Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Dividende estimate 2020
Principalul vector de volatilitate al pietei locale va deveni, in perioada urmatoare, politica de dividend a companiilor listate. Cresterea profitabilitatii (peste 11% la 9 luni) va permite mentinerea unor randamente semnificative ale dividendelor acordate, in pofida faptului ca inregistram o crestere de circa 30% a cotatiilor bursiere.

Din capul locului trebuie sa amintim de posibilitatea, confirmata recent prin declaratii oficiale, de a asista la distribuirea in acest an sau anul urmator a unor dividende suplimentare, din rezultatele anilor trecuti in cazul companiilor de stat. Vorbim aici despre decizii cu o puternica conotatie politica, deci imposibil de estimat la un nivel satisfactor de acuratete.

Unii emitenti ar putea opta pentru ca o parte din profitul net sa fie distribuit sub forma de actiuni gratuite. Banca Transilvania si Teraplast, de exemplu, au obisnuit investitorii cu acordarea unor astfel de stimulente. Ca atare, randamentul total al distributiei catre investitor, pentru astfel de cazuri, trebuie calculat intr-un mod mai nuantat.Dividende estimate 2020.pdf
inchide