|
Piata bursiera de la noi incheie o saptamana buna, in care toti indicii au urcat cu de la 3% la 5%, chiar si BET-FI care pana acum continua sa evolueze pe scadere, desi BET si BET-C inregistreaza mici reveniri inca de la jumatatea lunii iulie. Impulsul cresterilor vine de la bursa americana, unde in ultima saptamana indicii au avut o evolutie in general pozitiva, in urma scaderii cotatiei petrolului si intaririi dolarului in raport cu euro. |
primul tras in jos de SIF Transilvania, unde au dominat mai mult vanzatorii, iar al doilea influentat in special de scaderea titlurilor Petrom, probabil un recul al cresterilor din iulie. Lichiditatea a fost la media ultimei luni, cu o valoare a tranzactiilor de circa 31 milioane lei, cumulat BVB si segment Rasdaq. |
|
In segmentul SIF au avut loc evolutii divergente astazi, au fost atat cresteri cat si scaderi si stagnari, de asemenea si la nivelul lichiditatii am avut stari diferite. SIF Transilvania (SIF3) s-a remarcat prin cea mai mare scadere de curs, de 1,5% la 0,9750 lei in urma unor vanzari ceva mai grabite spre final. A fost de altfel si cel mai lichid emitent de la BVB, cu un rulaj de 3,6 milioane lei. La polul opus sta SIF Oltenia (SIF5), care se poate lauda astazi cu cea mai buna evolutie, un avans de 1% la palierul de 2 lei/actiune. Insa aici probabil e vorba de o simpla echilibrare, stiut fiind faptul ca SIF5 a evoluat cel mai prost dintre SIF-uri in ultima luna.
Sectorul bancar a fost reprezentat cu brio de Banca Transilvania (TLV). Tot sectorul a evoluat bine in ultima saptamana, insa doar TLV a continuat sa creasca si astazi, cand a depasit palierul de 0,34 lei/actiune, incheind sedinta la 0,3410 lei (+3,7%). E de remarcat si lichiditatea buna, a doua din piata, cu un rulaj de 3,3 milioane lei, semn clar al unei presiuni exercitate de cumparatori (de altfel in toata saptamana cresterea cursului a avut loc pe volume de asemenea in crestere). Banca a anuntat incheierea tranzactiei de vanzare a 25% din Asiban, contra sumei de 87,5 milioane euro, ce se va vedea in raportarea financiara de la 30 septembrie.
BRD si Erste Bank (EBS) au dat putin inapoi astazi, dar si aici au avut loc cresteri importante in ultima luna. BRD este singura care nu a transmis rezultatele financiare la jumatatea anului, eveniment asteptat luni 11 august.
In afara de TLV, care a inregistrat o crestere mai vizibila astai, mai semnificativa si in conditii de lichiditate foarte buna comparativ cu restul pietei, nu mai avem performante comparabile. Avem cresteri semnificative, dar pe o lichiditate redusa, la Oltchim Rm Valcea (OLT) si Socep Constanta (SOCP). La OLT a inceput sa se mai inflameze piata acum la final de saptamana, dupa ce in iunie si iulie a suferit scaderi de proportii. Aici se asteapta sa se vada daca si in ce conditii va prelua Oltchim combinatul de la Arpechim, pus in vanzare de Petrom si de asemenea daca si cum se va finaliza majorarea de capital social.
Titlurile SOCP au recuperat prin avansul mai mare de astazi scaderea de ieri, scadere aparuta la final de sedinta in urma unui ordin de vanzare nu foarte mare dar cu greutate pe o piata putin lichida. Societatea a raportat rezultate foarte bune la jumatatea anului, un profit de 33 de ori mai mare decat anul trecut, in urma cresterii traficului portuar si a tarifelor.
Actiunile petroliere au oferit si ele surprize. La Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au fost cateva tranzactii mari, de peste 10 milioane actiuni, in cea de-a doua parte a sedinte, dar cu toate astea rulajul cumulat nu depaseste o medie obisnuita, ridicandu-se la 1,6 milioane lei. Petrom Bucuresti (SNP) a avut in aceasta saptamana un usor recul, dupa un rally impresionant inceput la jumatatea lunii iulie. Astazi a evoluat oarecum liniar, insa spre inchidere a inceput sa scada, pana la 0,47 lei/actiune (-1,7%).
Sumar piete externe - 09:29
![]() |
- peste ocean o noua sedinta de scaderi, indicii fiind afectati de pierderile raportate de AIG (5,36 mld. de dolari, mult maimari decat estimarile) si de vanzarile realizate de Wal-Mart in luna iulie (crestere de 3% fata de cresterea de 5,8% inregistrata luna precedenta) (LaTribune.fr); - si in aceasta dimineata pietele asiatice inregistreaza evolutii mixte, cea chineza inregistreaza deprecieri ca urmare a ingrijorarilor privind incetinirea cresterii economice dar si datorita ceremoniei de deschidere a jocurilor olimpice ce urmeaza sa se desfasoare astazi. Indicele din Hong Kong se mentine pe crestere in ciuda rezultatelor slabe raportate de companii, de |
asemenea si cel japonez, exportatorii avansand in urma deprecierii yenului (MarketWatch.com); - printre companiile care urmeaza sa isi raporteze astazi rezultatele financiare se enumera Fannie Mae si MBIA (Briefing.com); - astazi urmeaza sa fie publicate date referitoare la productivitatea muncii in SUA (Prelim Nonfarm Productivity q/q) (ForexFactory.com). |