Editoriale

Informatii piata

Rezultate financiare bune, dar…
Suntem in plin sezon de raportari financiare. Majoritatea companiilor listate la Bursa publica pana pe data de 16 august rezultatele financiare pentru primele sase luni din 2018. Avem cateva companii mari care si-au publicat deja aceste rezultate: BRD, OMV Petrom, Alro, Conpet, MedLife si la finalul zilei de azi va publica si Banca Transilvania. 

Ce am remarcat pana acum? Companiile au rezultate in general bune. Profitul si marja de profit sunt cel putin satisfacatoare. Dar dinamica? Aici pare ca lucrurile sunt mai putin roz. Avem pana in momentul de fata rezultate bune, insa cu o dinamica in scadere. Sigur, exista in fiecare caz cate o explicatie (oprirea planificata a centralei de la Brazi, o returnare de provizioane de o valoare mai mica, etc.), insa ce cred ca este de remarcat este faptul ca aceste rezultate lasa senzatia ca am ajuns in varf. Si sunt de acord ca este destul de probabil sa ramanem pe acest varf o perioada. Doar ca in acest caz avem urmatoarea problema: evolutia pretului unei actiuni este dictata de cele mai multe ori de asteptarile investitorilor in privinta rezultatelor financiare, iar cand asteptarile sunt laterale sau negative in privinta dinamicii rezultatelor, interesul investitorilor scade si in consecinta pretul actiunilor scade si el. Daca ducem mai departe acest tip de abordare, putem gasi ceva pozitiv: daca dinamica este negativa, insa nu la fel de negativa precum asteptarile, atunci lucrurile vor sta altfel. De exemplu, o companie care e pe pierdere, daca isi reduce aceste pierderi in mod substantial, pe piata avem in general  o reactie pozitiva. Asta chiar daca acea companie in continuare ramane pe pierdere.

Efectul de baza. Chiar daca rezultatele tind sa ramana stabile, problema efectului de baza isi pune amprenta. Rezultatele din ce in ce mai bune fac sa fie o misiune dificila depasirea perfomantelor anterioare. Iar cand vorbim de dinamica, e cu atat mai greu. Daca o companie are o cifra de afaceri de 100 mil., o crestere de 10% inseamna o crestere a vanzarilor cu 10 milioane lei. In urmatorul an, o crestere de minim 10% o sa insemne 11 milioane lei si tot asa. Putinele companii care reusesc sa ajunga la aceasta performanta fiind totodata si generoase cu investitorii (dividende, majorari de capital social prin acordare de actiuni gratutite) atrag aproape toti banii din piata, iar asta explica probabil stitrea de acum cateva zile conform careia trei companii au asigurat in iulie peste 50% dn rulajul total al Bursei.

In concluzie, cred ca anul 2018 va stabili daca cresterile de pana acum au o baza sustentabila care se va consolida si de la care se poate merge in continuare spre culmi mai inalte, ori, dimpotriva, rezultatele foarte bune de pana acum sunt efectul unor cirscumstante care atunci cand vor disparea, vom asista la asa numita "aterizare dura”. Cred ca nu mai este mult pana vom vedea daca cresterea pretului petrolului si a dobanzilor a avut un efect mai mare decat dezvoltarea economiei pe toate palierele. Astfel, daca avansul de pana acum a fost unul sustenabil, chiar nu avem de ce sa ne temem. Dupa o perioada de consolidare a economiei vom putea astfel sa plecam spre culmi si mai inalte.


Autor: Simion Tihon
inchide