Raport zilnic
24 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Dupa scaderile mari de ieri, mai ales pe SIF-uri, piata a evoluat intr-o maniera cu mult mai linistita astazi, a fost mai echilibrata, desi in a doua parte au aparut scaderi. Rulajul total abia a depasit 100 miliarde lei, revenind astfel la media din ultima perioada, in conditiile in care investitorii au fost ceva mai rezervati. Cu cresteri usoare in prima parte a zilei, indicii au sacazut in cea de-a doua jumatate, astfel incat la inchidere se afla toti la variatii negative.
Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de aproape 11 miliarde lei. Cu toate acestea, TLV nu a reusit sa iasa din „moleseala” din ultima saptamana, evoluand strans in jurul nivelului de 7650 lei/acĂ¾iune, unde a si inchis, fara variatie fata de ieri.
De la a doua categorie a bursei, Impact Bucuresti (IMP) a fost cel mai tranzactionat emitent, avand un rulaj de 4,7 miliarde lei. Reamintim faptul ca maine este ultima zi in care se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de efectele majorarii de capital social, adica dreptul de a subscrie o actiune la 7 detinute, la pretul preferential de 1950 lei/acĂ¾iune. Cursul a avut o usoara tendinta de scadere, unii investitori preferand sa vanda, in conditiile in care in ultimul timp s-a observat o scadere a actiunilor in ultima zi cum-dividend.
Pentru Carbid Fox Tarnaveni (CRB) nu a fost o sedinta prea buna, acesta fiind emitentul care a inregistrat cea mai mare scadere astazi, insotita de o lichiditate ridicata. Presiunea la vanzare a fost evidenta, astfel incat CRD a inchis sedinta la 980 lei/acĂ¾iune (-11,7%), in conditiile tranzactionarii a peste 1,5 milioane actiuni, in valoare de 1,4 miliarde lei. Compania a comunicat astazi intentia de a suspenda productia pe o perioada de 2-3- luni, deoarece dificultatile intampinate la export au permis acumularea unor stocuri supra-dimensionate. Cursul a scazut brusc in jurul orei 11, ajungand rapid sub pragul de 950 leilinistit
Titlurile SIF si-au stopat scaderea puternica pe care evoluat ieri, la inceputul sedintei chiar crescand putin, insa in a doua parte au intervenit vanzatorii in piata, provocand astfel scaderi de 1-2% in randul SIF-urilor. SIF Oltenia (SIF5) a revenit pe pozitia de cel mai tranzactionat titlu de la BVB, cu un rulaj de 22,7 miliarde lei. SIF5 a scazut si cel mai mult dintre titlurile SIF, inchizand la minimul zilei de 12600 lei/acĂ¾iune (-2,3%). Recent ministrul finantelor a anuntat intentia de a privatiza BCR si CEC pana in prima parte a anului viitor, urmand ca aceste doua institutii bancare sa fie listate la BVB. In cadrul aceluiasi plan s-a pus problema si a vanzarii unei parti din pachetul BCR detinut de cele 5 SIF-uri (pachet de 30%), daca pretul este avantajos.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
In conditiile unor transferuri mai importante pe anumite societati, valoarea totala a tranzactiilor derulate astazi la BER s-a dublat fata de cea de ieri, ajungand la 34,4 miliarde lei. Si aici au predominat scaderile de curs, ceea ce a dus si la deprecierile generalizate ale indicilor.
De la prima categorie cel mai tranzactionat emitent a fost, detasat de ceilalti, Braiconf S.A. Braila (BRCR), cu un rulaj de peste 5 miliarde lei. Cursul a scazut la 55.500 de lei, unde a si inchis, cu 4,3% mai jos decat ieri. La BRCR astazi a fost ultim zi cum-dividend, cumparatorii de pana astazi beneficiind de actiuni gratuite (5 la una detinuta) acordate in cadrul procesului de majorare a capitalului social, precum si de dividende (2700 lei/acĂ¾iune dividend brut). Se pare insa ca si in acest caz s-a manifestat teama ca pretul sa scada mai mult decat trebuie de maine si astfel unii investitori au deschis pozitii de vanzare. Pretul de maine echivalent cursului de inchidere de astazi este de 8800 lei/acĂ¾iune.
Cu actiunile Asigurarea Romaneasca Asirom SA (ASRA) a fost realizata o tranzactie mai mare, cu un pachet de 2,69 milioane actiuni, la pretul de 4000 lei/acĂ¾iune. Astfel, la categoria a doua titlurile ASRA a fost in mod detasat cele mai tranzactionate, datorita unui rulaj de peste 10 miliarde lei. La fel si Comat Auto Bucuresti (COTA), a realizat un rulaj mare, de 5,6 miliarde lei, doar in doua tranzactii, ambele la 19.500 lei/acĂ¾iune. Numarul de aproape 290 mii actiuni transferate reprezinta 17% din capitalul social al companiei.
De o lichiditate buna s-a bucurat si Biofarm Bucuresti (BIOF), punand in miscare circa 2 miliarde lei. Cursul a stat pe loc astazi, osciland intr-un interval ingust, iar la nivel mediu chiar a scazut cu circa 1%.