Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Detinerile fondurilor de pensii obligatorii, SIF-urilor si FP: revenire pentru preturile actiunilor in paralel cu continuarea achizitiilor
Sumar:

  • A doua jumatate a lui 2020 a adus cresteri importante ale valorii participatiilor fondurilor de pensii, SIF-urilor si FP la Bursa de Valori Bucuresti. Acestea au fost generate atat de pretul actiunilor, cat si de investitiile noi realizate de fondurile de pensii.
 
  • A crescut gradul de concentrare, primii 10 emitenti avand 87,7% din totalul detinerilor, fata de 86,7% la jumatatea anului.

 

  • Cresterea determinata de cumpararile noi de actiuni a fost asemanatoare cu cea din prima jumatate a anului, circa 1,2 mld. RON, in timp ce evolutia preturilor a adus de data aceasta o crestere a valorii, de 1,6 mld. RON, dupa o scadere de 3,8 mld. RON generata in primele sase luni.

 

  • Vanzarile de actiuni realizate de Fondul Proprietatea la OMV Petrom si Nuclearelectrica au creat miscari importante de capitaluri, majoritatea acestor actiuni ajungand in portofoliul fondurilor de pensii.

 

  • Banca Transilvania este tinta investitionala principala a fondurilor de pensii, iar o varianta de rezerva pare a fi Fondul Proprietatea, care are la randul sau free-float si capitalizare mari, cel putin deocamdata.

 

  • Ponderea actiunilor straine este in crestere, un semn in plus ca piata locala e pe cale sa-si atinga limitele  in lipsa unor noi emitenti.
Detineri institutionali.pdf
inchide