Editoriale

Informatii piata

Economia in 2021 – imagine extrem de estompata
Nu stiu cand a fost mai greu, decat acum, sa prevezi cum va arata mediul economic in anul urmator. Actiunea fara precedent, la nivel global, de a bloca intreaga economie in scopul intereselor sanitare ale societatii, considerate mai importante, creaza un nou tip de scenariu de lucru. O piata bursiera tinde sa functioneaza in deriva, fara a avea proiectii economice pe care sa le poata asuma.

Blocarea unui mecanism economic functional pentru o perioada de 2-3 luni va fi o piedica in repornirea acestuia? Mentinerea masurilor de distantare sociala va functiona ca o „frana de mana” trasa pentru masinaria economica? Sunt intrebari la care speram ca in curand sa aflam un raspuns ajutator pentru a creiona o viziune pe termen mediu.

In acest moment proiectiile privind evolutia economiei romanesti nu arata foarte rau, insa ele contin un grad de incertitudine, evident, ridicat. Desi deficitul bugetar cu care am terminat anul trecut nu este de bun augur (a fost cel mai mare din ultimii 10 ani), predictiile actuale ale principalilor indicatori macroeconomici nu arata neaparat negativ.

Conform platformei de analiza EquityRT, in perioada 2020-2024, Romania va experimenta pe termen scurt o scadere economica de 5%, dupa care va revenii in zona cresterii anuale de circa 3%. Cu toate acestea, PIB per Capita este estimat ca va creste accelerat de la circa 12.500 USD pana la peste 17.500 USD in 2024 (circa 40%).
 
      
 
Pe de alta parte rata somajului care va urca spre 10% in contextul epidemiei de COVID-19 in acest an, va scadea din 2022 spre 5%. Pe de alta parte rata de indatorare guvernamentala va ramane intr-o zona sigura urcand lent in acesta perioada, pentru a atinge spre 2024 o valoare de 43%.
 
      
 
Datele de mai sus sunt predictii facute in perioada de maxima incertitudine si ele ar trebui sa fie citite ca atare. O imagine mai clara asupra scenarilor realiste pe care le va urma economia romaneasca o vom avea doar dupa ce vom primii raspuns la cateva intrebari esentiale.

O prima necunoscuta este legata de comportamentul actorilor principali din economie – companiile. Nu stim cat vor vrea sa isi mai asume riscuri in noul context economic. Activitatea economica inseamna, in primul rand, alocarea unor resurse de catre companii spre procesul economic in speranta in care acestea vor aduce plus-valoare economica. Au firmele aceste resurse, sunt dispuse sa le riste, cu ce asteptari de profitabilitate sunt intrebari extrem de importante.

A doua necunoscuta majora vine dinspre comportamentul consumatorilor, cei care ar trebui sa consume bunuri si servicii produse in economie. Probabil, cel putin unul din doi consumatori are dificultati serioase in a-si estima veniturile din urmatorii ani. Acest lucru va genera prudenta suplimentara in deciziile de consum. Cat va fi acest sentiment de intens, cati dintre consumatori vor fi afectati, cum se va schimba atitudinea consumatorilor in general sunt alte intrebari esentiale pentru economie.

Intre producatori si consumatori se va interpune Statul. Guvernul Romaniei isi propune sa tina economia in viata ajutand ambele tabere. Somajul tehnic platit, amanarea ratelor bancare, facilitatile pentru firme, facilitatile de creditare sunt masuri care isi propun sa tina activitatea economica la un nivel de avarie, dar totusi functional. Capacitatea statului roman de a intervenii este limitata daca ne uitam la constrangerile bugetare extreme (deficit bugetar initial mare, lipsa incasarilor, asumare de multiple programe economice finantate). Daca la nivelul Uniunii Europene mobilizarea va fi una de amploare, in a combate efectele economice ale pandemiei, atunci sansele guvernului de a realiza acest obiectiv cresc semnificativ.

Mai sus sunt cele trei mari relee care vor influenta evolutia economiei pe termen mediu. Exista multe altele daca mergem spre niveluri micro. Se va mentine creditul furnizor intr-o economie lipsita de resurse, vor scadea salariile, se va ajusta sectorul bugetar, cat se vor ajusta pietele de active (imobiliare, bursa), va scadea ratingul de tara intr-un astfel de context, multinationalele vor sustine activitatea din Romania chiar si in conditiile unor rapoarte risc-randament mult inrautatite, etc, etc... Sunt foarte multe necunoscute cu cat aprofundam mediul economic.

Evident necunoscuta centrala va ramane modul in care va evolua pandemia COVID-19, daca vom avea episoade de crestere masiva a numarului celor infectati si mai ales daca si cand se vor gasi remedii pentru tratarea ei. Exista suficiente necunoscute pentru a realiza cat de neclar este viitorul in acest moment, ceea ce ar trebui sa ne mentina la un nivel maximal de prudenta. Vestea buna este acea ca, in curand, vom incepe sa primim raspunsuri, pe rand, la intrebarile de mai sus.Autor: Alin Brendea
inchide