Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Dividende estimate din profitul pe 2020
Sumar:
- Bursa de Valori Bucuresti inca ofera emitenti cu potential ridicat de randament al dividendului, insa este departe de nivelul din urma cu cativa ani din acest punct de vedere.

- Cele mai importante actiuni de dividend, cele ale companiilor de stat, sunt inca pe primele doua locuri in topul emitentilor mari, insa cu randamente destul de modeste fata de alti ani. Romgaz, altadata „vaca de muls” principala a Statului, a lasat locul Hidroelectrica, nelistata, din pacate.

- Situatia poate fi schimbata complet de o noua „foame de bani”
a Guvernului, precum cea din urma cu cativa ani. Toate conditiile sunt indeplinite pentru asta, iar situatia bugetara e mult mai proasta decat in 2017 sau 2018. Elementul care ne-a facut sa pastram ca ipoteza principala una cu dividende mai mici de 100% la companiile de stat este reactia din primavara a Guvernului, care a acceptat sa lase la dispozitia companiilor mai un procent mai mare din profit fata de anii trecuti. Situatia se poate schimba insa destul de rapid.

- Cele mai mari randamente potentiale vin de la companii mai mici, insa in cazul lor este important de luat in calcul lichiditatea si, in unele cazuri, istoricul de dividend inconstant.

- Principalul scenariu speculativ ar fi si in acest an cel al dividendelor de 100% din profit sau chiar mai mult la companiile de stat, o situatie asemanatoare putand aparea si la companiile din portofoliul SIF-urilor. De asemenea, exista oportunitati individuale, unele dintre ele chiar cu probabilitate destul de mare de a se concretiza. Pentru majoritatea acestor oportunitati speculative va conta foarte mult evolutia pandemiei COVID in lunile urmatoare.


Dividende estimate din profitul pe 2020.pdf
inchide