Banca Transilvania

Inainte de a decide

Banca Transilvania a fost infiintata in 1994 la initiativa unor oameni de afaceri din Cluj. In 1997 a devenit prima institutie bancara listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Trebuie sa remarcam ca listarea a coincis cu o perioada economica mai degraba tulbure, iar piata bursiera pe care se lista era la inceputurile sale – avea doar un an de cand se redeschisese. Putea fi aceasta o poveste de succes?


Da, Banca Transilvania este acum a treia banca din Romania si lupta sa ajunga pe a doua pozitie. Este banca ce a traversat cel mai bine criza economica inceputa in 2008, aratand flexibilitate si un simt al orientarii economice remarcabil. Faptul ca a fost o companie listata a ajutat-o sa mobilizeze capital – banca a acordat constant actiuni gratuite, mentinand capitalul in societate si scapand astfel de presiunea actionarilor pentru dividende – si actionari puternici (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau IFC – Divizia de investitii a Bancii Mondiale).

Daca pentru banca listarea la bursa a fost un adevarat succes, ce a insemnat pentru actionari? Au castigat cei care au crezut in bursa si in investitia in actiunile BT?

Raspunsul este unul evident. Cine ar fi investit in 1997 prin bursa in actiuni Banca Transilvania ar fi castigat la fiecare leu investit circa 345 de lei (calcul facut la finalul anului 2015). Cifrele de mai sus pot parea incredibile, insa ele sunt adevarate.

Mai multe poti citi accesand acest material

inchide