Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Detinerile fondurilor de pensii obligatorii, SIF-urilor si FP

Valoarea actiunilor listate la BVB detinute de fondurile de pensii, SIF-uri si FP a continuat sa creasca, de data aceasta motivul principal fiind evolutia cotatiei actiunilor, insotita in mai multe situatii si de achizitii de actiuni din piata.

Devalorizarea Fondului Proprietatea dupa distribuirea catre actionari a banilor din vanzarea actiunilor Hidroelectrica a produs mai multe schimbari in structura detinerilor fondurilor la BVB.

Cele mai importante acumulari de actiuni au avut la emitenti mai mici, iesind in evidenta doi dintre cei listati relativ recent, Aquila Part Prod Com si One United Properties.

In ciuda scaderii valorii FP, numarul pachetelor individuale de actiuni care valoreaza mai mult de 1 mld. RON a crescut la 6, cel mai mare dintre ele valorand peste 2 mld. RON, la acestea adaugandu-se 5 cu valori intre 900 mil. RON si 1 mld. RON.

Valoarea detinerilor de actiuni internationale a crescut cu 23,15%, un procent mai mare decat in cazul actiunilor romanesti. Nu au existat investitii importante realizate in perioada analizata, insa unele dintre pachetele de actiuni la emitenti care erau deja in portofoliul fondurilor de pensii au inregistrat cresteri valorice importante.


Material detineri institutionali aprilie 2024.pdf
inchide