Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Raport de analiza rezultate T2 2022 – partea 1

Al doilea trimestru al anului nu a venit cu mari diferente fata de primul. Au avut in continuare de castigat emitentii pe care inflatia si criza energetica ii favorizeaza, la polul opus fiind cei care fie consuma multa energie, fie au o pondere mare a materiilor prime in cheltuielile totale.

 

OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN), nu neaparat in aceasta ordine, au acaparat din nou lumina reflectoarelor cu cresteri mari de profit, insa doar pentru ca beneficiarul principal al crizei energetice, Statul, nu se poate lista la bursa. Impozitele incasate de la cele trei companii au depasit cu mult profitul ramas pentru actionari. Erste Bank (EBS) a avut la randul sau rezultate bune, ajutata de costul riscului si de veniturile mai mari din dobanzi, in timp ce Alro (ALR), in lipsa subventiilor, a fost nevoita sa caute drumul spre profit eficientizandu-se.


Au existat si emitenti cu rezultate slabe, desi nu putem vorbi despre dezamagiri, ci deespre ceva asteptat. Transelectrica (TEL) si-a mai netezit picajul dupa cresterea tarifelor, insa ramane pe pierdere TTM, iar Teraplast (TRP) se indreapta spre injumatatirea profitului, in loc de dublarea sau triplarea asteptata de investitori in anii trecuti.


In cazul BRD nu putem vorbi despre rezultate bune, profitul fiind in scadere fata de T2 2021, dar nici despre unele proaste, avand in vedere sursa scaderii, si anume un efect de baza.Material rezultate financiare T2 2022 - partea 1.pdf
inchide