Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Raport de analiza Compa
Sumar:

  • Compa face parte din sectorul economic cu cea mai mare contributie la PIB din Romania, cel al productiei auto. Nu are insa o pondere importanta in sector, fiind in principal furnizor pentru producatori mai mari de componente auto.

 

  • Desi produce o gama destul de larga de produse, vanzarile sunt concentrate atat ca tip de produse, cat si pe clienti. Grupul american BorgWarner este de departe cel mai mare client al Compa, cu peste jumatate din vanzari, iar impreuna cu Bosch si Garrett ajunge la trei sferturi din cifra de afaceri.

 

  • Compania realizeaza anual investitii mari, sursa de finantare fiind de obicei profitul obtinut in anii anteriori. Rezultatul este un grad redus de indatorare, dar si lipsa dividendelor.

  • Anul 2020 a afectat puternic rezultatele financiare, insa finalul anului a adus o revenire care e de asteptat sa continue si in 2021.

  • Multiplii de piata sunt mult mai mici decat ai emitentilor similari. Printre explicatii se numara structura pasivelor, situatia sectorului in 2020, dar si elemente care tin de relatia companiei cu piata de capital, cum ar fi lipsa dividendelor si interesul scazut acordat relatiei cu investitorii.


Raport initiere Compa.pdf
inchide