Investeste ca cei mai priceputi

Inainte de a decide

In materie de investitii piata americana este reperul. Istoria, traditia si rezultatele acestei piete o impun ca un etalon respectat al deciziilor bune de investitii. Este interesant sa vedem care a fost cea mai buna varianta de investitii pe aceasta piata si care este comportamentul investitorilor.

Pentru cei care nu ar fi investit si ar fi pastrat banii cash, efectul inflatiei ar fi fost unul devastator pe o perioada lunga de timp. In graficul de mai jos se observa valoarea de cumparare a 100 USD in perioada 1900 – 2012. La finalul intervalul vedem ca mai puteam cumpara echivalentul a circa 3,5 USD, restul valorii celor 100 USD initiali fiind "topiti” de inflatie.

 

 

Sursa: Observations (ObservationsAndNotes.blogspot.com)

   

Trei clase de active au atras in mod traditional marea majoritatea a capitalurilor disponibile. Vorbim despre actiuni, obligatiuni si imobiliare.

 

Randamentul mediu anualizat al S&P500 este intre 1928 si 2014 de 10%. Daca il ajustam cu inflatia randamentul mediu real anual este 7%. Am ales o perioada lunga, de circa opt decenii, care incepe inainte de marea criza economica de la inceputul anilor ’30. Ca atare, randamentul anualizat este unul reprezentativ si demn de a fi retinut.


Daca am fi cumparat titlurilor guvernamentale americane pe 10 ani (un standard pentru astfel de instrumente financiare) in perioada 1900-2000 am fi obtinut un randament real anual de 1,6%.

In domeniul investitiilor imobiliare, randamentele reale au fost si mai mici. Intre 1900 si 2012, cresterea preturilor caselor in SUA a fost de 3,1% in termeni nominali fata de o inflatie de 3% anual, rezultand un randament real apropiat de zero.

  

  

Privind datele de mai sus remarcam diferenta de profit obtinuta de cei care au investit in actiuni. Nu intamplator, in mod constant, mai mult de jumatate din cetatenii americani investesc in piata de actiuni. Mai jos vedeti graficul care indica dinamica acestui procent in ultimii ani.

 

 

Sursa : Gallup

  

Alte surse folosite:

http://www.investopedia.com/ask/answers/042415/what-average-annual-return-sp-500.asp

http://www.investopedia.com/walkthrough/corporate-finance/4/capital-markets/history-stocks-bonds.aspx

http://observationsandnotes.blogspot.ro/2011/06/us-housing-prices-since-1900.html

http://www.gallup.com/poll/182816/little-change-percentage-americans-invested-market.aspx

inchide