|
Fara indoiala, cel mai important eveniment al zilei a fost admiterea la tranzactionare a titlurilor de stat. Desi se spera ca lichiditatea pietei sa creasca substantial, acest lucru se lasa asteptat. Din punct de vedere al rulajelor, acestea au fost extrem de reduse. |
Tranzactiile, la nivelul intregii piete, au depasit 17,3 milioane lei (4,94 milioane Euro), transferurile pe piata Futures avand valoarea de 0,18 milioane lei. |
|
Vedeta zilei a fost Petrom Bucuresti (SNP), care s-a detasat din punct de vedere al lichiditatii (3,25 milioane lei). Actiunile au fost cotate la inchidere la 0,4870 lei/actiune, in crestere cu 3,40%. In acest caz, optimismul investitorilor in legatura cu rezultatele ce vor fi anuntate de companie este motivat de rezultatele bune obtinute de companiile similare din industria petroliera si de un sondaj efectuat printre analistii financiari ai princilalelor case de brokeraj ce activeaza la BVB. O evolutie pozitiva a avut-o si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), actiunile apreciindu-se cu 2,66%, pana la 0,0540 lei/actiune, pe o lichiditate de 0,55 milioane lei.
In segmentul utilitatilor, Transelectrica Bucuresti (TEL) a inregistrat al doilea rulaj al zilei (2,48 milioane lei). Actiunile s-au apreciat cu 2,26% pana la 22,6000 lei/actiune, in timp ce Transgaz Medias (TGN) a inchis ziua la 195,0000 (+2,09%), rulajul fiind insa redus (0,25 milioane lei).
In asteptarea rezultatelor, Banca Transilvania (TLV) a ocupat al treilea loc in clasamentul lichiditatii zilnice, tranzactiile depasind 1,15 milioane lei. Desi estimarile privitoare la rezultate au fost facute publice de catre conducerea bancii in perioada anterioara (indicand o crestere de circa 40% la nivelul profitului net, lucru confirmat de publicarea situatiilor financiare astazi, dupa inchiderea pietei), actiunile au pierdut 1,28%, inchizand ziua la 0,3080 lei/actiune. BRD, in conditiile unei lichiditati de numai 0,35 milioane lei, a pierdut 1,05% (pana la 18,8000 lei/actiune) insa cel mai important recul al zilei s-a inregistrat in cazul Erste Bank (EBS), care, pe o lichiditate de 0,47 milioane lei, a suferit o corectie importanta (-1,79%), pana la 143,0000 lei/actiune.
In segmentul societatilor de investitii financiare, evolutiile au fost mixte. SIF Banat Crisana (SIF1), cel mai lichid (1,01 milioane lei) a avansat cu 0,65% pana la 1,5400 lei/actiune, avans surclasat insa de SIF Moldova (SIF2), care a castigat 0,61%, pana la 1,6400 lei/actiune, pe o lichiditate de 0,35 milioane lei (cea mai redusa din sector). Cea mai importanta pierdere a fost suferita de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au fost cotate la inchidere la 1,0500 lei/actiune (-2,78%). Lichiditatea a fost de 0,61 milioane lei, similara cu cea inregistrata in cazul SIF Transilvania (SIF3), ale carui actiuni erau cotate la 0,9750 lei/actiune (-0,51%). SIF Oltenia (SIF5) s-a depreciat cu 0,52%, pana la 1,9100 lei/actiune, pe o lichiditate de aproape 0,5 milioane lei.
Pe piata Rasdaq, tranzactiile s-au ridicat astazi la 2,82 milioane lei, cea mai mare parte din aceasta valoare fiind data de tranzactiile cu actiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA), societate a carei capitalizare s-a majorat astazi cu 2,17%, titlurile fiind cotate la 0,9400 lei/actiune. Rulajul a fost de 0,63 milioane lei.
Per ansamblu, sedinta de astazi a fost destul de apatica, lichiditatea redusa fiind reflectarea fidela a lipsei de interes a investitorilor fata de piata de capital romaneasca, in aceasta perioada.
Sumar piete externe - 10:12
![]() |
- Wall-Street-ul a incheiat saptamana pe scadere, sedinta a fost animata de evolutia titlurilor General Motors (pierderi de 15,5 mld. de dolari, de aproape 4 ori mai mari decat cele estimate de analisti), de cea a pretului petrolului si de datele publicate privind rata somajului in luna iulie, in crestere pana la nivelul de 5,7% (maxim al ultimilor 4 ani) (LaTribune.com); - prima zi din saptamana a adus deprecieri pentru indicii asiatici, in urma depasirii de catre pretul petrolului a pragului de 126 de dolari pe baril, dar si rezultatelor dezamagitoare raportate pe parcursul saptamanii trecute de catre companiile asiatice (LaTribune.fr.com); |
- pietele europene au inchis in ton saptamana, pe scaderi ample, deprecierea metalelor determinand scaderea titlurilor companiilor miniere, in timp ce producatorii de automobile au avut de suferit in urma rezultatelor raportate de GM si a avertizarii privind profitul BMW (CNBC.com); - printre companiile care urmeaza sa isi raporteze astazi rezultatele financiare se enumera Fannie Mae si Toyota Motors (Briefing.com) - astazi urmeaza sa fie publicate date referitoare la sentimentul consumatorilor din zona euro, rata inflatiei exprimata in preturile producatorilor la nivelul zonei euro (ForexFactory.com). |