliard de euro, in perioada 2006-2010, in vederea alinierii tuturor produselor la standardele europene.

  Instalatia va contribui la cresterea productiei, datorita faptului ca randamentul in obtinerea benzinei va fi semnificativ imbunatatit.

  Compania Petrom a lansat, la 1 aprilie, in reteaua de benzinarii, o noua gama de carburanti cu un continut mult mai redus de sulf, care i-au inlocuit pe cei vechi.

  Sursa: Curierul National, 9 mai 2006.

  mai mult

08.05.2006

 • Alstom Transport: Vom analiza o eventuala participare la privatizarea Electroputere

  ZF RO - FONDURI MUTUALE   

  ___
  Compania Alstom Transport, parte a grupului industrial francez Alstom, va analiza conditiile pe care autoritatile de la Bucuresti le vor stabili pentru privatizarea Electroputere Craiova, a carei vanzare a esuat in repetate randuri, a declarat la finele saptamanii trecute Charles Carlier, Senior Vice President al Alstom Transport, responsabil de operatiunile din Europa de Sud, regiune care include si Romania.
  Reprezentantii Alstom afirma ca intentioneaza sa-si extinda operatiunile pe piata materialului rulant in Romania, lucrand chiar la un plan de afaceri in acest sens.

  'Suntem deschisi oricarei oportunitati. Avem un contract cu Metrorex, avem contracte cu CFR. Vrem sa participam la proiectele din sectorul cailor ferate si al metroului. Ne intereseaza, de asemenea, proiectele care vizeaza modernizarea tramvaielor. Avem in portofoliu un producator de tramvaie', spune Charles Carlier.

  Alstom activeaza pe piata din Romania cu operatiuni directe din anii ''90, fiind furnizori de echipamente si servicii pentru companiile de pe piata de energie si din industria feroviara. 'Romania este o piata cu viitor. Noi ne concentram si vrem sa crestem operatiunile in zona Turcia - Grecia - Bulgaria - Romania. In Romania, vom fi atenti la orice oportunitate apare pe piata, dar depinde mult de autoritati ce proiecte au', a comentat Philippe Mellier, presedintele Alstom Transport.

  Alstom Transport concureaza pentru comenzi pe piata romaneasca cu alti giganti ai industriei la nivel international - Siemens (Germania), Bombardier (Canada) sau cu americanii de la Electro Motive Diesel (EMD).

  Afacerile Alstom Transport in Romania se situeaza acum la nivelul de 20 de milioane de euro pe an si sunt pe profit, au mentionat reprezentantii companiei. Alstom Transport Romania numara circa 1.200 de angajati.

  Francezii au din 2003 in derulare un contract pe 15 ani, care vizeaza asigurarea mentenantei pentru parcul rulant al Metrorex. Valoarea contractului se ridica la 240 mil. euro. O alta comanda derulata de Alstom este modernizarea si reparatia a 100 de vagoane pentru CFR, contract estimat de partea franceza la 50 mil. euro.

  Compania franceza a prezentat sistemul de semnalizare feroviar ERMTS (Sistemul European de Management al Traficului pe Calea Ferata - n.r.). Noul sistem vizeaza operarea retelei de cai ferate din Uniunea Europeana ca o piata feroviara unica, si nu ca zeci de sisteme diferite, fiecare tara avand acum propriul sistem de semnalizare. Astfel, un tren care ajunge la granita cu alt stat nu trebuie sa mai schimbe locomotiva pentru a putea rula pe calea ferata a statului vecin, cum se intampla acum.

  'Romania are si ea nevoie de tehnologia EMRTS. Altfel, CFR va avea probleme cu trenurile, cand vor incerca sa treaca granita catre alte state', afirma Carlier.

  Estimarile indica un cost al proiectului la nivelul UE de 5 mld. euro in 10 ani, din care Comisia Europeana vrea sa finanteze 50%.

  Piata mondiala a semnalizarilor feroviare este estimata la 6,2 mld. euro in 2005, din care 16% este ponderea EMRTS.

  Sursa: Ziarul Financiar, 8 mai 2006.
  '

  mai mult

 • BERD ar putea finanta cu 50 mil. euro un nou fond de investitii in estul Europei

  ZF RO - FONDURI MUTUALE   

  ___
  Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea finanta cu pana la 50 mil. euro un nou fond de investitii, cu o capitalizare finala de 250 mil. euro, destinat proiectelor din tarile nou intrate in Uniunea Europeana si cele din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania. Royalton Partners II este un fond care vizeaza investitii in companii cu activitati in primul rand pe piata locala, se arata intr-un anunt al BERD. Institutia financiara si-a dat avizul de principiu pentru participarea la fond si urmeaza sa ia o decizie finala. Capitalul final al fondului este estimat la 250 mil. euro, prima inchidere fiind prevazuta la o capitalizare de 100 mil. euro. Obiectivul Royalton Partners II este cresterea valorii companiilor prin imbunatatirea activitatii si extinderea afacerii. Investitia alocata pentru un proiect va fi cuprinsa intre 10 si 20 mil. euro. Fondul va investi in tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, precum si cele din zona de sud-est a Europei, incluzand Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Macedonia.

  Sursa: Ziarul Financiar, 8 mai 2006.

  mai mult

 • Scrisorile de interes pentru administrarea Fondului Proprietatea - pana pe 15 mai

  Gandul   

  ___
  Garantia ce trebuie depusa ar putea fi de 1 miliard de euro. Termenul-limita de depunere a scrisorilor de interes pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea a fost stabilit pentru 15 mai, a declarat agentiei Mediafax presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan.

  â??Initial era planificat termenul de 1 mai, dar dupa ce am discutat cu consultantul juridic international, Allen&Overy, am decis sa lasam un interval mai lung pentru a permite obtinerea unor reactii preliminare din partea potentialilor manageri ai fonduluiâ??, a mentionat Ivan.

  Fondul Proprietatea a publicat, in data de 21 aprilie, anunturi in presa internationala pentru selectarea administratorului Fondului, care contin doar termenul-limita de inaintare a scrisorilor de interes, stabilit pentru 15 mai.

  Pana la sfarsitul saptamanii trecute au fost depuse 14 scrisori de interes, de catre Goldman Sachs, Erste Sparinvest, Union Bancaire Privee, HBSC, PIMCO Europe Ltd, Richmond Asset Management, Clariden Bank, UBS AG, Julius Baer Investment Management LLC, Strategic Investment Group, East Capital, Euclid Infotech Pvt Ltd (EIPL), Wellington management International Ltd si Ashmore Investment Management Limited. Dupa primirea scrisorilor de interes, Fondul trimite participantilor un material informativ, cu criteriile potentiale de selectie, pe baza caruia potentialii administratori isi vor fundamenta ofertele. Una dintre conditiile de participare la competitia de administrare a Fondului este depunerea unei garantii, care ar putea fi de circa un miliard de euro. â??Am cerut ca societatea de administrare sa aiba posibilitate de raspuns la cererile de dauna, care ar putea fi formulate de actionari in ipoteza aparitiei unor erori de management, in limita a 30% din valoarea Fondului. Managerul trebuie sa ne demonstreze ca, daca actionarii il dau in judecata, are posibilitatea sa plateascaâ??, a mai spus Ivan.

  El a aratat ca garantia nu este pentru acoperirea riscului de piata, ci pentru eventualele greseli care vor putea fi imputate managementului. Un alt criteriu avut in vedere se refera la o limita minima a activelor gestionate de ofertanti, care ar putea fi stabilita intre 20 de miliarde de euro si 100 miliarde de euro. Ivan a apreciat ca termenul pentru inaintarea ofertelor finale va fi, cel mai probabil, prima saptamana din luna iunie. Oferta financiara ar putea avea, potrivit lui Ivan, o pondere de 100% in selectia finala, asigurandu-se astfel transparenta in procesul de selectie.

  Sursa: Gandul, 8 mai 2006.

  mai mult

05.05.2006

 • SIF Banat-Crisana a luat 7,1 mil. euro pe actiunile Silcotub

  ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF1

  ___
  SIF Banat-Crisana a vandut ieri catre Tenaris un pachet de 9,73% din actiunile producatorului de tevi Silcotub Zalau, pentru care a incasat aproape 7,1 milioane de euro (24,5 milioane de lei). Tranzactia s-a realizat la Bursa, la pretul de 27,3 lei/actiune. Tenaris, cel mai mare producator de tevi la nivel mondial, a ajuns astfel sa detina circa 95,6% din actiunile Silcotub. Tenaris a preluat Silcotub in mai 2004, in cadrul unei tranzactii in valoare de 42 de milioane de dolari.

  La inceputul acestui an, firma Talta Trading E Marketing, afiliata grupului Tenaris, achizitionase de pe Bursa un pachet de 1,08% din actiunile Silcotub.

  Conform unor surse din piata, Tenaris intentioneaza sa delisteze Silcotub, grupul procedand la fel si cu alte companii pe care le-a preluat. Reprezentantii Tenaris nu au oferit niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

  Silcotub a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 141,4 milioane de euro, cu 22% mai mare comparativ cu 2004 si a obtinut un profit net de 5,41 milioane de euro. In 2004, compania inregistrase pierderi de 2,82 milioane de euro.

  Tenaris si-a propus sa investeasca 54 de milioane de dolari (circa 45 de milioane de euro) la Silcotub in acest an, programul de investitii vizand construirea unor linii de productie noi si cresterea valorii adaugate a produselor livrate clientilor. In ultimii doi ani, investitiile realizate la Solcotub s-au ridicat la circa 10 milioane de euro.

  Actiunile Silcotub au inchis sedinta de ieri la cotatia de 25,4 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 67,8 milioane de euro. Actiunile Silcotub au crescut cu 30% de la inceputul anului, dupa ce in 2005 acestea crescusera cu aproape 240%.

  Sursa: Ziarul Financiar, 5 mai 2006.

  mai mult

 • Privatizarea CFR Marfa prin Bursa de Valori, amanata din cauza datoriilor

  Gardianul   

  ___
  Guvernul a amanat listarea CFR Marfa la Bursa, ca prima etapa a privatizarii, din cauza unui ?®mprumut in euroobligatiuni care obliga compania sa-i informeze ?®n prealabil pe detinatorii titlurilor asupra unei astfel de proceduri, informeaza Mediafax. Emisiunea de euroobligatiuni, ?®n suma de 120 milioane de euro, are ca termen de rascumparare a titlurilor data de 10 decembrie 2007. Decizia a fost luata dupa ce ministrul finantelor a amintit conditiile asumate de CFR Marfa printr-o emisiune de euroobligatiuni lansata ?®n decembrie 2002, care obliga compania sa informeze detinatorii de eurobonduri despre intentia de schimbare a actionariatului, astfel ?®ncat acestia sa poata solicita rascumpararea anticipata a titlurilor. Pana ?®n prezent, detinatorii de eurobonduri nu au fost informati cu privire la schimbarea structurii de actionariat a CFR Marfa. CFR Marfa s-a aflat pe lista companiilor subordonate Ministerului Transporturilor unde procesul de privatizare ?®ncepe cu vanzarea prin oferte publice secundare a unor pachete de actiuni reprezentand 5% din capitalul social. Pe lista mai figureaza Metrorex, Aeroportul Henri Coanda, Aeroportul Bucuresti-Baneasa, Aeroportul International Constanta, Aeroportul International Timisoara, Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu.

  Sursa: Gardianul, 5 mai 2006.

  mai mult

 • SSIF Broker a vandut 5% din drepturile de preferinta

  Curierul National   BRK

  ___
  Societatea de servicii de investitii financiare Broker din Cluj a vandut, in perioada 17 aprilie-2 mai, aproape 5% din drepturile de preemtiune care ofera posibilitatea de a cumpara noi actiuni emise de societate la o valoare de 1,5 lei. Valoarea totala de tranzactionare s-a ridicat la 488.714 lei, iar pretul mediu al unui drept de preemtiune a oscilat intre 0,3073 lei si 0,3223 lei. Actionarii societatii au decis, in AGA din 25 martie, sa majoreze capitalul social de la 23 milioane lei la 55 milioane lei, prin incorporarea profitului si emiterea de noi actiuni. Societatea va emite 11,4 milioane de actiuni noi, la valoarea nominala de un leu si cu o valoare de subscriere de 1,5 lei.

  Sursa: Curierul National, 5 mai 2006.

  mai mult

04.05.2006

 • Statul vinde la bursa 5% din actiunile unor firme din subordinea Ministerului Transporturilor

  HotNews.ro   

  ___
  Privatizarea a noua societati aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor va incepe printr-o oferta publica secundara de vanzare a unui pachet de actiuni reprezentand 5% din capitalul social al fiecarei societati, a anuntat miercuri Guvernul.

  Printre aceste firme se afla Metrorex, aeroporturile Henri Coanda si cele din Constanta si Timisoara. Un procent de 20% din actiunile companiilor vor fi transferate Fondului Proprietatea.

  Cele noua societati comerciale care urmeaza sa fie privatizate sunt: Societatea de Administrare Active Feroviare 'SAAF' SA, Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti 'Metrorex' SA, Compania Nationala 'Aeroportul International Henri Coanda' SA, Societatea Nationala 'Aeroportul International Bucuresti

  Baneasa - Aurel Vlaicu' SA, Societatea Nationala 'Aeroportul International Constanta' SA,

  Societatea Nationala 'Aeroportul International Timisoara - Traian Vuia' SA, Compania Nationala 'Administratia Canalelor Navigabile' SA Constanta, Compania Nationala 'Administratia Porturilor Dunarii Maritime' SA Galati si Compania Nationala 'Administratia Porturilor Dunarii Fluviale' SA Giurgiu..

  Prin Hotararea de Guvern adoptata miercuri, MTCT este mandatat sa aprobe listarea actiunilor la Bursa, contractarea unor servicii de consultanta pentru efectuarea unor analize diagnostic preliminare, selectarea societatilor de investitii financiare, care vor intermedia ofertele de vanzare de actiuni, administrarea eficienta a patrimoniului

  societatilor comerciale, inclusiv prin vanzarea de active, reprezentand cel mult 10% din valoarea activelor imobilizate ale fiecarei societati comerciale.

  De la aceasta prevedere va face exceptie vanzarea de terenuri si cladiri aflate in proprietatea celor noua societati comerciale.

  Hotararea prevede infiintarea unor comisii de pregatire a procesului de privatizare, ce va fi declansat printr-o oferta publica secundara.

  Componenta comisiilor va fi stabilita prin ordin al ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, acestia urmand sa beneficieze de o indemnizatie lunara a carei plata se va face de catre cele noua societati comerciale, in cuantumul ce va fi aprobat de AGA a fiecarei societati comerciale.

  Strategia de privatizare a fiecarei societati comerciale va fi continuata cu obiective pe termen lung si cu masuri, ce vor fi decise si pe baza analizei privind efectele ofertei publice secundare de vanzare de actiuni.

  Potrivit Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei nr. 247/2005, la constituirea Fondului Proprietatea vor participa mai multe entitati, intre care si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

  Acestea au obligatia de a initia procedurile legale necesare pentru initierea, derularea si incheierea de oferte publice secundare de vanzare a unor pachete de actiuni de minim 5% emise de societatile comerciale mentionate in actul adoptat de Guvern, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionarea pe piata operata de BVB.

  De asemenea, potrivit Legii nr. 247/2005, 20% din actiunile celor noua societati vor fi transferate Fondului Proprietatea.

  Sursa: HotNews.ro, 3 mai 2006.'

  mai mult

 • Impact vinde un proiect evaluat la 193 mil. euro

  Curierul National   IMP

  ___
  Potrivit agentiei Mediafax, compania Impact ar putea vinde un complex rezidential in valoare de 193 milioane euro catre un investitor strain. Complexul Greenfield, aflat in constructie in zona de nord a Bucurestiului, se va intinde pe 50 de hectare. Potrivit reprezentantilor companiei, proiectul este estimat la 193 de milioane de euro. Pana in luna iunie, va fi finalizata si preluarea de catre un fond de investitii a imobilului de birouri Construdava, evaluat la 19 milioane euro. Centrul de afaceri Construdava are o suprafata totala de circa 13.240 de metri patrati.

  Pentru acest an compania si-a propus o majorare de patru ori a profitului, la 44 milioane de lei, si un avans al veniturilor cu 15%, la 201,7 milioane de lei. Anul trecut, compania a raportat o reducere a profitului cu 43%, la 10,7 milioane de lei, si un nivel al veniturilor de 175,9 milioane de lei, in crestere cu 48% fata de anul 2004.

  Sursa: Curierul National, 4 mai 2006.

  mai mult

Pagina

inchide